Lillehammer, Innlandet

Lillehammer, Innlandet Al sinds de ijstijd leven er mensen in de omgeving van Lillehammer vanwege de praktische ligging. In 1994 werd de stad wereldberoemd als het thuis van de Olympische winterspelen dat jaar. Neem een kijkje in het voormalige Olympische dorp en er is ook een museum gewijd aan de spelen. In de wintermaanden zit Lillehammer vol met skitoeristen. Er zijn prachtige pistes in de omgeving. Maar ook in de zomer is er genoeg te zien en te doen. Wandel door het mooie oude centrum gevuld met de pittoreske houten huizen uit de negentiende eeuw. Verken de omgeving en ga de bossen in of naar het meer Mjøsa.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het Olympisch dorp

In 1994 werden in Lillehammer de Olympische winterspelen georganiseerd en sindsdien is deze stad wereldberoemd geworden. Breng een bezoek aan het Olympische dorp en kom zelf in actie in de bobslee. Wandel vanuit het centrum van Lillehammer via de watervallen naar het dorp toe. Neem vooral even een kijkje in de ijshockey-hal en de bekende 136 meter hoge skischans. Naast sport-evenement worden er in dit park ook verschillende concerten en andere evenementen gehouden.

Het Olympisch dorp, Lillehammer

Het Olympisch museum

Tussen het Olympische dorp en het centrum van Lillehammer bevindt zich het Olympisch museum. Dit is het enige museum in Noord-Europa dat helemaal gewijd is aan de Olympische Spelen. Je ziet hier meer dan 700 exposities over de Olympische Spelen. Lees over de geschiedenis van de spelen tot het evenement in Lillehammer, je komt alles te weten. Ook heeft dit museum een van de grootste speldencollecties ter wereld.

Het Olympisch museum, Lillehammer

Openluchtmuseum Maihaugen

Een ander bijzonder museum in Lillehammer is het openluchtmuseum Maihaugen. Stap terug in de tijd in dit prachtige museumdorp, de grootste van Noord-Europa. Er zijn wel 180 gebouwen te zien, stammend uit de middeleeuwen tot nu. In verschillende wijken zijn er allerlei gebouwen van door de eeuwen heen te zien. Bekijk de Staafkerk van Garmo die nog uit 1150 komt. Of ga langs bij de posttrein uit de jaren vijftig. Ook is er een foto-archief en kun je mee met de tour van een gids.

Openluchtmuseum Maihaugen, Lillehammer

Lillehammer Kunstmuseum

Een van de beroemde kunstgalerieën is te vinden in Lillehammer. Dit museum was tijdens de Olympische Spelen van 1994 een belangrijke culturele locatie. Bekijk de meer dan 1500 werken van verschillende beroemde schilders zoals Oscar Johhansen en John Dobloug. Ook de buitenkant van het museum is bijzonder.

Lillehammer Kunstmuseum, Lillehammer

Omgeving

Mjøsa meer

Aan de noordkant van het Mjøsa meer ligt Lillehammer en aan de oostkant Hamar. Dit zijn de twee grootste en toeristische steden van dit meer. Vroeger ging er een belangrijke spoorwegroute langs het meer, maar tegenwoordig is het een stuk rustiger. Vaak zijn er maar een paar plezierboten en het Skibladner-stoomschip dat op het meer drijft. Het is er populair om te vissen op en rondom het meer. Vooral de grote Mjøsa-forel, die wel vijftien kilo kan worden, is erg populair. Op het kleine eiland Helgøyan in het midden van het meer kun je naar een klimpark.

Mjøsa meer, Lillehammer

Aulestad

Op ongeveer twintig minuten rijden ten noorden van Lillehammer ligt het plaatsje Aulestad. Dit plaatsje is vooral bekend vanwege de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1903, Bjørnstjerne Bjørnson. Hij woonde hier in een boerderij. Bekijk de boerderij van binnen en zie hoe hij hier met zijn vrouw heeft geleefd. Er staan veel antieke meubels en er zijn veel boeken te zien. Geniet van de uitzichten op de omgeving, tijdens een wandeling door de goed onderhouden tuin.

Bjornstjerne Bjornson, Aulestad
Ballon!