Evje, Agder

Evje, Agder Voor raften, kajakken en wandelen is Evje 'the place to be. De rivier de Otra stroomt langs het dorp en mondt verderop uit in de Byglandsfjord. Je kunt de rivier het beste vanuit een kajak of raft ontdekken. Trek je wandelschoenen maar vast aan, want te voet kun je de hele natuur rond Evje verkennen. Wil je even een break van alle activiteiten, bezoek dan het Mineralparken waar je talloze mineralen en kristallen zult zien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Evjemoen museum

Net buiten het dorp Evje ligt het legermuseum Evjemoen. Tot 2002 was dit een militair kamp en werd het gebruikt als oefenterrein. Nu is er van alles te zien over de oorlogen tussen 1911 en 2003. Er is een aparte expositie over de Tweede Wereldoorlog en wat dit betekende voor de omgeving. Naast beelden zijn er ook diverse voorwerpen te zien, zoals uniformen, wapens en voertuigen.

Evjemoen museum, Evje

Byglandsfjord

Deze fjord is meer een verbreding van de rivier de Otra dan een echte zee-arm. Maar dat maakt niet uit, er is genoeg te zien en te doen rondom deze fjord. Van actief raften, wandelen en vissen tot aan heerlijk relaxen aan het strand. De stoomboot Bjoren is eigenlijk een drijvend museum. Het schip stamt uit 1867 en in de zomermaanden stap je aan boord om Byglandsfjord en Åraksfjord vanaf het water te beleven. Aan de noordrand van de fjord klettert de waterval Reiårsfossen naar beneden. Deze zie je al vanaf de weg.

Byglandsfjord, Evje

Mineralparken

Kom en bekijk de bijzondere verzameling aan mineralen en stenen die hier prachtig schitteren in de berg. Je komt van alles te weten over de oorsprong van deze mineralen en kristallen. Met ruim 1200 exemplaren is het de meest bijzondere privécollectie in Europa. Je gaat onder de grond om ze te bewonderen wat de beleving nog unieker maakt. Naast stenen en mineralen zijn hier een groot sculpturenpark, speeltuin, en heerlijk zandstrand te vinden. Neem ook even een kijkje in de winkel die bij het museum hoort.

Het Mineral park, Evje

Raften

Iets wat je uitstekend kunt doen in de omgeving van Evje is raften! Stap in de boot en ervaar de kracht van de rivier die je meevoert door de omgeving. In de zomermaanden kan de temperatuur van het water in de Otra rivier oplopen tot twintig graden en dat is best fijn. Naast raften zijn paddling, kajakken en kanoën ook uitstekend te doen in dit gebied. Niet de alleen de rivier biedt deze watersporten, je kunt hiervoor ook naar de Byglandsfjord.

Raften, Evje

Wandelen

De omgeving van Evje heeft heel veel mooie natuur om in te wandelen. Zo is er een mooie route van ruim vier kilometer, deze begint bij Oddeskogen en gaat naar het Evje Mineralenpad. Onderweg is er allerlei informatie over de natuur te vinden. Ook in het natuurreservaat Hovassdalen wat op ongeveer drie kwartier rijden van Evje ligt, kun je uitstekend wandelen.

Wandelen, Evje

Setesdalsbanen, Kristiansand

Deze spoorlijn ligt ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Evje. Maak een ritje in een prachtige stoomlocomotief over dit oude tracé van acht kilometer lang. De route loopt tussen de stations Grovane en Røyknes en is een van de mooiste toeristische attracties in dit deel van Noorwegen. De Setesdalbanen wordt voornamelijk in stand gehouden door vrijwilligers die de treinen besturen.

Setesdalsbanen, Kristiansand
Ballon!