Clervaux, Luxemburg

Luxemburg Clervaux is een klein, gezellig stadje in het hart van de Ardennen, vooral bekend om het mooie kasteel en het oude klooster. Maar het heeft ook een leuk centrum met winkeltjes en restaurants. Een goede uitvalsbasis om Luxemburg en de Ardennen te gaan verkennen. Wandelen, mountainbiken, kastelen en ruïnes bezoeken en neem een kijkje in het museum over de Slag om de Ardennen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Chateau de Clervaux

Het prachtige witte kasteel steekt boven het stadje uit en je ziet het dan ook vanuit alle ooghoeken liggen. Het stamt uit de twaalfde eeuw en is prachtig hersteld. Wandel dan ook zeker even naar boven vanuit het dorp. Een grote Amerikaanse tank is een van de eerste dingen die je ziet, er is namelijk zwaar gevochten rond Clervaux in de Tweede Wereldoorlog. In het kasteel zit tegenwoordig het gemeentehuis, het museum over de slag om de Ardennen, een tentoonstelling van Luxemburgse Kastelen, allemaal als maquette nagebouwd en de prachtige fototentoonstelling Family of Man.

Luxemburg

Family of Man

Deze langlopende fototentoonstelling is en blijft indrukwekkend, het geeft het dagelijks leven weer van de 'gewone mens' uit alle delen van de wereld. De tentoonstelling is ooit gemaakt door de Luxemburger Edward Steichen voor het New York Museum of Modern Art. Na een reis om de wereld is de tentoonstelling sinds 1964 in Clervaux te zien. De tentoonstelling staat op de lijst van de UNESCO documentenerfgoed.

Luxemburg

Benedictijns klooster

Ook deze abdij van Sint-Maurice en Sint-Maur torent boven Clervaux uit. Het is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw, in Neo-Romaanse stijl, vooral de toren is indrukwekkend. Tegenwoordig is het nog steeds als klooster in gebruik. Je kunt hier zeker een bezoekje brengen, in de crypte onder de kerk is een expositie van het werk en leven van de monniken. In een klein winkeltje verkopen zij zelfgemaakte producten, boeken en kunst.

Luxemburg

Omgeving

Bastogne War Museum

Het is ongeveer een half uur rijden van Clervaux, het Bastogne War Museum. In dit museum wordt je mee terug genomen in de tijd, naar het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog. Met de audio-tour maak je kennis met vier personen die hierbij aanwezig waren, twee inwoners van het dorp en een Amerikaanse en een Duitse officier. Deze verhalen, samen met filmbeelden, vertellen je het hele verhaal. Buiten staat een reusachtig monument voor de Amerikaanse bevrijders.

Luxemburg

Kasteel van Vianden

Net als in veel stadjes in Luxemburg is ook in Vianden het kasteel het hoogtepunt. Het middeleeuwse kasteel is na de Tweede Wereldoorlog in authentieke staat teruggebracht en dat is bijzonder fraai gelukt. Niet alleen van veraf is het schitterend, het is je bezoek ook zeker waard. Met een audio-tour kan je op pad en het kasteel ontdekken. Elk jaar wordt hier een middeleeuws festival georganiseerd.

Luxemburg

Het Drielandenpunt

Dit is het punt waar Luxemburg, België en Duitsland samenkomen. Hoewel de daadwerkelijke grens in het riviertje de Our ligt, is er bij het Belgische plaatsje Ouren een monument opgericht voor de drie landen. Je kunt er natuurlijk met de auto naar toe rijden, maar een leuke wandeling is de route vanaf Tintesmühle, een klein plaatsje op de grens met Duitsland. Hier kan je de dertien kilometer lange Drielandenpuntroute lopen. Deze gaat dwars door de bossen, heuvels en langs het riviertje de Our.

Luxemburg
Ballon!