Kristiansand, Agder

Kristiansand, Agder Kristiansand is niet alleen een populaire vakantiebestemming voor toeristen, maar ook voor de Noren zelf. De vijfde stad van Noorwegen ligt aan de Noorse Rivièra. Neem een kijkje bij het oude centrum Posebyen en wandel langs de witte houten huisjes. Bezoek de hippe wijk bij de oude haven Fiskebrygga en geniet van het stadsstrand Bystranda vlak bij het centrum. In juli draait het in de stad alleen nog maar om het festival 'Quart', het grootste festival van Noorwegen. Kristiansand is ook een ideale stop wanneer je vanuit Denemarken met de veerboot komt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude stad Posebyen

Slenter rond tussen de vele witte houten huisjes in de wijk Posebyen, het oude gedeelte van Kristiansand. Het is de grootste verzameling oude houten huisjes van Noord-Europa. Ondanks een grote brand in 1892 zijn er nog veel huizen bewaard gebleven. Loop langs het Bentsens Hus, een van de best bewaarde gebouwen van de stad. Vervolg de weg naar het veelbezochte Verpleeghuis van Kristiansand en bekijk het voormalige postkantoor uit 1695.

Oude stad Posebyen, Kristiansand

Stadsstrand Bystranda

Misschien verwacht je het niet direct in Noorwegen, maar in het centrum van Kristiansand vind je een mooi zandstrand met prachtige palmbomen. Het stadsstrand Bystranda is een echt gezinsvriendelijk strand met ondiep water, een pier en speeltuin. De Blauwe Vlag van Noorwegen wappert hier. Dit betekent dat er op dit strand de norm van het milieu, veiligheid, waterkwaliteit en service is voldaan. Op maar weinig stranden in Noorwegen is dat het geval.

Stadsstrand Bystranda, Kristiansand

Haven

De oude vissershaven Fiskebrygga is nog zo'n prachtig plekje in de stad. De kleurrijke houten gebouwen en dobberende bootjes op het water nodigen uit voor een wandeling. Het is een hippe buurt waar veel te zien en te doen is. In de oude pakhuizen zijn winkels en restaurants te vinden. Voor goede verse vis en andere lokale producten is dit de beste plek.

Haven Fiskebrygga, Kristiansand

Kathedraal

Op het stadsplein staat de kathedraal van Kristiansand. Dit neogotische gebouw is niet te missen en torent ver boven de stad uit. Op deze zelfde locatie zijn al eerder drie kerken gebouwd, maar helaas zijn ze alle drie in rook opgegaan. De huidige kathedraal staat er sinds de negentiende eeuw. Een bijzonder weetje is dat het altaar op het westen is gericht in plaats van het oosten. In de zomermaanden is het mogelijk om een rondleiding te krijgen en meer te weten te komen over de historie hiervan.

Kathedraal Kristiansand

Eiland Odderøya

Vlak bij de oude haven Fiskebrygga ligt het eiland Odderøya, wat met een brug verbonden is met het vasteland. Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad, maak dan zeker de oversteek naar dit eiland. Fiets of wandel door de natuur en geniet van de stilte en het prachtige uitzicht op de zee. Ga langs bij Vaktbua, een klein wit kunstenaarshuisje, waar allerlei kunstwerken van internationale en nationale artiesten te zien zijn. In de zomermaanden worden op het eiland ook vaak festivals gehouden.

Eiland Odderøya, Kristiansand

Natuurpark Ravnedalen

Aan de noordwest kant van Kristiansand ligt het prachtige natuurpark Ravnedalen. Wandel over de heide, langs het meer en over het moerasgebied. Er is een grote verscheidenheid aan bomen en planten in het park. Vanuit Kristiansand is het een paar minuten rijden met de auto. Of pak de fiets en maak een mooie route door de omgeving naar het park toe. In het park zelf kun je uitstekend wandelen over de gemarkeerde wandelroutes.

Natuurpark Ravnedalen, Kristiansand

Agder natuurmuseum

Buiten het centrum van Kristiansand ligt het Agder natuurmuseum. Wandel door de negentiende-eeuwse straten en bekijk aan de ene kant houten gebouwen met turfdaken en aan de andere kant de oude straat van Kristiansand met een winkel en postkantoor. Het oudste gebouw is de Nomelandsloftet uit 1580. In het museum bezichtig je een prachtige collectie schilderijen en foto's over het vroegere leven in Noorwegen. Tevens is er een miniatuurstad 'Miniby' gemaakt van Kristiansand.

Agder natuurmuseum, Kristiansand

Omgeving

Kanonnen museum

Een onderdeel van het Agder museum is het kanonnenmuseum ten zuiden van Kristiansand. Hier staat het op een na grootste kanon ter wereld dat op het land is gemonteerd. Deze vesting werd gebouwd om de scheepvaart in het Skagerrak te regelen. Na de oorlog werden in 1952 voor de laatste keer kanonnen afgevuurd. Maak een ritje met de munitietrein over de 1800 meter lange spoorlijn. Vroeger werd de munitie voor de kanonnen over de spoorlijn vervoerd. Bekijk ook de bunker en het museum op het terrein. Vergeet ook niet een mooie wandeling in de omgeving te maken en naar het uitkijkpunt te gaan.

Kanonnen museum, Kristiansand

Setesdalsbanen, Kristiansand

Op ongeveer twintig kilometer ten noorden van Kristiansand ligt de Setesdalsbanen spoorlijn. Maak een kort ritje over deze oude spoorlijn in een prachtige stoomlocomotief. De route loopt tussen de stations Grovane en Røyknes in Vennesla. De spoorlijn is een van de mooiste toeristische attracties in het zuiden van Noorwegen.

Setesdalsbanen, Noorwegen
Ballon!