Zadar, Dalmatië

Zadar Welkom in de historische havenstad Zadar in het noorden van de Kroatische regio Dalmatië. De ommuurde oude stadskern ligt op een schiereiland en is verbonden met het vasteland door een voetgangersbrug. De oude stad heeft veel Romeinse overblijfselen zoals tempels en het Forum Romanum. Als je er rondwandelt lijkt het een waar openluchtmuseum. Een van de hoogtepunten is de kerk van Sint Donatus, een robuuste kerk uit de negende eeuw. Een wirwar van kronkelende straatjes, historische gebouwen en pleinen zorgen voor een authentieke sfeer. Struin lekker rond en relax op een van de gezellige terrasjes die Zadar rijk is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Forum Romanum

In het historische centrum op het schiereiland van Zadar vind je een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zadar, het oude Forum Romanum. Dit Romeinse stadsplein stamt al uit de eerste eeuw na Christus. Ook zijn er restanten te vinden van de zuilen van Romeinse tempels. Het forum is meer dan 90 meter lang en 45 meter breed en vooral 's avonds een plaatje als het plein verlicht is.

Forum Romanum Zadar

Stadspoorten en oude muren

De stadswallen van Zadar waren ooit een belangrijk verdedigingswerk. Een deel van het oude centrum van Zadar is nog steeds ommuurd en op deze oude stadsmuur mag gewandeld worden. Onderweg kom je nog een aantal historische stadspoorten tegen die intact zijn, de Landpoort is de mooiste.

Bezienswaardigheden Kroatië

Historische centrum

Het historische stadscentrum van Zadar is sfeervol en gezellig. Struin door de smalle straatjes en over pleintjes. Bekijk kleurrijke gevels en de unieke Byzantijnse en Romeinse bouwstijlen. Na een rondwandeling is het heerlijk bijkomen op een gezellig terras met een glas Maraschino, de heerlijke kersenlikeur uit Zadar. Dat is pas genieten!

Bezienswaardigheden Zadar

Sint Donatus kerk

De Sint Donatus kerk stamt uit de negende eeuw en ligt bij het Forum Romanum. Deze Byzantijnse kerk is gebouwd in de vorm van een cilinder wat de akoestiek ten goede komt. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor concerten en bij bijzondere gelegenheden, maar bezoekers zijn dagelijks welkom om de binnenkant van deze robuuste kerk te bekijken.

Bezienswaardigheden Zadar

Zeeorgel en Zonnegroet

Een bezoek aan Zadar is niet compleet zonder een wandeling over de boulevard met uitzicht op de omliggende eilanden. Hier flaneren locals en toeristen dat het een lieve lust is. Verwonder je over twee kunstzinnige bezienswaardigheden aan zee. Naast een heus onderwaterorgel, het Zeeorgel van Zadar, is er de Zonnegroet. Dit is een lichtshow in de vorm van oplichtende glazen vloertegels. Deze zijn gekoppeld aan het ritme van het zeeorgel. De lichteffecten in interactie met de bewegingen van de zee zorgen voor een bijzonder samenspel. Zadar staat ook bekend om haar prachtige zonsondergangen, dus een bezoek tegen de avond maakt het extra mooi.

Zeeorgel en Zonnegroet Zadar

Sint Anastasia kathedraal

De Rooms-katholieke Sint Anastasia kathedraal is de grootste kathedraal van de regio Dalmatië. Beklim de vijftiende-eeuwse toren van de kerk voor het mooiste uitzicht over de oude stad en de eilanden in de omgeving. Het is een behoorlijke klim, maar je moeite wordt meer dan beloond. De binnenkant van de kathedraal is minder spectaculair, de kerk moet het vooral van de buitenzijde hebben.

Sint Anastasia kathedraal Zadar
Ballon!