Echternach, Luxemburg

Luxemburg Echternach is een prachtig stadje in Luxemburg, pal op de grens met Duitsland. Dwaal door de straten en over de gezellige pleinen van het historische centrum. Niet ver buiten de stad ligt het mooie stuwmeer van Echternach met op de oevers de ruïne van een Romeinse villa. De natuur van het Müllerthal begint bij de voordeur met veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Het stadje Echternach werd al ruim 1000 jaar geleden gesticht en deze lange geschiedenis proef je als je door de kleine straatjes in het centrum loopt. Aan weerszijden staan panden uit verschillende jaartallen, op de pleinen zie je statige gebouwen met mooie booggalerijen. De historische sfeer proef je als je op een van deze pleinen een terrasje pakt. Het stadhuis, de Sint-Pieter-en-Paulkerk en de oude brug over rivier de Sûre zijn must-sees op je stadswandeling.

Historisch centrum

Stadsmuur

De stadsmuur dateert al uit de beginjaren van het stadje. Het was ooit een imposant bouwwerk van twee kilometer lang, het had meerdere stadspoorten en talloze torens. Doordat de stad groter werd is helaas een groot deel van de muur afgebroken, maar er is nog een stuk zichtbaar, evenals een aantal torens. De wandelroute door de stad loopt langs dit deel van de muur, een kaart met de route kan je krijgen bij het toeristenbureau.

Luxemburg

Abdij van Willibrordus

Hoewel de abdij in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De Sint-Willibrordusbasiliek werd na de oorlog in de originele staat van de elfde eeuw herbouwd. Gelukkig is het graf van Willibrordus in de crypte onder de kerk goed bewaard gebleven, deze kan je bezoeken. In het paleis naast de kerk kan je de geschiedenis van het klooster zien in het Abdijmuseum. Aansluitend kan je nog even een kijkje nemen in de tuin rond de Orangerie die ook ooit bij de abdij hoorde.

Luxemburg

Paleis van Justitie

Aan het uitgestrekte marktplein Place du Marche staat het (deels) veertiende-eeuwse Paleis van Justitie, met daarvoor de zuil van gerechtigheid. In het gebouw werden van oudsher de processen gevoerd, er was een martelkamer en een gevangenis. Het gebouw heeft kenmerkende gotische bogen. Doordat een deel herbouwd moest worden na een grote brand in de vijftiende eeuw, heeft het gebouw naast gotische elementen ook invloeden uit de renaissance.

Luxemburg

Springprocessie

Al sinds de middeleeuwen wordt deze processie in Echternach gehouden, ter ere van Sint-Willibrordus. De pelgrimstocht begint bij de brug over de Sûre en gaat dwars door de stad naar de basiliek. De naam komt van de manier waarop de deelnemers de route afleggen. Ze springen twee-aan-twee van de ene op de andere voet naar voren. In 2010 is deze processie uitgeroepen tot immaterieël erfgoed en opgenomen op de lijst van UNESCO.

Luxemburg

Romeinse Villa Echternach

Toen het stuwmeer van Echternach aangelegd werd, werden de overblijfselen van een oude Romeinse villa uit de derde eeuw gevonden, een bijzondere vondst. Die ligt nog steeds op de oever van het meer en je kunt de ruïne bezoeken. In het naastgelegen bezoekerscentrum vind je een replica van het reusachtige gebouw, compleet met badhuis. Een waar kijkje in het leven van een Gallo-Romeinse familie van toen.

Luxemburg

Prehistorisch Museum

Het gebouw waar het prehistorisch museum in gevestigd is, de Hihof, is een bijzonder gebouw op zich. Het was eerst een ziekenhuis, toen een porseleinfabriek en een school. Je maakt een reis door de tijd aan de hand van werktuigen, wapens en het skelet van oermens Loschi. Naast de tentoonstelling over de prehistorische geschiedenis in Luxemburg is er ook een ruimte gewijd aan porselein uit de negentiende eeuw.

Luxemburg

Omgeving

Het meer van Echternach

Lac d'Echternach is het stuwmeer dat direct buiten de stad begint. Over de wandelpaden rondom het meer en in het omliggende bos kan je een flinke wandeling maken. Helaas mag je in het meer niet zwemmen, maar waterfietsen of vissen is geen probleem. Op de oever liggen de ruïnes van een oude Romeinse Villa met bijbehorend museum. Op een schiereiland is een klimpark gebouwd met parcours voor kinderen en volwassenen vanaf 12 jaar. Voor de kleinsten is er een trampolinepark.

Luxemburg

Gorges du Loup

Net buiten Echternach ligt de Gorges du Loup, de wolvenkloof. Ga je hier wolven zie? Nee helaas niet, in Luxemburg leven op dit moment geen wolven in het wild. De kloof is echter al heel oud en werd al verkend toen deze dieren hier nog wel leefden. Wie weet komt de naam daar vandaan. Legendes vertellen dat er een schat in de kloof verborgen ligt en deze bewaakt wordt door een grote, zwarte hond. Dat de kloof indrukwekkend is, is zeker en daarom ook een echte aanrader. Het pad loopt tussen de hoge zandstenen rotsen door, deels met trappetjes omhoog.

Luxemburg

Müllerthal

Het Müllerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd, ligt ten zuiden van Echternach. Dichte bossen, klaterende beekjes en grillige rotsformaties wisselen elkaar af. Een van de lussen van de Müllerthal Trail begint in de stad, hoewel deze bijna 40 kilometer lang is kan je er natuurlijk ook een deel van wandelen. De waterval Schiessentümpel, bij het dorpje Müllerthal, ligt verder naar het zuiden, maar is zeker een bezoek waard. Verken het Müllerthal met de auto en maak hier en daar kortere wandelingen naar bezienswaardigheden.

Luxemburg
Ballon!