Fåvang, Innlandet

Fåvang, Innlandet Skigebied Kvitfjell werd gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen in Lillehammer in 1994 en Fåvang is in de winter dan ook een populaire wintersportbestemming. In de zomer kun je volop genieten van de prachtige natuur. Er lopen talloze mooie wandelroutes door de omgeving, waaronder langs de rivier Gudbrandsdalslågen waar het dorpje aan ligt. Neem beslist ook een kijkje bij de bijzondere staafkerk in Fåvang.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Staafkerk

Bijzonder is dat deze kerk een reconstructie is van andere staafkerken van Noorwegen. Een aantal onderdelen van de kerk stammen uit 1300, maar deze kerk is meerdere keren aangepast. Hierdoor wordt de staafkerk niet gezien als 'echte' Noorse staafkerk. Binnen zijn een aantal historische meubels te bekijken. Zo zijn de zeventiende-eeuwe preekstoel en het altaar in renaissancestijl. Het schilderij van het Christuskind stamt uit 1732.

Staafkerk, Fåvang

Mammoet beeld

In Fåvang staat een kunstwerk van een mammoetschedel. Deze is echter twee keer zo groot gemaakt. In de omgeving van Fåvang zijn mammoetvondsten gevonden. Kunstenares Linda Bakke heeft dit kunstwerk ontworpen. Vanaf het beeld kijk je recht op de grindhoeve waar de slagtanden van de mammoet zijn gevonden. Ook in Ringebu heeft de kunstenares een sculptuur gemaakt, genaamd 'de Draak'. Deze verwijst naar de staafkerk van Ringebu, waarvan het portaal bestaat uit draken en slangen.

Mammoet beeld, Fåvang

Omgeving

Ringebu staafkerk

Op ongeveer tien minuten rijden van Fåvang staat de prachtige staafkerk van Ringebu. Dit is een van de 28 overgebleven Noorse staafkerken en stamt uit ongeveer 1220. De kerk ligt prachtig tussen de heuvels. Bekijk het portaal van de kerk goed, deze bestaat uit draken en slangen. Kunstenares Linda Bakke werd hierdoor geïnspireerd voor haar kunstwerk 'de Draak'. Deze staat bij de kerk. Zij maakte ook de mammoet in Fåvang. De kerk is nog altijd in gebruik en is zelfs de hoofdkerk van de gemeente.

Ringebu staafkerk, Fåvang

Lillehammer

Op zo'n 45 minuten rijden van Fåvang ligt Lillehammer. Al sinds de ijstijd leven er mensen in de omgeving van Lillehammer dankzij de praktische ligging. De stad werd in 1994 wereldberoemd vanwege de Olympische winterspelen. Neem een kijkje in het voormalig Olympische dorp en er is ook een museum gewijd aan de spelen. In de wintermaanden zit Lillehammer vol met wintersporters. Er zijn veel goede pistes in de omgeving. Ook in de zomer is er genoeg te zien en te doen. Wandel door het mooie oude centrum met de vele houten huizen uit de negentiende eeuw. Verken de omgeving en ga de bossen in of naar het meer Mjøsa.

Lillehammer, Innlandet
Ballon!