Kvinesdal, Agder

Kvinesdal, Agder De dorpen Liknes en Kvinesdal liggen nagenoeg aan elkaar vast en de prachtige omgeving is de grootste reden om hier naar toe te reizen. Bezoek de Rafossen waterval of maak een mooie wandeling langs de fjorden of door de bergen. Je kunt hier uitstekend vissen in de rivier Kvina, er zit hier onder andere veel zalm. Het prachtig dorpje Feda ligt op de oever van de fjord. Neem een kijkje bij Bøkkerbua, de houten vaten makerij, tegenwoordig is dit een museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Førlands Museum

Het voormalige huis van de bekende Noorse schilder Marcelius Førlands is nu een museum en toont veel van zijn werken. Hij schilderde veel landschappen van de omgeving, maar ook portretten. Zo staat hij bekend om zijn portretten van de burgemeesters van Kristiansand. Daarnaast heeft hij ook in verschillende kerken in het Zuid-Noorwegen de altaarstenen versierd. Naast de collectie schilderijen is het huis nog helemaal zo ingericht zoals hij er woonde. Wandel ook even door de tuin van het museum en krijg een beeld waar hij de prachtige schilderijen maakte.

Førlands Museum, Kvinesdal

Rafossen waterval

Op ongeveer een kwartier rijden van Kvinesdal komt het water van de Rafossen waterval naar beneden. Rijd naar het noorden tot er een bordje 'Rafossen' zichtbaar is. Volg dan ongeveer twee kilometer deze smalle weg. Er is geen parkeerplaats, maar bij een aantal huizen kan geparkeerd worden. Vanaf dit punt is het ongeveer vijf minuten lopen naar de waterval. Houd rekening met gladheid op het rotsplateau tijdens de wandeling. Eenmaal daar geniet je van een prachtige waterval die van 42 meter naar beneden klettert.

Rafossen waterval, Kvinesdal

Wandelen

Door de bergen en langs de fjorden zijn veel prachtige wandelingen te maken. Loop langs de kust over het heuvelachtige terrein met een schitterend uitzicht over de fjorden en de zee. Of wandel door de bergen via de gemarkeerde routes en geniet van de verschillende planten en dieren die je tegen komt. De routes hebben verschillende lengtes en moeilijkheidsgradaties, je hebt alle keus. Stap even binnen bij het bezoekerscentrum in Kvinesdal voor meer informatie over de mogelijkheden en eventueel voor kaarten.

Wandelen, Kvinesdal

Feda

Feda is een dorpje dat prachtig tussen de fjorden, rivieren en bossen ligt. Deze plek werd dan ook al in het stenen tijdperk bewoond. Op de brug heb je een prachtig uitzicht over het plaatsje en de fjord. Dit is tevens het ideale startpunt voor wandelingen en een goede plek om te vissen. Aan de rivier in een oude haringvisserij vind je het museum Bøkkerbua, een oude vatenmakerij. Vroeger was er veel vraag naar deze vaten, ze werden namelijk gebruikt voor het zouten en conserveren van vis. Nu kun je hier meer te weten komen over dit vakmanschap.

Feda, Kvinesdal

Knaben Gruvmuseum

Op een uur rijden, ten noorden van Kvinesdal, ligt het mijnmuseum Knaben Gruvmuseum. In het begin van de twintigste eeuw werd er uit deze bergen molybdeen gehaald. Dit product werd gebruikt voor wapens en het verstevigen van staal. Breng onder leiding van een gids een bezoek aan de oude mijn. Je ziet hoe deze mijn betrokken is geweest bij de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Neem een kijkje op de tweede verdieping van het museum, hier woonde de directeur destijds en de ruimte is authentiek ingericht.

Knaben Gruvmuseum, Kvinesdal
Ballon!