Lofoten, Noorwegen

Lofoten De Lofoten is een eilandengroep in Noorwegen. De eilanden behoren volgens velen tot de mooiste ter wereld en worden ook wel de Noorse Malediven genoemd. Het landschap lijkt bijna uit een sprookje te komen met zijn idyllische vissersdorpjes, ruige bergen, fjorden en witte zandstranden. De Lofoten liggen binnen de poolcirkel, je hebt hier dus zelfs kans om het noorderlicht te zien!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Trollfjord

Op de Lofoten ligt de spectaculaire bezienswaardigheid Trollfjord. Het fjord is twee kilometer lang en honderd tot achthonderd meter breed. Kenmerkend voor het fjord zijn de smalle ingang en steile wanden van wel 600 tot 1.100 meter hoog. Je kunt verschillende Trollfjord-cruises boeken om het fjord met eigen ogen te bewonderen. De meeste boottours vertrekken vanaf Solvaer, dit is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan Trollfjord. De kans is groot dat je zeearenden tegenkomt en als je gelukt hebt zelfs zeehonden of walvissen.

Trollfjord Lofoten

Svolvaer

Svolvaer, op het grootste eiland Austvågøya, vormt het centrum van de Lofoten. In deze stad vind je de meeste hotels. Naast het toerisme is de visserij erg belangrijk voor Svolvaer, als je op de Lofoten bent zie je altijd wel ergens kabeljauw aan rekken hangen om te drogen. Bezienswaardigheden zijn het oorlogsmuseum en het kunstcentrum. Of drink een cocktail terwijl je de ijssculpturen bewondert in de Magice Ice Bar. Stap hier op de boot naar het Trollfjord en als je tussen september en maart op de Lofoten bent, heb je zelfs kans om het noorderlicht te zien!

Svolvaer Lofoten

Henningsvaer

Ongeveer dertig minuten ten zuidoosten van Svolvaer ligt het vissersdorp Henningsvaer. Henningsvaer bestaat uit verschillende eilandjes en is verbonden met het hoofdeiland Austvågøya door een brug. Het dorp staat vol kleurrijke, houten gebouwen. Bezoek de Lofoten House Gallery om de mooiste schilderijen van lokale schilders bekijken. Ook de moeite waard is de Kaviar Factory. Vroeger was dit aan kaviaarfabriek, tegenwoordig is het een kunstmuseum. Voor prachtige uitzichten over Henningsvaer is een wandeling naar Festvagtind een aanrader.

Henningsvaer Lofoten

Lofotr Vikingmuseum

In het kleine dorpje Borg, vlak bij Bøstad, ligt het Lofotr Vikingmuseum. In 1983 werd het grootste gebouw uit de Vikingperiode in Noorwegen gevonden, het had de vorm van een stamhoofd en was ruim tachtig meter lang. In 1995 opende het Lofotr Vikingmuseum vlak bij deze plek en je vindt hier niet alleen een reconstructie van het bouwwerk, maar ook twee schepen en verschillende tentoonstellingen, filmpjes en opgravingen die de leefwijze van de Vikingen weergeven.

Lofotr Vikingmuseum Lofoten

Haukland strand

Het strand Haukland behoort tot de mooiste stranden van de Lofoten. De haast Caribische wateren, het witte zandstrand en de bergen op de achtergrond maken het een populaire bezienswaardigheid voor reizigers en fotografen. Ondanks dat de watertemperatuur niet boven de vijftien graden uitkomt, is dit het 'zwemstrand' van de Lofoten. Veel toeristen en de lokale bevolking nemen hier in de zomer een verfrissende duik.

Haukland strand Lofoten

Nusfjord

Volgens velen is Nusfjord een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen in Noorwegen. Het dorp ligt tussen Å en Leknes, op zo'n zes kilometer van de hoofdweg (E10). Door de ligging, weg van het verkeer, heerst er in Nusfjord een ontspannen en relaxte sfeer. Met de gekleurde vissershuisjes, de omliggende bergen en de zee is het dorp erg fotogeniek. Voor actieve activiteiten kun je hier ook goed terecht, je kunt er bootjes huren, paddle boarden, kajakken en surfen. Een mooie wandeling die je vanaf Nusfjord kunt maken is richting het vissersdorp Nesland, door een wandelpad langs de ruige kust worden deze twee dorpen met elkaar verbonden. Het is 7,9 kilometer in totaal, je doet er dankzij het hoogteverschil 3,5 tot 5,5 uur over.

Nusfjord Lofoten

Kvalvika-strand

Je moet er wat voor over hebben om dit strand te zien; vanaf de parkeerplaats is het een klein uur lopen. Tijdens de wandeling word je al getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Bij het strand zelf ervaar je een echt 'eind van de wereld'-gevoel. Je start bij Fredvang en in de route is ongeeer vier kilometer (round trip). Vanaf Ytresand kun je een wandeling maken van ongeveer acht kilometer die je omhoog brengt naar de berg Ryten. Op het eind word je beloond met een prachtig uitzicht over het Kvalvika-strand en de eilanden van de Lofoten.

Kvalvika strand Lofoten

Reine

Reine is een echt pareltje. Het prijkt vaak op lijstjes met de mooiste dorpen van Noorwegen. Het schilderachtige vissersdorp staat vaak op ansichtkaarten; misschien herken je het wel. De ligging is fenomenaal; de rode en witte vissershuisjes liggen als stipjes tussen torenhoge bergen, met uitzicht op de fjorden. Vanaf Reine kun je leuke kajaktochten maken. Hier start eveneens een van de populairste wandelingen op de Lofoten: de Reinebringen. De route is een trap omhoog en je bent ongeveer een uur bezig met deze pittige klim. Als je op de top bent aangekomen zal je worden beloond met een ongeëvenaard uitzicht over Reine en de omgeving.

Reine Lofoten
Ballon!