Esch-sur-Alzette, Luxemburg

Esch-sur-Alzette Esch-sur-Alzette is na Luxemburg-Stad de grootste stad van het land, hoewel deze nog steeds relatief klein is met zo'n 35.000 inwoners. Ooit was dit het hart van de ijzer- en staalindustrie, nu heeft het vooral op cultureel vlak veel te bieden. De oude hoogovens kun je tegenwoordig bezoeken en ook kun je een kijkje nemen in het nationaal verzetsmuseum of een wandeling maken langs verschillende monumenten en oude gebouwen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Centrum van Esch-sur-Alzette

Het stadje is te jong om een authentiek centrum te hebben, toch is er bij de bouw veel aandacht besteed aan bijzondere architectuur, in stijlen zoals Jugendstil, Neo-classicisme en Art Déco en dat betekent veel bezienswaardigheden in het centrum. Je kunt hier een route volgen langs een aantal panden zoals het stadhuis, de Sint-Josefkerk en diverse panden aan de Rue de Luxembourg en Rue de l'Alzette. Bij het toeristenbureau kan je een kaart en beschrijving van de route krijgen.

Esch-sur-Alzette

Rue de l'Alzette

Het centrum van Esch-sur-Alzette is een paradijs voor winkelliefhebbers. In het centrum is een lange, autovrije winkelstraat met talloze winkels, maar ook cafés, lunchrooms en restaurants voor een kleine pauze. Op Place de l'Hotel wordt twee keer per week een versmarkt gehouden. Winkelen kan je ook in de oude staalfabriek Belval, hier vind je het gelijknamige shopping centrum.

Esch-sur-Alzette

Galgenberg

De Gaalgebierg, in het Nederlands Galgenberg, is een groot recreatiegebied aan de rand van de stad. Het is het wandelgebied van de inwoners van de stad, leuk te combineren met een bezoek aan het dierenpark, een grote kinderboerderij met twee speeltuinen. Tijdens je wandeling zul je zien dat de aarde erg rood is, dit is ijzererts, geen wonder dat deze grondstof hier vroeger gewonnen werd. De diepe kuilen in het bos zijn veelal ingestorte mijngangen.

Esch-sur-Alzette

Nationaal Verzetsmuseum

Ook in Luxemburg zie je de sporen van de Tweede Wereldoorlog. In het verzetsmuseum word je mee terug genomen in het verleden, naar de jaren van de Duitse bezetting. Je ziet hoe men toen leefde en hoe men reageerde op deze bezetting. Vooral de verhalen van diegenen die zich hier tegen verzetten worden verteld, evenals de verhalen van Luxemburgse Joden die naar de concentratiekampen gebracht werden, maken diepe indruk.

Esch-sur-Alzette

Hoogovens van Belval

De voormalige hoogovens van de staalindustrie rond Esch-sur-Alzette kun je bezoeken. De industriële stijl van de hoogovens van Belval zijn onderdeel van het universiteitscomplex. Je kunt een van de ovens beklimmen en je vindt er een tentoonstelling over de geschiedenis. Naast de hoogovens staat een grote concerthal, Rockhal, en dat het hier niet meer alleen om industrie gaat zie je ook terug in de supermoderne shopping-mall Belval en de vele gezellige bars en restaurant die je hier vindt.

Esch-sur-Alzette

Lankelz Miniatuurspoorbaan

Deze schaalmodel spoorbaan is weliswaar niet dagelijks open, maar als je hier op zondag bent en een bezoek kunt brengen is het wel erg leuk. De treinen zijn groot genoeg dat je er net in kunt zitten, zo kun je een ritje maken over twee verschillende trajecten. De langste baan is een kilometer lang en compleet met tunnels en bruggen. Er rijden twee diesellocomotieven, een oude tram en een stoomtrein in het park.

Esch-sur-Alzette
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!