Geiranger, Møre og Romsdal

Geiranger,  Noorwegen De Geirangerfjord is een van de mooiste fjorden van Noorwegen en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gelijknamige dorpje is het ideale uitgangspunt om de fjord te verkennen. Het diepblauwe water wordt omringd door groene bergen en hoge watervallen. Het is dan ook wel een must om hier het water op te gaan, met een boottocht, kajak of een snelle speedboot.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Geiranger

Het maakt niet uit van welke kant je naar Geiranger toe rijdt. De stad ligt in een dal en beide passen geven een schitterend uitzicht over de omgeving. Geiranger is een erg populaire bestemming. Niet zo verwonderlijk, want juist hier is de fjord én schitterend én goed te verkennen. In de zomer is er een grote kans dat er een cruiseschip aangemeerd ligt. In het centrum vind je hierdoor talloze souvenirshops en restaurants. Geiranger heeft ook een brouwerij waar diverse bieren gebrouwen worden. De brouwerij is helaas niet te bezoeken, maar wat denk je van een lokaal biertje op een terras met uitzicht op de fjord? Buiten het dorp gaat de weg snel omhoog en kom je langs de watervallen Storfossen en Fossevandring. Hier staat ook het Noors Fjordenmuseum.

Geiranger, Noorwegen

Geirangerfjord

In de haven begint je ontdekkingstocht van de Geirangerfjord. De vijftien kilometer lange fjord wordt omringd door hoge bergen, waarop soms zelfs in de zomer nog sneeuw ligt. Een rondvaartboot neemt je mee naar de mooiste plekken, terwijl jij met een audio-guide meeluistert naar de verhalen. Wie weet spot je onderweg bruinvissen, die in de wateren leven. Je vaart langs indrukwekkende watervallen. Houd je wel van een actieve vakantie? Ontdek deze fjord dan per kajak, je kunt dan nog veel dichterbij de natuur komen. Voor avonturiers is er ook de snelle RIB-boot, een soort speedboot. Een andere manier om de fjord te verkennen is via de veerboot vanaf Hellesylt, je staat dan na een uur (met of zonder auto) in Geiranger.

Geirangerfjord, Geiranger

Watervallen

De bekendste watervallen langs de Geirangerfjord zijn de Syv Søstrene. Dit is een waterval die uit zeven stromen bestaat en daarom de Zeven Zusters heet. Stap aan boord van een boot of wandel naar het uitzichtpunt. Dit is een intensieve route van ongeveer veertien kilometer. Deze voert ook langs een historische boerderij Skageflå die op de oever staat. Het alternatief is dat je hier door een boot wordt afgezet en terug wandelt. Andere mooie watervallen zijn de Friaren, deze zie je vanaf de veerboot van Hellesylt naar Geiranger, en de Brudesløret (Bruidssluier), die net voorbij de zeven zusters naar beneden komt.

Watervallen, Geiranger

Ørnesvingen

Oftewel de adelaarsweg. Deze naam is niet zo maar gekozen. Vanaf het uitkijkpunt Ørnesvingen kijk je inderdaad als een adelaar uit over de Geirangerfjord. In een haarspeldbocht kun je parkeren en loop je naar dit verhoogde platform toe. Daarna gaat de weg steil naar beneden met diverse haarspeldbochten. Deze weg is als nationale toeristische route geclassificeerd.

Ørnesvingen, Geiranger

Dalsnibba

Rijd richting de berg Dalsnibba en trotseer onderweg nog meer haarspeldbochten. Met bijna 1500 meter hoogte is de berg een indrukwekkende verschijning. Bij het meer Djupvatnet gaat een tolweg (de Nibbevegen) de berg op, naar het mooie uitkijkplatform dat hier gebouwd is, de Geiranger Skywalk. Deze is op de rand van de rotsen gebouwd en met de glazen rand heb je echt het gevoel dat je op de rand van de wereld staat. Geen uitzichtpunt zonder panoramarestaurant en souvenirwinkel, snuffel hier ook nog even rond. Vanaf de weg heb je bij helder weer zicht op de gjetsjer Blåbreen.

Dalsnibba, Geiranger

Omgeving

Trollstigen

Rijd van Geiranger naar Eidsdal, waar je de veerboot neemt naar Valldal (Sylte). Hier zit je op route 63, een nationale toeristische route in Noorwegen. Eerst kom je langs de Gudbrandsjuvet, een indrukwekkende kloof, waar het gletsjerwater met kracht doorheen stroomt. Daarna is het tijd voor de spectaculairste twintig kilometer van de route: de Trollstigen. Deze smalle weg heeft een hellingshoek van bijna tien procent en elf haarspeldbochten, maar het uitzicht is adembenemend mooi. Stop beslist op een van de uitzichtpunten langs deze weg. Houd er rekening mee dat het een populaire route is en het behoorlijk druk kan zijn.

Trollstigen Noorwegen

Valldal Aktivitetspark

Een prima stop op de route van of naar Geiranger. Na de veerboot tussen Eidsdal en Valldal kom je bij het Valldal Avonturenpark. Deze activiteit is zeker niet alleen voor kinderen. Dit klimpark heeft zeven routes, waarvan twee best lastig zijn, elf tokkelbanen en in de zomer allerlei activiteiten voor kinderen.

Trollstigen Noorwegen
Ballon!