Flekkefjord, Agder

Flekkefjord, Agder Hoe bijzonder is het om een stukje Nederland te vinden in Flekkefjord. Deze mooie kustplaats dreef vroeger veel handel met Nederland en diverse Nederlanders hebben zich toen in de wijk Hollenderbyen gevestigd. Neem ook een kijkje bij de kerk van het dorp en stap binnen bij het Flekkefjord museum om de museumboot Solstrand te zien. Geniet van een prachtig uitzicht op de top van de Lilleheia.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude centrum Hollenderbyen

Hollenderbyen is het oude centrum van Flekkefjord, letterlijk betekent het Hollandse stad. In de vijftiende en zestiende eeuw dreef Flekkefjord veel handel met ons land, waardoor een groot aantal Nederlanders naar de stad verhuisde. De handel bestond met name uit visproducten en timmerhout. Wandel door de kleine steegjes langs de witte houten huizen en bekijk ook de street art, waarmee een aantal huizen zijn versierd.

Oude centrum Hollenderbyen, Flekkefjord

Kerk van Flekkefjord

In het centrum staat een opvallende achthoekige kerk. Deze kerk van Flekkefjord werd gebouwd in 1833 en is ontworpen door de architect Linstow, die ook het Koninklijk Paleis in Oslo heeft ontworpen. Niet alleen de kerk zelf is achthoekig, maar het hele thema wordt doorgetrokken binnenin de kerk, van de toren tot het doopvont, deze hebben allen acht zijden.

Flekkefjord kerk, Flekkefjord

Flekkefjord museum

In een pand uit 1724 is het museum van Flekkefjord gevestigd, deze vind je in de wijk Hollenderbyen. Het hoofdgebouw is ingericht met het negentiende-eeuwse interieur van een welvarend koopmanshuis. Ook de museumboot Solstrand hoort bij dit museum. Deze boot werd gebouwd in Flekkefjord en destijds gebruikt voor de visserij. Nu wordt deze gebruikt om uitstapjes mee te maken.

Flekkefjord museum, Flekkefjord

Lilleheia uitzichtpunt

Beklim de trap naar het uitzichtpunt Lilleheia. Op de top heb je een weids uitzicht over de haven, het stadscentrum van Flekkefjord en de fjord. Het uitzichtpunt werd in 2011 officieel geopend. Geen zin om te wandelen? Ook met de auto kun je het punt bereiken. Neem de weg naar Lilleheia tot je aan de rechterkant 'Lillebakken' ziet staan. Rijd door tot het einde van de weg en parkeer bij het voetbalveld. Vervolgens loop je via een grindpad naar het uitkijkpunt.

Lilleheia uitzichtpunt, Flekkefjord

Omgeving

Natuurpark Brufjell

Op een klein half uur rijden van Flekkefjord ligt het natuurgebied Brufjell. Dit gebied is ontstaan tijdens de ijstijd, waardoor er veel horizontale kuilen en grotten te vinden zijn. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Volg bijvoorbeeld de route over de kliffen en geniet van het uitzicht over de hele kustlijn. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, sommigen zijn vrij steil en spectaculair, anderen juist makkelijk te doen. Bezoek het strand van Sandviga. Dit ligt prachtig in een baai, maar neem wel waterschoenen mee want het is een kiezelstrand.

Natuurpark Brufjell, Flekkefjord

Eiland Hidra

Het eiland Hidra ligt ten zuiden van Flekkefjord, er gaat een autoveerboot naar toe. het is een echt historisch eiland met veel sporen uit de geschiedenis. Bekijk het Hågåsen fort dat bovenop een berg ligt. Het werd in Tweede Wereldoorlog nog gebruikt. Tegenwoordig kun je rondom het fort uitstekend wandelen. Maak een tour om het eiland en bezoek de dorpjes Rasvåg en Kirkehavn. In Rasvåg kun je het kunstmuseum Fedrenes Minne bezichtigen.

Eiland Hidra, Flekkefjord
Ballon!