Mandal, Agder

Mandal, Agder Helemaal in het zuidelijkste puntje van Noorwegen ligt het pittoreske Mandal. Prachtige witgeschilderde huizen en de smalle straatjes langs de rivier maken het plaatje compleet. Neem een kijkje bij het Mandal museum voor de grote vistentoonstelling of bezoek de grootste houten kerk van het land. Buiten de stad is genoeg te beleven in de natuur. Ontdek bijvoorbeeld het natuurpark Furulunden waar je de meest heerlijke zandstranden vindt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mandal Kerk

Na de stadsbrand in 1810 is de Mandal kerk gebouwd. Bijzonder is dat dit de grootste houten kerk is van heel Noorwegen. Wandel in een paar minuten vanaf het centrum naar de kerk toe. Bekijk de bijzondere constructie en stap zeker ook even naar binnen.

Mandal Kerk, Mandal

Mandal museum

Het Mandal museum bevat de grootste vistentoonstelling van het zuiden van Noorwegen. Aanschouw hoe de technieken en de apparatuur in de loop van de jaren zijn ontwikkeld. Ook aan kunst geen gebrek in dit museum. Een grote kunstcollectie toont onder andere de werken van Amaldus Nielsen, Gustav Vigeland en Adolph Tidemand. Allemaal beroemde lokale kunstenaars. Ook de buitenkant is een extra kijkje waard. Dit is een oud koopmanshuis dat de gezusters Salvesen aan de stad hebben geschonken.

Mandal museum, Mandal

Uitzichtpunt Uranienborg

Midden in het centrum van Mandal loopt een mooi wandelpad van een kleine kilometer naar het uitzichtpunt Uranienborg. Het uitzichtpunt heeft haar naam te danken aan de schipbreuk van het Russische schip Ingermanland. Op de betreffende plek werd in 1862 een vuurtoren gebouwd, genaamd Uranienborg. Geniet hier nu van het prachtige uitzicht over de stad en de zee.

Uitzichtpunt Uranienborg, Mandal

Vigeland huis

Aan de rand van het centrum staat het Vigeland huis. Dit is een typisch herenhuis uit 1890 op een prachtige plek in de stad. Het is het huis van de gebroeders Vigeland, beroemde kunstenaars uit Noorwegen. Zij hebben de sculpturen voor het Vigeland Sculpture Park gemaakt, een populaire attractie in Oslo. Onder begeleiding van een gids krijg je een unieke kijk op het leven van deze twee kunstenaars.

Vigeland huis, Mandal

Natuurpark Furulunden

In 2001 is Furulunden uitgeroepen tot het beste park van Noorwegen. Met meer dan twee kilometer aan heerlijke stranden en prachtige natuur is dit park ideaal om een dag door te brengen. Verschillende wandelroutes lopen door het park. Met zeven stranden is het ook uitstekend vertoeven op een warme zomerse dag. Op vele plekken zijn gefaciliteerde barbecueplaatsen en speeltuinen voor kinderen.

Natuurpark Furulunden, Mandal

Sjøsanden strand

Misschien wel het meest geliefde strand van Furulunden park is Sjøsandenis. Dit 800 meter lange strand is meerdere keren verkozen tot het beste strand van het land. Iets verderop bij Hobdeheia Hill staat een stijlvol huis op het terrein van Risøbank. Het huis staat op de monumentenlijst en wordt veelal gebruikt voor kunstexposities. Neem tevens een kijkje in het park rond het huis met de vele rododendrons.

Sjøsanden strand, Mandal

Omgeving

Wolfabriek

Op ongeveer acht kilometer van Mandal staat de wolfabriek Sjølingstad Uldvarefabrik. De fabriek uit 1894 is nu een nationaal monument voor de textielindustrie. Nog steeds wordt hier op oude machines wol geproduceerd voor de verkoop. Onder leiding van een gids leer je meer over de geschiedenis van de fabriek en wordt er gedemonstreerd hoe deze machines werken. Natuurlijk staat het bijbehorende winkeltje helemaal in het teken van wol en kun je hier wollige souvenirs kopen.

Sjølingstad Uldvarefabrik, wolfabriek, Mandal
Ballon!