Espedalen, Innlandet

Espedalen, Noorwegen Espedalen ligt aan de Peer Gynt Vegen, een toeristische bergweg. Rijd door het gevarieerde landschap van laaglanden, tot uitgestrekte bergplateaus en pittoreske boerderijen. Vooral de natuur is hoogtepunt van dit gebied. In het Helvete Natuurpark liggen de grootste, natuurlijke kuilen van Noord-Europa. Rondom Espedalen lopen talloze wandelroutes, dus trek je schoenen aan, dit is dé manier om de omgeving te ontdekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Natuurpark Helvete

Net buiten Espedalen ligt Natuurpark Helvete. De naam betekent letterlijk hel, dat zal het aan het einde van de laatste IJstijd ook geweest zijn. Het krachtige smeltwater en meegevoerde rotsen hebben hele gaten geslagen in de bergwand. Zo zijn de grootste, natuurlijke kuilen van Noord-Europa ontstaan. Het park bestaat uit een enorme kloof en je ziet hier hoe de kloof en kuilen zijn ontstaan door de natuur. De grootste kuil is ongeveer veertig meter diep en heeft een doorsnee van 25 meter. In het park is een bergboerderij met verschillende dieren die je kunt bezoeken. Er worden ook evenementen zoals theatervoorstellingen, concerten en rondleidingen georganiseerd. Als je toe bent aan aan pauze kun je terecht bij het café met traditionele lekkernijen.

Helvete Espedalen

Peer Gynt Vegen

De 60 kilometer lange Peer Gyntweg loopt van Skei, via Gålå, naar Espedalen. De weg is een toeristische, bergweg en is grotendeels een tolweg. In de zomer, als de sneeuw weg is, gaat de weg open (vaak begin juni) en sluit laat in de herfst als de berg weer bedekt is met sneeuw. De weg loopt door de Gudbrandsdalen vallei. Het is een onverharde weg en bij elke bocht word je opnieuw verrast door een prachtig uitzicht. Op deze 60 kilometer kun je je hier zo een volle dag op vermaken. Als je de tijd hebt, stop dan zeker onderweg om een van de vele paden en wegen in de prachtige natuur te ontdekken.

Peer Gynt Vegen

Espedalen bergkerk

De Espedalen Fjellkirke is in 1974 met hout gebouwd. De kerk heeft de vorm van een botenhuis en heeft 130 zitplaatsen. Het kerkhof, Gravholmen, is sinds het begin van de negentiende eeuw in gebruik. De kerk is met Gravholmen verbonden door een brug op palen. Het wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire begraafplaatsen van Noorwegen door de vredige plek in een natuurlijke omgeving.

Espedalen bergkerk Espedalen

Wandelen

Vanaf Espedalen zijn er voldoende wandelmogelijkheden, er is voor ieder wat wils, van korte tot lange wandelingen. Een leuke wandeling, (geschikt voor het hele gezin), is naar het Langtjernmeer. De vijf kilometer lange route begint bij Ruten Fjellstue en Dalseter Høyfjellshotell. Deze wandeling brengt je bij Langtjern en onderweg heb je een prachtig uitzicht op de bergen Heidalsmuen en Jotunheimen. Vanaf hetzelfde beginpunt kun je ook een wat langere en iets uitdagendere wandeling maken van 14,5 kilometer. Op deze route kom je langs de Elgtårnet, een uitkijktoren waar je misschien wel elanden ziet, het meer Ramstjern en je kunt een pad naar beneden nemen naar de Espefossen waterval.

Wandelen Espedalen
Ballon!