Fagernes, Innlandet

Fagernes, Innlandet Fagernes is in de winter een skibestemming en in de zomer één groot wandelgebied. Het dorp ligt aan de Strondafjord met zandstranden in de baai. De bekendste attractie van het stadje is het Valdres Folkemuseum. Bekijk hier alles wat met de Noorse culturele geschiedenis te maken heeft in dit grote openluchtmuseum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Valdres Folkemuseum

Het belangrijkste museum en trekpleister van Fagernes is het Valdres Volksmuseum. Je hoort en ziet hier van alles over de Noorse culturele geschiedenis. Het is een van de grootste openluchtmusea van Noorwegen met zo'n honderd historische gebouwen. Beleef de Noorse klederdracht, volksmuziek en verschillende muziekinstrumenten. Over de jaren hebben meer dan 20.000 items, uit verschillende collecties in heel Noorwegen, hun weg naar dit museum gevonden. Op het terrein van het museum worden in de zomer verschillende (educatieve) activiteiten georganiseerd.

Valdres Folkemuseum, Fagernes

Valdres en Strondafjord

De naam van het museum in Fagernes zegt het eigenlijk al, het dorp ligt midden in de vallei Valdres, aan de Strondafjord. Wandel over een van de landtongen rond de baai, huur een bootje of neem een duik vanaf een van de strandjes. Net als op de meeste plekken in Noorwegen kun je hier goed vissen. Fagernes is ook de verbinding tussen oost en west Noorwegen. Volg de Noorse toeristische route Valdresflye om Valdres te ontdekken, het mooiste stuk ligt tussen Garli en Hindsæter. Je rijdt over de oostelijke plateau van nationaal park Jotunheimen. Onderweg zijn talloze stops om kortere wandelingen te maken en deze route is ook goed te fietsen. Andere dagtochten met de auto brengen je naar meerdere staafkerken in de omgeving.

Valdres verkennen vanuit Fagernes

Uitzichtpunten

Fagernes ligt in een beschutte baai aan de Strondafjord en dat betekent meteen ook mooie uitzichtpunten. Bij Leirin ligt het voormalige vliegveld van Fagernes. De Fodnesåsen ligt aan de andere kant van Fagernes. Klim in ongeveer een half uur naar boven om van het weidse uitzicht over het stadje en de omgeving te genieten.

Uitzichtpunten, Fagernes

Omgeving

Vang

Op een klein uurtje rijden ligt het kleine dorpje Vang, midden tussen de prachtige natuur van het berggebied Jotunheimen. Het is de ideale plek om mooie wandelingen te maken over een van de verschillende routes. Ook veel kunstenaars bezoeken dit gebied om te schilderen of te schrijven. Vissen is een sport die hier uitstekend beoefend kan worden in de vele meren en wateren. Neem een kijkje bij de staafkerk van Vang. Deze is bijzonder vanwege twee verhuizingen. De eerste staafkerk die hier stond is in 1842 verhuisd naar Polen, omdat deze te klein werd. De huidige kerk dateert uit de dertiende eeuw en stond eerst op een andere locatie.

Vang, Innlandet
Ballon!