Hønefoss, Innlandet

Hønefoss, Innlandet Hønefoss ligt in de gemeente Ringerike ten noorden van Oslo. In dit gebied is genoeg te zien en te doen in de natuur, maar ook op cultureel vlak zijn er tal van mogelijkheden. Bezoek het Kistefosmuseum en bekijk het grootste beeldenpark van Noord-Europa. In het Hadeland Glassverk staat glasblazen centraal. Trek de natuur in over de Hønefossbrug en kijk uit over de Hønefossen waterval.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ringerike Museum

In de vroegere woning van de dominee is het Ringerike museum gevestigd. Het is een bijzonder museum, waar verschillende onderwerpen centraal staan. Zo wordt het verhaal verteld over Anna Colbjørnsdatter die door Zweedse soldaten is gedood. Ook ontmoette de sprookjesschrijvers Jørgen Moe en Peter Christian Asbjørnsen elkaar hier voor het eerst en is er op de eerste verdieping de tentoonstelling Hjemmestyrkemuseet te zien. Deze tentoonstelling laat zien hoe de Duitse bezetting in Noorwegen verliep.

Ringerike Museum, Hønefoss

Veien Kulturminnepark

Ten noorden van Hønefoss ligt het Veien Kulturminnepark. In dit prehistorische park zijn vele oude graven gevonden. Neem een kijkje in het museum en zie hoe men leefde tussen het einde van de ijstijd tot in de tijd van de Viking. Daarnaast zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen in dit museum.

Veien Kulturminnepark, Hønefoss

Omgeving

Top van de Ringkollen

Je rijdt eerst even een stukje met de auto naar de Ringkollstua, hier start de wandeling naar de top. Vanaf de Ringkollstua loopt deze mooie wandelroute van ongeveer een half uur naar de top van de Ringkollen. Eenmaal daar geniet je van een prachtig uitzicht over de bergtoppen en de fjorden. Als het helder weer is dan is het zelfs mogelijk om de Tyrifjord en de Steinsfjord te zien.

Top van de Ringkollen, Hønefoss

Kistefos Museum

Dit museum ligt op ongeveer een kwartier rijden van Hønefoss. Het bijzondere gebouw dat over de rivier gebouwd is, is al een attractie op zich. In het museum is een houtpulpfabriek te zien, maar je kunt ook de kunstexposities bekijken en buiten het museum een prachtig beeldenpark. Dit is het grootste beeldenpark van heel Noord-Europa. Elk jaar komen er meer bij. De houtpulpfabriek was tot 1955 in gebruik, tegenwoordig draaien de machines alleen nog voor bezoekers.

Kistefos Museum, Hønefoss

Hadeland Glassverk

Rijd na het Kistefosmuseum nog tien minuten door naar het Hadeland Glassverk. Deze glasfabriek is sinds 1762 continu in bedrijf. Er hoort een glasmuseum bij en deze is zelfs een van de grootste in Scandinavië. Uniek aan het museum is dat je hier zelf het glasblazen kunt proberen. Maak je eigen glaswerk om mee naar huis te nemen. Geen glasfabriek zonder winkel, hier worden allerlei soorten glas, porselein en cadeaus verkocht.

Hadeland Glassverk, Hønefoss

Mørkgonga natuurreservaat

Het Mørkgonga natuurreservaat staat vooral bekend om de scheur in het bergplateau, deze wordt ook wel Mørkgonga genoemd. De scheur ligt op de top van de overhang tussen de Steinsfjorden en de Gyrihaugen. Er zijn verschillende wandelpaden in het reservaat. Vanaf "Elvikbråtan" loopt een pad richting de Gyrihaugen (de Gyriheuvel) en door naar de Mørkgonga, via een donkere kloof. Er is staaldraad langs de steile rotswanden gemaakt om zo veilig te kunnen lopen. Eenmaal bovenaan geniet je van een schitterend uitzicht.

Mørkgonga natuurreservaat, Hønefoss

Tyrifjorden

Het op vier na grootste meer in Noorwegen is de Tyrifjord. Dit is een uitstekende plek voor visliefhebbers. Er wordt hier veel baars en forel gevangen. Ook de stranden rondom de Tyrifjord zijn erg populair in de zomermaanden. Vooral het Røssholmstranda is een heerlijk strand voor gezinnen. Het water is ondiep en je wordt omringd door een schitterend uitzicht over de bergen en het water.

Tyrifjorden, Hønefoss

Krokskogen bossen

Op iets meer dan een half uur rijden liggen de bossen van Krokskogen. Vooral bijzonder is de steile Krokkleiva weg. Deze is aan het einde van de achttiende eeuw aangelegd voor transport tussen Christiania en Bergen. Het wordt ook wel 'De Oude Koningsweg' genoemd. Nu is deze weg vooral een prachtig wandelpad, dus neem je wandelschoenen mee!

Krokskogen bossen, Hønefoss
Ballon!