Tvedestrand, Agder

Tvedestrand, Agder Boeken, boeken en nog eens boeken. Op elke hoek van de straat is wel een boekwinkeltje te vinden in Tvedestrand. Van antieke tot nieuwe boeken. Samen met de typische Noorse witte houten huizen en smalle straatjes is het plaatje helemaal compleet. Ook aan natuur geen gebrek in de omgeving van Tvedestrand. Nationaal Park Raet ligt om de hoek en een bezoek aan het eiland Sandøya is een aanrader.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Strykejernet

Het smalste huis van Noorwegen staat in Tvedestrand. Het Strykejernet is niet te missen in de hoofdstraat van de stad. De drie verdiepingen van het huis hebben allen een ingang op straatniveau. Vroeger stonden er nog meerdere oude huizen rondom, maar door een stadsbrand zijn deze verloren gegaan. Nu is Strykejernet uit 1853 het oudste huis in de straat. Neem vooral even een foto van dit bijzondere huis.

Gebouw Strykejernet, Tvedestrand

Tvedestrand museum

In een van de oudste gebouwen van Tvedestrand is het gelijknamige museum gevestigd. Dit prachtige huis was gebouwd voor een van de managers van de ijzerfabriek Næs. De ijzerfabriek is inmiddels omgetoverd tot een museum, net buiten de stad. In het Tvedestrand museum zijn verschillende tentoonstellingen te bewonderen over onder andere de geschiedenis van de stad. Daarnaast zijn er een winkel en oude apotheek in het pand gevestigd.

Tvedestrand museum, Tvedestrand

Omgeving

Sandøya eiland

Een echt zomerparadijs voor toeristen. Het autovrije Sandøya is de grootste van alle kleine eilanden rond de kust van Tvedestrand. Verschillende kunstenaars en andere creatievelingen hebben dit eiland al gevonden. Het eiland kent dan ook geen tekort aan leuke galerieën en lokale ambachten. Een leuke manier om de prachtige natuur te verkennen is door een rondje om het eiland te fietsen. Bezoek het strand van Sandvika in een prachtige baai of fiets door de vele bossen. Een vijfde van het eiland bestaat uit bos.

Sandøya eiland, Tvedestrand

Lyngør eiland

Een ander prachtig eiland is Lyngør, ten noorden van Sandøya eiland. Weer een autovrij eiland en alleen per boot bereikbaar vanuit Gjeving. Het dorp Lyngør ligt verspreid over vier eilandjes en werd in 1991 uitgeroepen tot het best bewaarde dorp van Europa. De combinatie van witte houten huisjes en dat er vrijwel geen wegen in het dorp zijn, maken het een bijzondere plek. Huizen staan op de rotsen en alles wordt per boot gedaan.

Lyngør eiland, Tvedestrand

Næs IJzerfabriekmuseum

Een uniek museum in Europa is het Næs IJzerfabriekmuseum op ongeveer een kwartier rijden van Tvedestrand. Bekijk de hoogoven en de mechanische werkplaats met verschillende tentoonstellingen. Tot 1959 is de fabriek in gebruik geweest en bijzonder genoeg is de fabriek bijna volledig intact gebleven. Hierdoor is goed te zien hoe men in de fabriek werkte en staal en ijzer produceerde. Naast rondleidingen door de fabriek zijn er ook vaak evenementen op dit terrein.

Næs IJzerfabriekmuseum, Tvedestrand

Nationaal Park Raet

Ten zuiden van Arendal ligt het nationale park Raet. Toen een gletsjer zich in de ijstijd terugtrok, liet deze grote hoeveelheden, zand, klei en steen achter. Hierdoor is er een uniek landschap ontstaan. Vooral in de zomermaanden komt men hier graag om van de natuur te genieten en tot rust te komen. De vele eilanden waar het park uit bestaat, zijn ideaal om te kanoën, varen, wandelen of te genieten aan het strand.

Nationaal park Raet, Arendal
Ballon!