Molde, Møre og Romsdal

Molde, Møre og Romsdal Overal in Molde vind je rozen, dat kan ook niet anders, want het wordt ook wel de rozenstad van Noorwegen genoemd. Op het dak van het stadhuis is zelfs een rozentuin. Het ligt prachtig op de oever van de Romsdalsfjord, waar je, op de top van de Varden, kunt genieten van het uitzicht over het water. Meer weten over de geschiedenis en cultuur van Noorwegen? Bezoek dan het Romsdalmuseum. En ga op avontuur in de spannende Trollkirka-grotten. Molde wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Atlantic Road, een van de beroemdste scenic routes ter wereld. Deze route begint boven Molde, bij Bud en loopt langs de kust, via verschillende eilanden naar Kårvåg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Romsdalmuseum

Dit openluchtmuseum is een van de grootste volksmusea van Noorwegen en ligt net buiten het centrum van Molde. Wandel door het museumdorp en bekijk de verschillende gebouwen uit de Noorse geschiedenis. Zie hoe de volksdans wordt uitgevoerd in typische Noorse klederdracht. Het museum ligt op een prachtige plek, midden in een mooi park. Je kunt hier leuk wandelen, onder andere langs het meer.

Romsdalmuseum, Molde

Kathedraal van Molde

In het centrum van Molde staat de kathedraal. Deze is heel herkenbaar met zijn vijftig meter hoge klokkentoren. Dit is de derde kerk die op deze plek is gebouwd. Hiervoor stond er een kleine houten kathedraal. die is afgebrand. Deze kerk is halverwege de twintigste eeuw ontworpen en dit keer in steen gebouwd. Binnen zijn de hallen versierd met schitterende muurschilderingen en glas-in-lood.

Kathedraal Molde, Molde

Uitzichtpunt Varden

Op ongeveer een uur lopen van het centrum ben je op de top van de berg Varden. Op het observatiedek heb je een goed uitzicht over de omgeving. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om 222 bergtoppen te zien. Wandel eerst richting Skihytta omhoog. Onderweg zijn verschillende stops om uit te rusten of te genieten van het uitzicht. Daal vervolgens weer af naar Vardenweg. Ben je niet zo'n wandelaar? Dan is het ook mogelijk om met de auto op de berg op te rijden.

Uitzichtpunt Varden, Molde

Omgeving

De Atlantic Road

De Atlanterhavsveien of Atlantic Road is een must als je in dit deel van Noorwegen bent. Op deze 36 kilometer lange wereldberoemde scenic route lijkt soms net alsof je over zee rijdt. De eilanden rond Kristiansund worden door middel van deze weg en de acht bijbehorende bruggen met elkaar verbonden. Stop zeker even bij de brug Storseisund in de weg naar het eiland Averøy, deze is als een krul gebouwd. De route begint net boven Molde bij het plaatsje Bud. Je reist in noordelijke richting via Vervang naar Kårvåg in de richting van Kristiansund.

Kustroute Atlanterhavsveien Kristiansund

Grot Trollkirka

Een half uur rijden ten noorden van Molde liggen de marmeren grotten van Trollkirka. Trek een paar waterdichte schoenen aan en neem een goede zaklamp mee: je avontuur kan beginnen. Wandel door de ondergrondse gangenstelsels, langs kleurrijk kalksteen en een schitterende waterval. Als je verder doorloopt kom je uit bij het prachtige Trollvatnet-meer. In de zomermaanden een heerlijke plek voor een verfrissende duik.

Grot Trollkirka, Molde
Ballon!