Hamar, Innlandet

Hamar, Innlandet De levendige stad Hamar ligt aan de oever van het meer Mjøsa. De stad organiseerde samen met Lillehammer de Olympische Winterspelen van 1994. Breng een bezoek aan het Vikingskipet (ook wel bekend als Hamar Olympiahall) of duik de geschiedenis in bij het Domkirkeodden museum aan de rand van de stad. 's Zomers kun je ontspannen aan het Koigen strand, een prachtig stadsstrand in Hamar.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter

In dit kunstcentrum zijn vele soorten kunst te bewonderen. Van Noorse tot internationale kunst en van handwerk tot beeldende kunst. Er zijn meerdere expositieruimtes waar wisselende tentoonstellingen gehouden worden. Het museum is in een prachtig oud bankgebouw in het centrum van Hamar gevestigd. Neem ook een kijkje in de kunstwinkel. Wellicht neem je nog iets unieks mee naar huis.

Kunstbanken Hedmark Kunstcenter, Hamar

Koigen strand

Aan de rand van Hamar ligt het stadsstrand Koigen. Een heerlijke plek om een middag te vertoeven. Het is een mooi zandstrand met langzaam aflopend water. Ook zijn er genoeg activiteiten te doen zoals, volleyballen, fitnessen en basketballen. Daarnaast is er een kunstmatig eiland gemaakt waar je naar toe kunt zwemmen.

Koigen strand, Hamar

Het Noorse spoorwegmuseum

Van stoomlocomotieven tot oude treinwagons. Alles wat met treinen te maken heeft, is te vinden in dit spoorwegmuseum. Maak een ritje op de kortste spoorlijn van Noorwegen, vlakbij het museum. Midden in het park is een station gebouwd met een minitrein waar de kinderen vast van gaan glunderen. In het grootste stationsgebouw van het museumpark is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de spoorwegen in Noorwegen.

Het Noorse spoorwegmuseum, Hamar

Domkirkeodden museum

Aan de rand van Hamar ligt het Domkirkeodden museum. Dit museum bestaat uit meerdere gebouwen uit de achttiende en negentiende eeuw. De ruïnes van de kathedraal in een prachtig glazen gebouw zijn wel het hoogtepunt. Bekijk de oude boerderijen en de ruïnes van het kasteel op het terrein. Het buitengedeelte is gratis te bezoeken, maar voor de kathedraal of tentoonstellingen betaal je entree. Vanaf het centrum van Hamar wandel je via de oever van het Mjøsameer naar het museum.

Domkirkeodden museum, Hamar

Hamar Olympiahall

Een opvallend gebouw is de Hamar Olympiahall, gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1994. Hamar organiseerde dit samen met Lillehammer. Dit gebouw wordt ook wel het Vikingschip (Vikingskipet) genoemd vanwege de vorm. Het was en is nog steeds een ijsbaan, en tegenwoordig open voor iedereen. Je kunt schaatsen huren of een kijkje nemen in de schaatswinkel in dit stadion.

Hamar Olympiahall, Hamar

Het migratiemuseum

In dit openluchtmuseum kom je van alles te weten over de geschiedenis van de Noorse emigranten. Velen emigreerden naar Amerika. Wandel tussen de gebouwen door, die een beeld geven van hoe de Noorse kolonisten leefden in de nieuwe wereld. Je gaat terug in de tijd naar de negentiende eeuw en neemt onder andere een kijkje in Amerika. Daarnaast is er een groot onderzoekscentrum gevestigd met bibliotheek, waar talloze foto's, brieven en krantenknipsels van de emigranten te zien zijn.

Het migratiemuseum, Hamar

Omgeving

Mjøsameer

Aan de noordkant van het Mjøsameer ligt Lillehammer en aan de oostkant Hamar. Dit zijn de twee grootste en toeristische steden rond dit meer. Vroeger ging er een belangrijke spoorwegroute langs het water, maar tegenwoordig is het een stuk rustiger. Vaak zijn er maar een paar plezierboten en het Skibladner-stoomschip die op het meer drijven. Het is een populaire plek om te vissen. Vooral de grote Mjøsa-forel, die wel vijftien kilo kan wegen, is erg populair. Op het kleine eiland Helgøyan, in het midden van het meer, is een uitdagend klimpark.

Mjøsa meer, Lillehammer

Skibladner-stoomschip

Maak een boottocht op de Skibladner. Dit schip is een van de oudste radarstoomboten die nog volgens een dienstregeling vaart. In de zomermaanden vaart deze tussen Hamar, Lillehammer, Eidsvoll en Gjøvik. Ga terug in de tijd en geniet van de omgeving. Hoewel de reis langer zal duren met de Skibladner, dan met de auto of de trein, is het wel een unieke manier om lekker rond te kijken.

Skibladner-stoomschip, Hamar
Ballon!