Bodø, Nordland

Bodo Noorwegen Bodø ligt in Noord-Noorwegen op een schiereiland. Het wordt ook wel de hoofdstad van de zeearend genoemd doordat hier de grootste populatie zeearenden ter wereld leeft. Er zijn verschillende bergketens die je in de omgeving kunt bewandelen. In de zomer bewonder je de middernachtzon aan de hemel en in de winter heb je kans om het dansende noorderlicht te bekijken. Geniet ook vooral van het prachtige panorama aan vergezichten dat de stad biedt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Street-art

Als je door de straten van de stad loopt, is de prachtige street-art bijna niet te missen. Verspreid door de stad bevatten de zijkanten van gebouwen levensgrote kunstwerken. In 2015 werd het Up North Festival in Bodø gehouden. Het festival nodigde internationale kunstenaars uit om street-art te maken. Je komt bijvoorbeeld een gouden arend tegen, een meisje dat het noorderlicht tekent en een wezen dat half mens, half dier is. De kunstwerken bevinden zich op loopafstand van elkaar dus het is een leuke manier om de stad te ontdekken.

Street-art Bodo

Bodin Kerk

De Bodin kerk is de belangrijkste kerk van Bodø en ligt net buiten de stad in het zuidoostelijke deel. De charmante, kleine kerk werd rond 1240 gebouwd en heeft plaats voor ongeveer 300 mensen. Bekijk onder andere het stenen altaar uit de veertiende eeuw, een bijzondere preekstoel en schilderijen uit 1753.

Bodin kerk Bodo

Saltstraumen

Net buiten Bodø, op ongeveer een half uur rijden, bewonder je een ander natuurfenomeen. De Saltstraumen is de sterkste getijdenstroom ter wereld en een waar spektakel om te zien. Elke zes uur verandert het getijde en stroomt bijna 400 miljoen kubieke meter water met snelheden van ongeveer 37 kilometer per uur door de Saltenfjord en de Skjerstadfjord Er kunnen zelfs draaikolken ontstaan wanneer de stroming op zijn sterkst is. Bekijk de kracht van de stroming vanaf een brug. Aan de voet van de brug bezoek je de Magic Saltstraumen in een café. Hier neemt een film je mee in de achtergrond van de Saltstraumen.

Saltstraumen Noorwegen

Nordland museum

In het Nordland museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad. Bekijk de tentoonstelling 'Our City' die je de stad laat zien tussen 1816 en nu. In het museum bevindt zich ook een duizend jaar oude zilveren schat en tentoonstellingen over de Sámi cultuur. In de kelder bewonder je een interessant droog aquarium, dat op de monumentenlijst staat.

Nordland museum Bodo

Stormen Concert Hall

Middenin het stadscentrum staan twee witte gebouwen dichtbij elkaar: de concerthal en bibliotheek. In 2014 is de Stormen Concert Hall geopend en sindsdien zijn er al verschillende architectuurprijzen gewonnen. In de grote zaal is plaats voor ongeveer 900 toeschouwers. De concertzaal heeft de reputatie bij 's werelds beste zalen te horen voor het uitvoeren van akoestische muziek.

Stormen Concert Hall Bodo

Rønvikfjellet

Ben je tussen vier juni en acht juli in Bodø? Dan heb je kans om de middernachtzon te zien. Dit natuurfenomeen houdt in dat de zon in de zomer aan de hemel blijft schijnen en niet onder gaat. De berg Rønvikfjellet, zo'n drie kilometer vanaf de stad, is de beste plaats in Bodø om de middernachtzon te bewonderen. Tijdens deze periode brengen bussen je in de avond naar het uitzichtpunt. Ook buiten deze periode is het een prachtig uitzichtpunt. Kom dan overdag van het panoramische uitzicht op Bodø en de eilanden aan de kust te genieten. Wandel naar Rønvikfjellet of pak de auto.

Ronvikfjellet Bodo

Omgeving

Keiservarden

Volgens de inwoners is de Keiservarden de nummer één wandelbestemming. Dit bergplateau ligt 366 meter boven de zeespiegel en ligt niet ver van de stad. De wandeling naar de top is ongeveer vier kilometer. Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn. In 2016 zijn er stenen trappen gebouwd op de route waardoor de wandeling makkelijker te doen is. Eenmaal op de top word je beloond met spectaculaire uitzichten over Bodø. Bij helder weer kun je zelfs de Lofoten eilanden zien. Je kunt de Keiservarden het hele jaar door bewandelen. In de zomer heb je hier kans om de middernachtzon te zien en in de winter spot je hier het noorderlicht.

Keiservarden Noorwegen

Valnesfossen waterval

De Valnesfossen is de grootste waterval in de omgeving van Bodø met een vrije val van zestig meter. Je vindt deze waterval onder het plaatsje Valnes, langs weg nummer zeventien. Aan deze weg liggen ook de Saltstraumen. In bijna twee kilometer wandel je naar de waterval toe. Volg de rivier en ga op het geluid van deze krachtige waterval af. Als je bij de waterval aankomt, merk je pas hoe krachtig de waterval echt is. In mei en juni is de waterval op zijn grootst vanwege al het smeltwater.

Valnesfossen waterval Noorwegen

Kjerringoy Trading Post

Ga terug in de tijd en breng een bezoek aan een van de best bewaarde zeehandelsposten ter wereld. Kjerringoy bestaat uit vijftien oude gebouwen die veel van hun oorspronkelijke glorie hebben behouden. Bekijk een interessante diavoorstelling en neem een rondleiding. Soms worden in de gebouwen verschillende ambachten gedemonstreerd en culturele evenementen gehouden. De bekende schrijver Knut Hamsun deed in Kjerringoy veel inspiratie op voor zijn verhalen; veel fans duiken hier op en bezoeken deze plaats.

Kjerringoy Trading Post Noorwegen
Ballon!