Lom, Innlandet

Lom, Innlandet Prachtig gelegen tussen de reusachtige berg van Noorwegen ligt het plaatsje Lom. Vanuit vroeger was Lom al bekend vanwege de handelsroute die langs de plaats is aangelegd en nu is het een mooi uitgangspunt om de natuur in de omgeving goed te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het schitterende Nationale Park Jotunheimen, een uitstekend gebied om te wandelen. Ook de stad zelf heeft een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals de bijzondere staafkerk en het Norsk Fjellmuseum. In dit museum is tevens het bezoekerscentrum voor Jotunheimen gevestigd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Staafkerk van Lom

De staafkerk van Lom is een van de grootste en meest bijzondere staafkerken van Noorwegen. Oorspronkelijk gebouwd in 1170 en in de jaren daarna verder uitgebreid. Vanwege de handelsroute vroeger waar Lom aan lag was deze kerk een belangrijke stop voor pelgrims. Het meeste meubilair in de kerk komt uit de achttiende eeuw. Ook is er een grote collectie aan schilderijen te zien in de kerk waarvan de meeste gemaakt zijn door Eggert Munch. Je kan het gehele jaar door gratis naar binnen om een kijkje te nemen in deze prachtige kerk.

Staafkerk van Lom, Lom

Norsk Fjellmuseum

Naast museum is deze plek ook het bezoekerscentrum voor het Jotunheimen Nationaal Park. Kom meer weten over de mooie wandelingen of mountainbikeroutes die in Jotunheimen te doen zijn. In het museum zijn bijzondere exposities zien over de historie, culturele en industriële activiteiten in de Noorse bergen, waaronder informatie over de mammoet.

Norsk Fjellmuseum, Lom

Omgeving

Jotunheimen National Park

De twee hoogste bergen van Noorwegen zijn te vinden in Jotunheimen Nationaal Park, de Galdhøpiggen en Glittertind. Dit park is een prachtig gebied voor wandelingen in de zomer en voor skiën in de winter. Er zijn meer dan driehonderd kilometer aan wandelroutes te vinden in dit park voor ieder wat wils. Met op sommige plekken hutten om even op adem te komen. Mocht je het niet prettig vinden om zelf op pad te gaan is het mogelijk om met een gids mee te gaan. Een van de bekendste wandelingen in dit park is de Besseggen-kam. Een wandeling van ongeveer zeven uur die wel bedoeld is voor ervaren wandelaars. Hou rekening met wind en hoogteverschillen en geniet van een prachtige wandeling.

Jotunheimen National Park, Lom

Galdhøpiggen berg

In het Jotunheimen Nationaal Park staat de hoogste berg van Noorwegen en zelfs van Noord-Europa. Door middel van een autorit van ongeveer drie kwartier vanuit Lom rij je naar Juvasshytta. Daar start de wandeling naar de top die in totaal ongeveer zes uur duurt ongeveer. Vanwege veiligheid moet je je wel goed vasthouden aan een touw. Het is een erg populaire wandeling met prachtige uitzichten. In de zomermaanden is het ook mogelijk om met een gids naar de top van de berg te wandelen.

Galdhøpiggen berg, Lom
Ballon!