Nationaal Park Jotunheimen, Noorwegen

Noorwegen ‘Het huis van de reuzen’ in het hart van Noorwegen: dat is nationaal park Jotunheimen. Hier vind je niet alleen de twee hoogste bergen van Noorwegen, maar ook een aantal van de mooiste wandelroutes van Scandinavië. Natuurliefhebbers genieten hier van de uitdaging én de uitzichten van de hikes naar de Galdhøppigen berg en over de bergkam Besseggen. Pak je bergschoenen dus maar alvast in! Nationaal park Jotunheimen heeft meer dan 250 bergtoppen en een overvloed aan watervallen, bijzonder gekleurde meren en gletsjers. Kun je geen genoeg krijgen van de schitterende natuur en vergezichten? Maak dan zeker een rit over de panoramaweg Sognefjellet, de hoogstgelegen weg van Scandinavië.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lom

Hier vind je het Norsk Fjellmuseum, met mooie tentoonstellingen over de natuur in de omgeving. Het museum doet tevens dienst als bezoekerscentrum voor nationaal park Jotunheimen. Wie mooie wandelingen wil maken, kan hier handige informatie krijgen. Het bezoekerscentrum is het hele jaar geopend op doordeweekse dagen en in de maanden juni, juli en augustus ook in het weekend. Daarnaast heeft het plaatsje Lom een mooie waterval (Prestfossen), een opslagplaats uit de zeventiende eeuw (Storstabburet) en het Fossheim Steinsenter, een mineraalmuseum waar je mooie edelstenen kunt bekijken. Ook de historische staafkerk uit het jaar 1158 is een bezoekje zeker waard.

Noorwegen

Panoramaweg Sognefjellet

Verken nationaal park Jotunheimen niet alleen te voet, maar ook zeker met de auto! Je rijdt dan over de Sognefjellet (ook wel Route 55 genoemd), de hoogste bergweg van Scandinavië. Deze ruim honderd kilometer lange weg loopt van Luster in het zuidwesten naar Lom in het noordoosten van Jotunheimen. Het hoogste punt is 1.434 meter. Mede door deze hoogte heb je onderweg fantastische uitzichten. Vergeet echter niet om je ogen op de weg te houden, want de route is smal en soms behoorlijk steil. Gelukkig zijn er onderweg genoeg plekken om even te stoppen – voor een korte wandeling of om van het uitzicht te genieten. De rit duurt enkele reis zo’n twee tot tweeënhalf uur, afhankelijk van hoeveel stops je maakt.

Noorwegen

Wandeling naar Galdhøppigen

De wandeling naar de top van de Galdhøpiggen is een van de populairste hikes van Noorwegen. De Galdhøpiggen berg heeft namelijk de hoogste top van heel Noord-Europa (2.469 meter). Er zijn twee manieren om de top te bereiken. De langste en zwaarste route start vanuit de bemande berghut Spiterstulen en kun je zelfstandig lopen. Doe dit alleen als je over een goede conditie beschikt, want onderweg moeten er maar liefst 1.400 hoogtemeters overwonnen worden. Ondanks deze uitdaging is de route erg populair. In de zomermaanden zul je zelden alleen omhoog lopen. De tocht belooft namelijk fantastische uitzichten. Onderweg passeer je maar liefst drie bergtoppen van meer dan 2.000 meter hoogte; een prachtig gezicht! Deze wandeling duurt zo’n negen uur. Ga dus goed voorbereid op pad.

Noorwegen

Wandeling naar Galdhøppigen – met een gids, inclusief gletsjeroversteek

De alternatieve route naar de top van de Galdhøppigen berg mag je alleen met een ervaren gids lopen. Bij deze route naar ‘het dak van Noorwegen’ steek je onderweg namelijk de Styggebreen gletsjer over! Deze route is korter dan de route die je zelfstandig mag afleggen (zo’n zes uur in totaal) en heeft ook aanzienlijk minder hoogtemeters (624 meter). Je start vanuit Juvasshytta, het hoogste punt in Noord-Europa dat met de auto bereikbaar is. De gids bepaalt – afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de wandeling – de exacte route over het ijs. Nadat je de indrukwekkende ijsvlakte bent overgestoken, vervolg je de weg over de steile berghelling naar de top. Het resterende hoogteverschil van 400 meter overbrug je in ongeveer een uur. Ook deze route heeft fantastische natuur. De gletsjeroversteek zorgt bovendien voor een extra dimensie.

