Bjorli, Innlandet

Bjorli, Innlandet In de vallei van de Rauma-rivier ligt het dorpje Bjorli. In de winter kun je hier uitstekend skiën, maar in de zomermaanden is de omgeving zeker ook prachtig. In de natuur rondom Bjorli maak je lange wandelingen en schitterende fietstochten. Je vindt twee nationale parken in de regio: Reinheimen en Dovrefjell. Bezoek de waterkrachtcentrale Sagelva om de bijzondere kracht van het water zelf te beleven. In Bjorli is een klimpark, waar je je helemaal kunt uitleven tussen de bomen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Klimpark Høyt & Lavt

Aan de rand van Bjorli ligt het klimpark Høyt & Lavt. Het is een prachtig nieuw klimpark met zeven verschillende parcoursen en tien tokkelbanen. Je kunt kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden en lengtes. Er is voor ieder en elke leeftijd wat wils op dit prachtig terrein. Het klimpark ligt naast de skipistes, die in de wintermaanden druk bezet zijn door wintersporters.

Klimpark Høyt & Lavt, Bjorli

Omgeving

Raumabanen

Tussen Åndalsnes en Dombås volgt het spoor van de Raumabanen de Rauma-rivier. Bjorli is een tussenstop en ligt ongeveer halverwege. In een uur en veertig minuten zie je de meest wonderbaarlijke plekken. Tickets zijn vooraf online verkrijgbaar en ook ter plaatse nog te koop. Omdat de kans bestaat dat de trein vol raakt, raden wij vooraf reserveren zeker aan.

Raumabanen trein Noorwegen

Waterkrachtcentrum van Sagelva

Op een kleine tien minuten rijden ten noorden van Bjorli staat het waterkrachtcentrum Sagelva. Dit waterkrachtcentrum is in een oude houtzagerij gebouwd. In de zomermaanden worden er demonstraties gehouden met verschillende zagen, die allemaal door een waterrad aangedreven worden. Verschillende machines zijn hier nagebouwd of gerestaureerd. Tijdens een rondleiding met een gids kom je meer te weten over de geschiedenis van de ambachten en de bijzondere kracht van het water. Ook is deze waterkrachtcentrale het startpunt van mooie fiets- en wandelroutes.

Waterkrachtcentrum van Sagelva, Bjorli

Slettafossen-waterval

Ook op ongeveer tien minuten rijden stort de Slettafossen-waterval naar beneden. De waterval wordt op de doorgaande weg aangegeven. Op het stuk waar de Rauma-rivier slechts een smalle doorgang heeft ligt deze Slettafossen-waterval. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het uitzichtpunt.

Slettafossen waterval, Bjorli

De Litlefjellet

Rijd nog wat verder door naar het noorden vanaf de Slettafossn-waterval, hier ligt namelijk de berg Litlefjellet. Hier kun je een hele mooie wandeling maken. Vanaf de parkeerplaats is het een klein half uurtje lopen naar de top van de Litlefjellet. Het is wel even een steile klim, met op sommige plekken kettingen voor meer grip. Het pad is goed om te lopen en eenmaal boven is er een weids uitzicht over de omgeving. Zo liggen Trollveggen voor je en de grote bergen Romsdalshorn en Vengetindene achter je.

Litlefjellet berg, Bjorli

Nationaal Park Rheinheimen

De echte ongerepte en wilde natuur is nog te vinden in Nationaal Park Rheinheimen. Dit park ligt hemelsbreed vlak bij Bjorli, maar toch nog wel 2,5 uur rijden doordat er weinig ingangen zijn. Het is een prachtig gebied voor wandelaars dankzij het afwisselende landschap. Naast natuur is hier ook cultureel erfgoed te vinden. Er zijn sporen uit de prehistorie en middeleeuwen gevonden, zoals schuilplaatsen en jachthuisjes. De meeste gemarkeerde wandelpaden zijn te vinden in het westen van het park: bij Tafjordfjella.

Rheinheimen Nationaal Park, Bjorli

Nationaal Park Dovrefjell

Op een relatieve korte afstand ligt nog een mooi nationaal park. Dovrefjell Nationaal Park ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Bjorli. Wil je de muskusossen in het wild zien, dan is dit de place to be. Er zijn veel gemarkeerde wandelpaden in het park. Op de bergplateaus is de kans het grootst dat je muskusossen tegen komt. In zo'n vijf tot zeven uur wandel je naar de top van de hoogste berg van het park. Vind je dat iets te veel van het goede, dan heb je een goed uitzicht op de Snøhetta vanaf het uitzichtpunt. Bij dit uitzichtpunt is een bijzonder gebouw, het Noorse Wilde rendierencentrum. Dit gebouw is onopvallend midden in de natuur geplaatst en heeft een groot panoramavenster. Het is zelfs uitgeroepen tot 'Wereldgebouw van het jaar'.

Dovrefjell Nationaal Park, Bjorli

Nationaal Park Rondane

Natuurliefhebbers zijn op de juiste plek in Nationaal Park Rondane. Ook dit park is ongeveer 1,5 uur rijden van Bjorli. Het landschap is gevarieerd en rustig. Er zijn tien toppen die boven de 2000 meter uitkomen. De hoogste top, met 2178 meter, is de Rondeslottet. Wandelen kun je als de beste in dit park. Door van blokhut naar blokhut te wandelen kun je nog meer terrein ontdekken. Vanaf de vele bergtoppen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. In dit park leven nog kuddes wilde rendieren.

Rondane Nationaal Park, Bjorli
Ballon!