Vianden, Luxemburg

Vianden Blikvanger van Vianden is het grote kasteel dat hoog op de heuvel boven het stadje ligt. Beneden, aan de oever van de rivier de Our, ligt het gezellige dorp Vianden. Het heeft een combinatie van authentieke gebouwen en gezellige restaurants met overal uitzicht op het kasteel.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Centrum

Meteen als je in Vianden aankomt merk je meteen de geschiedenis. Het kleine stadje ligt aan de oever van rivier de Our en heeft een handvol mooie bezienswaardigheden. Hoewel de oude stadsmuren grotendeels afgebroken zijn, kan je er hier nog wel de restanten van zien, zoals de Hockelstoren, je kunt ook een stuk over de fundamenten wandelen. Loop ook zeker langs de Trinitariërskerk en -klooster, de Sint-Nicolaaskerk en diverse kapellen. Langs de Grand Rue vind je een ruime keuze aan restaurants. Op de heuvel staat een klokkentoren met uitzichtpunt over de stad.

Vianden Centrum

Kasteel Vianden

Je ziet het al van verre liggen, het indrukwekkende kasteel van Vianden. Het werd tussen de elfde en veertiende eeuw gebouwd, maar had aan het einde van de twintigste eeuw een goede renovatie nodig en dit is bijzonder goed gelukt. Het kasteel ligt op de heuvel hoog boven het dorp. Met de audio-tour kom je het meeste te weten over de geschiedenis van het kasteel. De audio-tour en de plattegrond kan je bij het bezoekerscentrum krijgen. Hier vind je meteen ook een tentoonstelling over het kasteel door de eeuwen heen.

Vianden

Stoeltjeslift

In de zomermaanden zweef je met de stoeltjeslift over rivier de Our tot ruim 200 meter hoger op de berg. Een leuk weetje: het is de enige stoeltjeslift in heel Luxemburg. Bij het bergstation is een restaurant. Je kunt hier naartoe gaan om van het uitzicht te genieten, maar het is ook het vertrekpunt van verschillende wandelroutes.

Vianden

Musea

In het stadsmuseum van Vianden duik je in de geschiedenis van het dorp, vanaf de tijd dat hier een Keltische nederzetting was tot het heden. Er worden voorwerpen en wetenswaardigheden getoond, ook is er een bakkerijtje uit de vorige eeuw nagebouwd. De Franse schrijver Victor Hugo heeft Vianden meerdere keren bezocht en schreef zelfs een paar maanden in het plaatselijk hotel. Dit is nu het Victor Hugo-huis. In Musee de la Caricature vind je een collectie aan actuele spotprenten.

Vianden

Stuwdam en waterkrachtcentrale SEO Vianden

Bij een stuwmeer denk je al snel aan watersport en natuur, de stuwdam bij Vianden wordt echter bijna volledig gebruikt voor het opwekken van energie. De stuwdam kun je bezoeken evenals de SEO Vianden waterkrachtcentrale. Het komt niet zo vaak voor dat je zo'n grote centrale kunt bezoeken, maar hier kan het. Je krijgt er informatie over de bouw en werking van de dam. Vanaf het uitzichtplatform heb je goed zicht op de rivier en de installatie.

Vianden

Tree Climber Adventure Park

Een uitje voor het hele gezin is het klimpark Tree Climber, met routes voor alle leeftijden. Je kan hier makkelijk een uur of twee doorbrengen op touwbruggen en klimmuren. Er is ook een bijna 400 meter lange tokkelbaan. Voor de liefhebbers kan je hier mountainbikes huren en een route door het bos en heuvels rijden. Je komt het makkelijkste bij het klimpark door de stoeltjeslift omhoog te nemen.

Vianden

Omgeving

Kopermijn

Op een paar kilometer van Vianden ligt het dorpje Stolzembourg, ook dit dorp heeft een kasteel, maar de oude kopermijn is hier de grootste attractie. Je kunt er een rondleiding krijgen door de oude mijn. Hier wordt het verhaal verteld van de oude mijnwerkers en je krijgt inzicht hoe het mijnwerk er hier aan toe ging. Het is geen bliksembezoek, je gaat een paar uur ondergronds met een gids en je loopt ook gauw drie kilometer. Je kunt het beste een rondleiding reserveren.

Vianden

Natuurpark Our

Natuurpark Our is het gebied rond de rivier de Our, ten noorden van Vianden. Meanderende rivieren, uitgestrekte velden en kleurrijke bossen nodigen je uit om te komen wandelen en fietsen. In het dorpje Hosingen staat het bezoekerscentrum van het park met informatie over het hele gebied en flora en fauna die hier voor komt. Doe hier inspiratie op voor wandelingen door de Luxemburgse natuur, er zijn langere en kortere routes, voor ieder wat wils.

Vianden

Diekirch

Ten zuiden van Vianden ligt het stadje Diekirch aan de oever van de Sûre. Het is een wat groter stadje met in het oude centrum leuke winkels, terrasjes en de Diekirch Bierbrouwerij. Slenter lekker door de straatjes, neem een kijkje in de Sint-Laurentiuskerk en strijk dan neer op een terrasje. Voor cultuurliefhebbers zijn hier een aantal musea, zoals het Historisch museum met Romeinse mozaïeken, het militair museum over de Slag om de Ardennen en Jugendstil gebouw dat zowel het museum van historische voertuigen als het biermuseum huisvest. Door de ligging aan de Sûre kan je hier ook goed kajakken.

Vianden
Ballon!