Noorwegen

Klimapark 2469

Deze bijzondere toeristische attractie vind je aan de voet van de Galdhøpiggen berg, bij Bøverdalen. Hier leer je meer over de wereld van het ijs: van het smelten van de permafrost tot klimaatverandering. Ook hoor je hoe mensen vroeger in deze barre omgeving wisten te overleven. Hoogtepunt van het bezoek is een wandeling door een ijstunnel van zeventig meter lang. Een bezoek is mogelijk van half juni tot eind september en is altijd met een gids. De rondleidingen vinden slechts enkele keren per dag plaats, dus informeer vooraf naar de mogelijke tijden.

Noorwegen

Wandeling over de bergkam Besseggen

Dit is een van de bekendste en populairste wandelingen in Noorwegen. De Besseggen is een bergkam die het smaragdgroene Gjendemeer van het helderblauwe Bessvatnetmeer scheidt. De meeste wandelaars beginnen met een ferrytocht vanuit Gjendesheim naar de berghut Memurubu. Vanaf hier wandel je terug naar Gjendesheim, waarbij je onderweg de Besseggen bergkam oversteekt. Je kunt de route ook andersom lopen. Onderweg kom je langs de Veslefjellberg; met 1.743 meter het hoogste punt van de route. De totale wandeling is veertien kilometer lang en overbrugt duizend meter hoogteverschil. Er zitten steile, rotsachtige stukken in de route, waarbij je je handen moet gebruiken. Stevige schoenen, windbestendige kleding, een goede conditie en géén hoogtevrees zijn absolute vereisten. De meeste mensen doen zes tot acht uur over de wandeling. Je trakteert jezelf daarbij op fantastische, panoramische uitzichten en indrukwekkende natuur. Goed om te weten: voor de Gjende boot naar Memurubu is het noodzakelijk om vooraf een kaartje te kopen.

Noorwegen

Wandeling bij het Gjendemeer

Dit meer ligt middenin nationaal park Jotunheimen, omringd door hoge bergen. Met de juiste weersomstandigheden kleurt dit mooie meer turkoois of juist smaragdgroen. In het westen ligt de plaats Gjendebu, in het noorden Memurubu en in het oosten Gjendesheim. In de zomermaanden varen er boten tussen deze plaatsen. Heb je zin in een makkelijke maar toch mooie wandeling? Maak dan vanuit een van deze plaatsen een wandeling langs de rand van het meer.

Noorwegen

Wandeling naar de Vettisfossen waterval

Met een vrije val van 275 meter is de Vettisfossen de hoogste onafgebroken waterval van Noorwegen. Vettisfossen werd daardoor al in 1924 tot beschermd natuurgebied uitgeroepen. Vanaf de parkeerplaats bij Hjelle loopt een pad van zes kilometer (enkele reis) naar de prachtige waterval toe. Onderweg kom je langs een boerderij, waar je welkom bent om te pauzeren met een hapje en drankje. Heen en terug doe je zo’n vier uur over de wandeling. Wil je de waterval ook van bovenaf zien? Dan kun je zelfs nóg verder lopen en je wandeling met enkele uren verlengen.

Noorwegen

Raften en canyoning op de Sjoarivier

De Sjoarivier, een aftakking van het Gjende meer, wordt als één van de mooiste plekken in Europa gezien om te raften. De rivier stroomt langs het gelijknamige plaatsje Sjoa. De combinatie van hoge bergen en smeltwater hebben hier talloze spannende stroomversnellingen gecreëerd. Wil je je hierop mee laten voeren? Laat je dan ter plaatse goed informeren over het niveau van de rafting. Er zijn tochten van enkele uren maar ook van een volledige dag. Zowel bij het raften als bij canyoning gaat er een ervaren gids mee.

Noorwegen

Fietsen

Een groot deel van de Mjølkevegen, een fietsroute van maar liefst 240 kilometer, loopt door nationaal park Jotunheimen. Je kunt dan ook op verschillende plaatsen in het natuurgebied fietsen huren. Een elektrische fiets is daarbij een aanrader, want dit helpt om de (soms flinke) hoogtemeters te overbruggen. Een deel van de fietsroute kan bovendien worden afgelegd door de boot over het Bygdin meer te nemen.

Noorwegen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!