Hidra, Agder

Hidra, Noorwegen Het eiland Hidra ligt ten zuiden van het plaatsje Flekkefjord. Na een paar minuten met de veerboot sta je op Hidra. Het schilderachtige eiland heeft een uitgebreide geschiedenis en je ziet het maritieme leven hier terug. De plaatsen Kirkehavn en Rasvåg hebben winkels en restaurants. Voor een prachtig uitzicht over het eiland en een stukje geschiedenis, moet je zeker de wandeling naar de Hågåsen maken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kirkehavn

Kirkehavn, ook wel Kirkehamn genoemd, is één van de twee havens op het eiland Hidra. In de haven van dit pittoreske dorpje is ongeveer plek voor twintig boten en er ligt een strand vlak naast. Bij hoge temperaturen kun je heerlijk verkoeling zoeken in het water of een mooie strandwandeling maken. Bij het strand zijn faciliteiten zoals toiletten, een parkeerplaats voor campers en een barbecueplaats. De Hidra-kerk uit 1984 is zichtbaar vanuit alle hoeken van Kirkehavn. Deze heeft de naam aan het dorp gegeven. Kirkehavn betekent letterlijk 'kerkhaven', dat is ook precies waar de kerk staat.

Kirkehavn Hidra

Rasvåg

Het havendorpje Rasvåg ligt in het zuiden van het grootste eiland. In de haven Veisevågen liggen de meeste boten. In een oud schoolgebouw zit het maritiem museum (Fedrenes Minne). Je komt hier meer te weten over de geschiedenis van Hidra, vanaf het stenen tijdperk tot het heden. Er zijn voorwerpen, meubels en oude geschreven stukken. Aan het einde van de weg in het dorp, kun je een oude, goed bewaarde stuurhut uit het zeilschiptijdperk bewonderen. Vanaf deze stuurhut hielden de schippers vroeger een oogje in het zeil. Als je toe bent aan wat ontspanning, kun je het Sandvika strand opzoeken. Dit is een inham met een zandstrand waar je kunt gaan zwemmen of krabvissen.

Rasvag Hidra

Hågåsen

De bekendste bezienswaardigheid op Hidra, is ongetwijfeld de Hågåsen. Als je het cultuurpad (kultursti) loopt, wordt de geschiedenis van deze berg verteld door middel van negen borden. Er zijn veel interessante verhalen, zo hadden de Duitsers hier tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd soldaten gevestigd. Je ziet hier de overblijfselen van een militaire batterij die gebouwd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de cultuur en geschiedenis is het ook een prachtig gebied om te wandelen en te genieten van het uitzicht. Je hebt hier het beste uitzicht over het eiland en Kirkehavn.

Rasvag Hidra

Wrak bij Palfjell en Lindåsen

Ga naar de school bij Myran als je meer mooie en interessante wandelingen wilt maken. Dit is namelijk de plek waar nog meer routes beginnen. Onderweg kom je de overblijfselen tegen van een Duits en Engels vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Deze liggen net buiten de wandelpaden naar de top.

Wrak bij Palfjell en Lindasen Hidra
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!