Trollstigen, Møre og Romsdal

Trollstigen bezienswaardigheden Noorwegen De Trollstigen is een van de mooiste routes om in Noorwegen te rijden. Het is een smalle, steile bergweg met elf haarspeldbochten over een lengte van 20 kilometer. Onderweg heb je fantastische vergezichten, zie je steile bergwanden en hoge watervallen. In het dal komt deze nationale toeristische route uiteindelijk uit bij de Geirangerfjord. Deze behoort tot de mooiste fjorden van het land en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Trollstigen

Pas op voor trollen! Deze schitterende trollenroute is onderdeel van de Nationaal-Toeristische Route van Åndalsnes tot Sylte. Hoewel dit steile en spectaculaire deel maar twintig kilometer lang is, zul je er wel even over doen. De helling is bijna 10%, de weg is smal en je hebt overal een schitterend uitzicht. Je kijkt uit op steile bergen met intrigerende namen zoals de Koning (Kongen) en de Koningin (Dronningen). Onderweg zijn meerdere uitzichtpunten, maar bij het Trollstigen Utsiktpunkt moet je echt even stoppen. Hier is een café, souvenirwinkeltje en een wandelpad naar een spectaculair uitzichtpunt over de weg en de Stigfossen waterval van 180 meter hoog.

Trollstigen uitzichtpunt Noorwegen

De Trollstigen rijden

Je kunt deze spectaculaire route vanuit twee richtingen rijden: van noord naar zuid vanuit Sylte of van zuid naar noord vanuit Åndalsnes. De afgelopen jaren is de populariteit van deze weg enorm toegenomen en je zult beslist niet de enige zijn. Ga vroeg op de dag of juist aan het einde van de middag/begin van de avond op pad. Dan is het vaak rustiger en kun je op je gemak rondkijken. Je kunt de route van beide zijden rijden met een camper, maar het rijdt bergafwaarts van noord naar zuid iets makkelijker. De weg is tot laat in het voorjaar gesloten door sneeuwval.

Trollstigen Noorwegen

Trollveggen

De Trollveggen is een van de hoge toppen waar je (van de achterzijde) op uitkijkt vanaf de Trollstigen. Het is een vrijwel loodrechte rotswand die een kilometer boven het dal uittorent. Onderaan de rots staat het bezoekerscentrum. Hier bekijk je een film over deze indrukwekkende formatie en hoe de eerste avonturiers hem in 1965 bedwongen. Vanuit het restaurant heb je mooi zicht op de rots. Je kunt je voorstellen dat dit een mekka is voor rotsklimmers. Je hebt zeker kans om klimmers omhoog te zien gaan.

Trollveggen hoogtepunten Noorwegen

Geirangerfjord

Vanaf Eidsdal is het dorp Geiranger ongeveer een half uur rijden via een bergpas. Stop onderweg op het hoogste punt bij Ørnesvingen om van het uitzicht te genieten. Geiranger staat bekend om de prachtige, gelijknamige fjord. Je moet hier dan ook beslist het water op om deze te ontdekken. Voor de avonturiers kan dit met een kajak, comfortabeler is de rondvaartboot. Onderweg zie je onder andere de Syv Søstrene waterval (de zeven zussen waterval, want het zijn zeven watervallen naast elkaar). Rijd met de auto over een smal weggetje door naar de Dalsnibba, een 1500 meter hoge berg. Het uitzichtpunt boven is het heel erg waard. Rond Geiranger kun je fantastisch wandelen met uitzicht op het blauwgroene water van deze schitterende fjord. De Geirangerfjord staat vanzelfsprekend op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geirangerfjord Noorwegen

Åndalsnes

Niet alleen een uitstekend uitgangspunt om de Trollstigen te ontdekken, maar ook een goede plek om allerlei activiteiten te ondernemen. Te beginnen bij de trappen (Romsdaltrappa) naar de Nesaksla. Dit is een uitkijkpunt boven de stad, waar je een schitterend uitzicht hebt over de Romsdalfjord. Wandel vanaf hier door naar de Romsdalseggen; een pittige dagwandeling, zelfs voor geoefende wandelaars. De wandeling naar Litlefjellet is een stuk beter te doen, en geschikt voor het hele gezin. Åndalsnes is een wandelparadijs. In de stad vind je het Norsk Tindesenter, een museum over de geschiedenis van het bergwandelen. Andere uitdagingen zijn de Via Ferrata beklimmen en mountainbiken.

Andalsnes Noorwegen

Raumabaan

In Åndalsnes stap je in de trein naar Dombås. Deze toeristische route neemt je mee langs de vaak snelstromende rivier de Rauma. Je rijdt langs de hoge bergtoppen, waaronder ook de Trollveggen en de nog hogere Romsdalhorn. Dus ga lekker zitten en geniet van het indrukwekkende uitzicht. De trein stopt onderweg op een aantal plekken zodat je het uitzicht kunt bewonderen. Naast de route naar Dombås kun je ook kiezen voor de iets kortere route naar Bjorli, een aanrader voor Harry Potter fans. Hier zijn namelijk scenes opgenomen voor de film Harry Potter en de halfbloed prins. De toeristische treinen rijden tussen eind mei en eind augustus.

Raumabaan Noorwegen

Sylte

Sylte is een dorp aan de andere kant van de Trollstigen, het wordt ook wel Valldal genoemd. Het ligt prachtig op de oever van de Norddalsfjorden. Met aan de ene kant de Trollstigen en aan de andere kant de veerboot naar Eidsdal en Geiranger is het een goede overnachtingsplek. In het dorp kun je lekker rondwandelen langs de Valldola rivier, het heeft een leuk kerkje en er zijn een paar restaurants en hotels te vinden. Wil je even actief bezig zijn? Volg dan parcours van verschillende moeilijkheidsgraden in het avontuurlijke klimpark.

Sylte Noorwegen
Ballon!