Müllerthal, Luxemburg

Müllerthal Müllerthal is een gehucht, maar de hele omliggende streek is naar het dorpje vernoemd. De regio staat ook wel bekend als Klein Zwitserland, niet vanwege de hoogte van de bergen, maar door de dichte bossen, bijzondere rotsen en klaterende bergstroompjes. De bekendste bezienswaardigheid is de Schiessentümpel waterval met op de achtergrond een klein stenen bruggetje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Schiessentümpel

In het bos, tussen de met mos begroeide rotsen, komt de waterval Schiessentümpel naar beneden. Het is niet de hoogte die deze waterval populair maakt, maar de pittoreske ligging. Het geeft een idyllisch groen plaatje, die de oude zandstenen brug op de achtergrond compleet maakt. De wandeling naar de waterval is zo'n 500 meter, maar er zijn ook andere routes van ongeveer twee kilometer, zonder veel stijgen en dalen. Doordat het een populaire plek is kan het druk zijn op de parkeerplaats en bij de waterval zelf.

Müllerthal

Müllerthal Trail

De complete wandeling is ongeveer 112 kilometer lang verdeeld over zeven routes, van deze zeven zijn drie routes bijna 40 kilometer, maar uiteraard kan je hier ook een deel van lopen. De andere vier zijn kortere routes en goed op een dag(deel) te doen. De routes nemen je mee dwars door de natuur, langs grillige rotsformaties, snelstromende beekjes en door dichtbegroeide bossen.

Müllerthal

Echternach

Echternach is de grootste plaats in het Müllerthal, alleen het riviertje de Sûre scheidt het van Duitsland. Deze eeuwenoude stad is zeker een bezoek waard, alleen al vanwege de goed bewaard gebleven stadsmuren, de Willibrordusabdij en het paleis van Justitie. Beide laatste gebouwen zijn in de twintigste eeuw mooi gerenoveerd. Het autovrije centrum herbergt diverse gezellige terrassen en restaurants. Route 1 van de Müllerthal Trail start bij Echternach.

Müllerthal

Beaufort

De ruïnes van de burcht van Beaufort torenen hoog boven het dorpje uit. Deze werd in de twaalfde eeuw gebouwd, hoewel vervallen, is het complex goed onderhouden en kan je deze bezoeken. Nu heeft Beaufort niet een maar twee kastelen. Het andere is een renaissance kasteel uit de zeventiende eeuw. Ook deze kan je bezoeken en heeft een aantal authentiek ingerichte zalen en meubels. De lokale specialiteit is een likeur van zwarte bessen die in Beaufort gemaakt wordt, deze Cassero-likeur is ook als kirsch verkrijgbaar.

Müllerthal
Ballon!