Wiltz, Luxemburg

Müllerthal Het mooie stadje Wiltz ligt midden in de Ardennen. Cultuur en natuur komen hier samen om ontdekt te worden. De wandel- en fietspaden beginnen letterlijk voor de deur. In Wiltz zelf kan je ook zeker fijn rondkijken. Slenter door de oude straten, langs bezienswaardigheden zoals Wiltz Castle of bezoek een van de vele musea. Vergeet niet het bier uit de lokale brouwerij Simon te proeven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wiltz

Kom naar Wiltz vanwege het mooie kasteel, diverse interessante musea en de bierbrouwerij. Het stadje is verdeeld in de bovenstad (Oberwiltz), het plateau rond het kasteel en de benedenstad (Niederwiltz), het lage gedeelte rond het riviertje de Wiltz. Een goede manier om de stad te verkennen is door een van de cultuurroutes te lopen. Een plattegrond kun je bij het toeristenbureau krijgen. De gele route loopt alleen door de bovenstad en doet maar liefst 21 bezienswaardigheden aan. De rode route doet zowel de bovenstad als de benedenstad aan, een flinke wandeling, maar zeker de moeite waard.

Müllerthal

Wiltz Castle

Dit witte, renaissancekasteel is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Het ligt in de bovenstad van Wiltz. De bouw begon al in de middeleeuwen, maar is uiteindelijk pas in de achttiende eeuw in zijn huidige vorm afgebouwd. De heksentoren aan de oostzijde van het kasteel is het oudst. Het is een groot complex dat tegenwoordig het toeristenbureau, brouwerijmuseum en museum van het Ardennenoffensief, huisvest. Het jaarlijkse muziekfestival van Wiltz vindt in de zomer plaats, hiervoor is naast het kasteel een grote overkapping opgezet.

Müllerthal

Nationaal brouwerijmuseum

Het brouwerijmuseum en microbrouwerij van Wiltz zijn in de voormalige stallen van het kasteel gevestigd. Je leert meer over de ruim 6000 jaar geschiedenis van het brouwen en je ziet met eigen ogen hoe bier gebrouwen wordt en natuurlijk sluit je de rondleiding af met een proeverij is het museumcafé. Er worden zelfs cursussen gegeven, zodat je je eigen bier kunt leren brouwen. Een deel van het museum is gewijd aan leerlooierij, een traditioneel ambacht in Wiltz. In de hoogtijdagen had de stad maar liefst 28 leerlooierijen.

Müllerthal

Museum van de slag om de Ardennen

In de Ardennen is hevig gevochten in de Tweede Wereldoorlog en de slag om de Ardennen is een van de bekendste veldslagen uit de geschiedenis. In het kasteel is een museum gewijd aan deze, ruim vijf weken durende gevecht. Het is ontstaan als verwerkingsproces van diegenen die het hebben meegemaakt, om herinneringen en voorwerpen te verzamelen. Dit is uitgegroeid tot het huidige museum waar je de verhalen hoort van inwoners en van soldaten. Samen met de foto's, uniformen en voorwerpen laten deze zeker een indruk achter.

Müllerthal

Brandweermuseum

In een oude brandweerkazerne werd, in de benedenstad, dit Pompjeesmuseum door een aantal veteranen opgezet. Er zijn een aantal historische brandweerauto's tentoongesteld, maar je leert ook alles over het werk dat een brandweerman dagelijks doet en de materialen die hiervoor nodig zijn. Bij het museum hoort een souvenirwinkel, waar je een aandenken aan je bezoek kunt kopen. Het gebouw zelf is ook helemaal in stijl.

Müllerthal

Streikdenkmal

Het stakingsmonument in Wiltz is ter nagedachtenis aan de massale staking die in 1942 ingezet werd, in verzet tegen de nazi's die op dat moment verplichte militaire dienst invoerden. De staking begon in de leerfabriek, maar werd door de hele regio en zelfs verder in het land doorgezet. Bij de represailles die volgden stierven vele mensen. Het monument beeld het verzet van de mensen uit. Het is een van de monumenten die rond Wiltz zijn geplaatst ter nagedachtenis aan de oorlog. Je kunt ook een speciale monumentenroute volgen die je langs deze monumenten brengt.

Müllerthal

Tuinen van Wiltz

Op 2,5 hectare is een grote tuin aangelegd in Wiltz, die vrij toegankelijk is. Het is als sociaal project opgezet, waardoor kunstenaars, maar ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hier aan kunnen bijdragen. Inmiddels loopt het project al bijna 40 jaar en is er een café en een bioscoop bij gekomen. In de tuin loop je tussen waterpartijen, geurende bloemen en kunstwerken. De tuin is het hele jaar door geopend, maar in de zomer worden er evenementen georganiseerd, zoals de lampionnennacht.

Müllerthal

Wandelen en fietsen

De Luxemburgse Ardennen en zijn wandel- fiets- en mountainbikepaden liggen op steenworp afstand. Rond Wiltz zijn diverse routes, de een is voor de geoefende fietser, de andere kun je met het hele gezin goed doen. Een leuke route is het pad dat over een oud treintracé naar Bastenaken in België leidt. Het is een interactieve route met meerdere informatieborden langs het pad. Er is fietsverhuur in Wiltz, inclusief e-bikes. Ook voor wandelaars zijn er meerdere mogelijkheden. Zo is er een relatief makkelijke rondwandeling naar het dorp Merkholtz en een zwaardere route naar het station Kautenbach, je kunt dan wel lekker met de trein terug.

Müllerthal
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!