Esch-sur-Sûre, Luxemburg

Esch-sur-Sûre Esch-sur-Sûre is het ideale punt om de omgeving te ontdekken. Het dorpje ligt verscholen tussen de heuvels, er was zelfs een tunnel voor nodig om het met de buitenwereld te verbinden. De witte huizen met leistenen daken liggen in een bocht van de rivier de Sûre, tegen de kasteelheuvel op gebouwd. De ruïnes van het kasteel zie je vanaf elke plek in het dorp hoog boven je uitsteken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Esch-sur-Sûre

Wat ooit een statig kasteel was is nu een ruïne op de heuvel boven rivier de Sûre. Ondanks dat het gebouw in verval begon te raken, hebben er nog lang families gewoond. Helaas was er geen geld om het goed te onderhouden. De ruïne is wel het beste decor voor het jaarlijkse festival de Nacht van de Legendes, waar verhalenvertellers, vuurspuwers en acrobaten een mooie show weg geven. Je kan het hele jaar door het kasteel bezoeken, 's avonds wordt deze mooi verlicht.

Esch-sur-Sûre

Stuwmeer

Op ongeveer 1 kilometer van Esch-sur-Sûre ligt een grote dam, die het stuwmeer Lac de Haute-Sûre creëerde. Zeker de moeite waard om even te stoppen. Dit is niet de plek waar je al kunt zwemmen of zeilen, dat kan verderop. Alain's Beach is een goede plek om te zwemmen, maar rijd je iets verder dan kom je bij Lultzhausen en Isenborn, waar veel meer faciliteiten zijn. Op het meer zijn geen gemotoriseerde vaartuigen toegestaan, maar je kunt een rondvaart maken op een boot aangedreven door zonne-energie.

Esch-sur-Sûre

Museum Lakenfabriek

Deze weverij bestaat al sinds de zestiende eeuw. Toen het later over ging op machinaal weven werden hier lakens en gordijnen gemaakt. In 1990 werd de weverij een nationaal monument en zijn de machines volledig gerestaureerd. Je kunt het museum bezoeken en een rondleiding volgen, waarbij je de machines aan het werk ziet. Er worden op kleine schaal producten van wol geweven, deze vindt je in het naastgelegen winkeltje met streekproducten.

Esch-sur-Sûre

Natuurpark Haute-Sûre

Het stuwmeer is het hart van het natuurgebied Haute Sûre. Het wordt omringd door bossen, moerassen, steile rotsen en heidevelden. Door het gebied lopen wandel- en mountainbikeroutes. Ook kun je met een kano de Sûre afzakken. Kijk goed om je heen, want er leven hier ijsvogels, visarenden, edelherten en bevers, wie weet spot je er een. Maison Parc, naast de lakenweverij, is het bezoekerscentrum voor het park.

Esch-sur-Sûre

Omgeving

Kasteel van Bourscheid

Het kasteel van Bourscheid is een highlight die je al van verre ziet liggen op de top van een heuvel. Dit middeleeuwse kasteel stamt uit het jaar 1000, maar werd in de eeuwen daarna verder uitgebreid. Hoewel het na de middeleeuwen in verval raakte is het toch steeds weer hersteld en gerenoveerd, hierdoor kan je het prachtige bouwwerk uitgebreid bezoeken. Er is een meertalige audio-tour beschikbaar, maar je kan ook met een gids het kasteel verkennen. Door de hoge ligging kan je ver uitkijken over de omgeving.

Kasteel van Bourscheid

Knauf Winkelcentrum

Niet ver van Esch-sur-Sûre op de Belgische grens ligt het stadje Pommerloch, met de grote, bekende shopping mall die hier ligt Knauf Shopping centre. Op drie verdiepingen vindt je talloze winkels, afgewisseld met cafés om even uit te rusten. Een ideaal dagje uit wanneer het regent.

Knauf Winkelcentrum

Wiltz

Ook bij het stadje Wiltz torent het kasteel hoog boven het dorp uit. Dit Kasteel van Wiltz is in renaissance stijl gebouwd en je kunt het bezoeken. In de zomer is hier ook een openluchttheater waar voorstellingen gehouden worden. In dit zelfde kasteel vindt je nog twee musea, het bierbrouwerijmuseum en een museum over het Ardennenoffensief. De tuinen van Wiltz zijn een gemeentelijk project en je kunt hier het hele jaar door in wandelen.

Wiltz

Hoscheid Klangwanderweg

Bij het dorpje Hoscheid ligt deze rondwandeling van ongeveer 6,5 kilometer lang. Dit is een aanrader om met kinderen te doen (niet geschikt voor kinderwagens overigens). Onderweg staan diverse "muziekinstrumenten" en klimtoestellen, waar je helemaal op los kunt gaan.

Hoscheid Klangwanderweg
Ballon!