Gjøvik, Innlandet

Gjøvik, Innlandet Het stadje Gjøvik ligt prachtig aan het Mjøsameer. In vroeger tijden werden hier diverse producten gemaakt. Neem voor dit stukje geschiedenis een kijkje in het Mustad Bedriftsmuseum. Andere highlights zijn een boottocht op de Skibladner, de zelfgemaakte chocolade van de Chocoladefabriek en de Olympische grot, half in de berg gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1994.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het Mjøsa-meer

Gjøvik ligt op de westoever van het Mjøsa-meer. Vroeger ging er een belangrijke spoorwegroute langs het meer, maar tegenwoordig is het een stuk rustiger. Vaak zijn er maar een paar plezierboten en het stoomschip Skibladner die op het meer varen. Toch kun je hier uitstekend op en om het meer vissen, vooral op de Mjøsa-forel, die wel vijftien kilo kan worden. Het kleine eiland Helgøya, middenin het meer, herbergt een leuk klimpark en een mooi wit kerkje.

Mjøsa meer, Gjøvik

Stoomschip Skibladner

Stap aan boord van de Skibladner. Dit is een van de oudste radarstoomschepen die nog volgens dienstregeling vaart. In de zomermaanden vaart deze boot tussen Gjøvik en de plaatsen Hamar, Lillehammer en Eidsvoll. Hoewel de reis met deze boot langer duurt dan met de auto of trein is het beslist de moeite waard om te doen. Je gaat echt even terug in de tijd en je kunt volop genieten van de omgeving.

Skibladner-stoomschip, Gjøvik

Gjøvik Gård

De Gjøvik Gård is een prachtige oud huis in het centrum van Gjøvik. Vroeger werd het bewoond door de oprichter van de glasfabriek. Nu is het in de weekenden geopend als museum. Tijdens een rondleiding door het huis kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad en de glasindustrie. Naast het huis ligt een park met een gezellig café en leuke speeltuin voor de kinderen.

Gjovik Gard, Gjovik

Chocoladefabriek

Een van de weinige chocoladefabrieken in Noorwegen ligt hier!!! De handgemaakte Gjøvik Chocolade heeft zo'n bijzondere smaak dat het erg geliefd is geworden. Het is dan ook een belangrijke stop bij een bezoek aan dit stadje. De fabriek en winkel zijn te vinden in de winkelstraat van Gjøvik. Allerlei soorten chocolade zijn hier te koop, wie kan dat nou weerstaan?

Chocoladefabriek, Gjøvik

Mustad Bedriftsmuseum

Door de jaren heen zijn er in Gjøvik meerdere producten gefabriceerd. Van spijkers tot gietijzeren kachels en paperclips, Gjøvik is een echte industriestad. Vooral vishaken werden hier massaal geproduceerd. In het bedrijfsmuseum van de firma Mustad neem je een kijkje in de productie van deze goederen. Een gids vertelt meer over de achtergrond en geschiedenis van de industrie in Gjøvik.

Mustad Bedriftsmuseum, Gjøvik

Gjøvik Kerk

Deze kerk is een monumentaal pand, het houten gebouw is namelijk een van de weinige neogotische kerken. Tegenwoordig is de kerk vooral erg populair voor doopfeesten en bruiloften uit het gehele gebied. Er worden zelfs concerten gehouden in de Gjøvik-kerk.

Gjøvik Kerk, Gjøvik

Olympische Grot

Toen de Olympische Winterspelen in 1994 in Lillehammer werden gehouden is deze hal gebouwd, in het Noors heet deze voluit: Gjøvik Olympiske Fjellhall. Bijzonder is dat dit stadion maar liefst 120 meter in de berg ligt en er maar 55 meter boven uit steekt. Tijdens de Winterspelen werden hier meerdere ijshockeywedstrijden gehouden. Nu is het de thuisbasis van Gjøvik Hockey en worden er vaak evenementen georganiseerd. Hier is de grootste grotzaal te wereld te vinden voor openbaar gebruik.

Olympische Grot Gjøvik

Omgeving

Hamar

Hamar ligt aan de overkant van het Mjøsa-meer, maar het is ongeveer drie kwartier rijden. In 1994 organiseerde het stadje samen met Lillehammer de Olympische Winterspelen. Breng een bezoek aan het Olympisch Stadion, de Hamar Olympiahall of duik de geschiedenis in bij het Domkirkeodden museum aan de rand van de stad. Ontspanning vind je aan het stadsstrand Koigen.

Hamar, Gjøvik

Lillehammer

Ook Lillehammer is ongeveer drie kwartier rijden. Neem een kijkje in het voormalige Olympische dorp en in het museum dat volledig gewijd is aan dit vierjaarlijkse sportevenement. In de wintermaanden loopt Lillehammer vol met wintersporters, niet verwonderlijk, want er zijn veel goede pistes in de omgeving. Ook in de zomer is er genoeg te zien en te doen. Wandel door het mooie oude centrum met de vele houten huizen uit de negentiende eeuw of verken de omgeving (de bergen, bossen en het Mjøsameer).

Lillehammer, Gjøvik

Hadeland Glassverk

Het Hadeland Glassverk is ruim een uur rijden in zuidelijke richting, maar zeker een leuk uitstapje als je meerdere dagen in de buurt van Gjøvik verblijft. Dit is de oudste glasfabriek die sinds 1762 nog steeds in bedrijf is. Bij de fabriek hoort natuurlijk een museum, en dat is er niet zo maar een. Het is het grootste glasmuseum van heel Scandinavië. Extra leuk is dat je hier zelf glas kunt blazen om mee naar huis te nemen. Natuurlijk kun je in de winkel allerlei glaswerk, porselein en cadeaus kopen.

Hadeland Glassverk, Gjøvik
Ballon!