Nationaal Park Rondane, Innlandet

Nationaal Park Rondane, Noorwegen Het afwisselende landschap van Nationaal Park Rondane maakt het dé plek voor natuurliefhebbers. Er zijn tien bergtoppen hoger dan 2.000 meter, waarvan de Rondeslottet van 2.178 meter de hoogste is. Wandelen kun je als de beste in dit park. Vanaf de vele bergtoppen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en misschien spot je zelfs wel een van de laatste kuddes wilde rendieren. Twee wegen flankeren het park: de E6 in het westen en de mooie Toeristische Route 27 in het oosten. De meeste toeristen gaan het park binnen via de weg naar Mysusæter, enkele kilometers ten zuiden van Otta, waar het bezoekerscentrum gevestigd is. Let op! Hier vind je een tolpoort

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rondeslottet

De hoogste berg van Rondane Nationaal Park is de Rondeslottet (in het Noors: Rondslottet). Je kunt de 2.178 meter hoge top tussen midden juni en begin oktober bereiken, maar kijk vooraf altijd naar even de weersverwachting. Je start op de parkeerplaats van Spranget in Rondane. Vanaf hier is het zes kilometer lopen naar Rondvassbu, daarna ga je echt omhoog naar de Rondeslottet. Het grootste deel van het pad leidt door een rotsachtig landschap. Het is geen gemakkelijke wandeling en neemt zes tot acht uur tijd in beslag. Het uitzicht boven is spectaculair, op heldere dagen kun je zelfs de nationale parken Jotunheimen en Forrollhogna zien liggen.

Rondeslottet Nationaal Park Rondane

Storronden

Een andere berg van boven de 2.000 meter is de Storronden. Het is de meest zuidelijke piek en dat betekent een geweldig uitzicht over de toppen in het noorden en de grote vlaktes in het zuiden. Neem je verrekijker mee, want misschien zie je een kudde wilde rendieren rondzwerven in dit gebied. Ook deze wandeling begint op de parkeerplaats van Spranget in Rondane waarna je de zes kilometer naar Rondvassbu loopt. Dan volg je de route naar de Storronden. Net als de Rondeslottet is deze behoorlijk pittig met een looptijd van zes tot zeven uur.

Storronden Nationaal Park Rondane

Høgronden

Høg betekent hoog en dat is deze berg, met 2.115 meter hoogte, zeker. Vanaf de top heb je uitzicht over maar liefst drie nationale parken: Rondane, Dovrefjell en Jotunheimen. Als je deze berg wilt beklimmen, houd dan rekening met een looptijd van negen tot elf uur. Vanwege de lengte en hoogteverschillen is deze behoorlijk zwaar. Het pad begint bij de rustplaats Strømbu, aan de nationale toeristische route Rondane (27). Het terrein wordt steeds steiler en rotsachtiger dus goede wandelschoenen zijn hier ook zeker een vereiste.

Hogronden Nationaal Park Rondane

Rondvatnet meer

Het meer Rondvatnet ligt op 1.155 meter hoogte. Het is het grootste meer in het park en ook een van de meest pittoreske. Het markeert de grens tussen het oostelijke deel van Rondane en het westelijke deel. Vanaf hier kun je veel wandelingen naar de omliggende bergen maken. In het zomerseizoen vaart er een boot, deze neemt je mee naar de overkant.

Rondvatnet meer Nationaal Park Rondane

Sohlbergplassen

De Noorse toeristische route Rondane (route 27) neemt je mee door het park. Onderweg moet je zeker even een stop maken bij Sohlbergplassen. Dit is een uitkijkplatform met uitzicht op het meer Atnasjøen en de achterliggende bergen van nationaal park Rondane. De architect van het platform heeft het vernoemd naar de kunstenaar Harald Sohlberg. Hij schilderde de bekende 'Winternacht in Rondane' en het is niet moeilijk om te zien waar hij inspiratie opdeed.

Sohlbergplassen Nationaal Park Rondane

Høvringen

Het bergdorp Høvringen ligt op 1.000 meter hoogte en is de westelijke ingang naar nationaal park Rondane. De eerste toeristen kwamen hier al in 1840 en deze plek is dus al erg lang populair. In de omgeving van Høvringen lopen kilometers aan wandelroutes die starten bij je voordeur. Een populaire wandeling is naar de bergtop Formokampen. De wandeling is geschikt voor alle leeftijden en is ongeveer negen kilometer heen en terug. Als je even een dag wat anders wilt doen dan wandelen, kun je hier ook vissen op een van de vele meren, paardrijden door de bergen of mountainbiken. Ben je toe aan wat meer actie en avontuur, dan kun je op de rivieren de Sjoa, Otta en Lågen erg goed raften.

Hovringen Nationaal Park Rondane

Storulfossen-waterval

Bij Mysusæter ligt de waterval Storulfossen (ook wel Bruresløret genoemd). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 45 minuten lopen naar de waterval. Het pad voert langs de rivier en je komt eerst langs een waterval van ongeveer vijf meter hoog. Daarna stijgt het pad tot je de top van een kleine kloof bereikt. Iets verderop zie je in deze kleine kloof de waterval Storulfossen. Hij is weliswaar niet erg hoog, maar de rotsformatie, de kleuren en de kracht van het water maken het tot een prachtige waterval. Als je onderweg de rivier oversteekt kunt je ook de waterval Veslulfossen bekijken.

Storulfossen waterval Nationaal Park Rondane
Ballon!