Farsund, Agder

Farsund, Agder De omgeving van Farsund is bijzonder door de vele eilanden, zandstranden en ruige kust. Je kunt hier dan ook van alles zien en doen. Neem bijvoorbeeld de vuurtoren Lista. Beklim deze om van het prachtige uitzicht te genieten. Vlakbij de vuurtoren zijn meerdere rotstekeningen gevonden, dit is bij Pennefeltet. Duik in de geschiedenis in het Listamuseum en bezoek het Nordberg fort uit de Tweede Wereldoorlog. De stranden zijn een fijne afsluiter van een actieve dag.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Husan

Tegenwoordig is dit gebouw het stadhuis van Farsund, vroeger was het huis van Jochum Lund en zijn familie. Jochum Lund was een koopman, maar wordt ook gezien als oprichter van Farsund. Het huis is meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. In 1990 kreeg het zelfs de Europa Norstra-prijs uitgereikt, vanwege de prachtig uitgevoerde restauratie. In de zomermaanden is er een tentoonstelling van lokale kunstenaars op de bovenste verdieping.

Stadhuis Husan, Farsund

Loshavn

Dit havenstadje ligt op ongeveer tien minuten rijden van Farsund. In de negentiende eeuw, tijdens de Napoleonoorlog, was deze haven erg belangrijk. De lokale bevolking kaapte zelfs verschillende Engelse schepen tijdens de strijd om deze zeevaarders uit Noorwegen weg te houden. Tegenwoordig is het een slaperig dorpje, waar bijna niemand permanent woont, het is vooral een vakantiebestemming. De oude houten huizen zijn schitterend bewaard gebleven en dat maakt het bezoek heel erg waard.

Loshavn, Farsund

Lista Vuurtoren

Waar je zeker een kijkje moet nemen is de vuurtoren van Lista, op ongeveer zeventien kilometer van Farsund. Naast vuurtoren is hier een heel informatiecentrum, meteorologisch station, museum en zijn er kunsttentoonstellingen te zien. De 34 meter hoge vuurtoren werd voor het eerst verlicht in 1836. Klim de 134 treden op naar boven en bekijk het schitterende uitzicht over de zee en het land. Kijk ook zeker uit naar de vele vogels in de omgeving. Het museum is niet altijd geopend. Stap even binnen bij het informatiecentrum in Farsund voor meer informatie over de openingstijden.

Lista Vuurtoren, Farsund

Lista Museum

Het Lista Schiereiland heeft een eigen museum, met een uitgebreide geschiedenis over het gebied. Bijzonder is de tentoonstelling over de Napoleonoorlog 1807-1814 en de gevolgen daarvan voor dit gebied. Naast dit deel van het museum staat het Nordberg Fort. Dit fort is door de Duitsers gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opmerkelijk is dat het fort nog volledig bewaard is gebleven. Nu is het cultureel erfgoed en je kunt het bezoeken. Wandel door de tunnels en neem een kijkje op de top van het fort voor een spectaculair uitzicht.

Lista Museum, Farsund

Pennefeltet

Direct achter het Nordberg fort zijn meerdere rotstekeningen uit de bronstijd gevonden, onder andere twintig bootfiguren en voetafdrukken. Verder zijn er meerdere sporen gevonden van nederzettingen uit het stenen tijdperk. Ook zijn hier oude grafvelden en boerderijen uit de ijzertijd gevonden . Wacht bij mooi weer tot zonsondergang, deze is hier namelijk echt schitterend.

Pennefeltet, Farsund

Stranden

Rond Farsund ligt ruim tien kilometer aan prachtige stranden. Bij de vuurtoren van Lista kun je goed kitesurfen en windsurfen. Ten zuiden van Farsund ligt het familiestrand Lomsesanden, waar het strand langzaam af loopt en meerdere voorzieningen zijn. Ook hier zul je windsurfers tegenkomen. Andere stranden zoals Havikstranda, Hauestranda , Kviljosanden, Bausje en Nesheim zijn ook zeker de moeite waard. Veel van deze stranden liggen in een natuurreservaat. Naast van de zee genieten kun je hier dan ook prachtig wandelen. Onderweg zul je bijzondere planten en diersoorten tegen komen. Tijdens de vogeltrek landen er vele vogels in dit gebied, dus als je een verrekijker hebt, neem hem mee.

Stranden, Farsund
Ballon!