Mosjøen, Nordland

Mosjoen Noorwegen Tussen de bergen, de Vefsnfjorden en de Vefsna rivier ligt Mosjøen. De stad staat vooral bekend om de charmante wijk Sjøgata waar de negentiende eeuwse gebouwen goed bewaard zijn gebleven. In het Vefsn museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad en kun je in het openluchtmuseum de leefomstandigheden door de verschillende jaren ontdekken. Wandelaars zitten in Mosjøen ook op de goede plek. Beklim de Helgelandstrappa, bestaande uit meer dan 3000 treden, of loop de Marsora Hiking Trail.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sjøgata

In het centrum van Mosjøen ligt de charmante wijk Sjøgata. Dit deel van de stad mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek. De negentiende-eeuwse gebouwen zijn erg goed bewaard gebleven. Slenter door de straatjes en ontdek deze levendige wijk met de kleurrijke gebouwen, leuke winkels, cafés en galeries. Veel huizen zijn van de lokale bevolking; ze zijn er inmiddels aan gewend dat de toeristen door de ramen gluren. Mosjøen heeft een waar 'cafécultuur', je kunt hier dan ook prima terecht in de vele cafés en koffietentjes.

Sjogata Mosjoen

Vefsn Museum

Op een geel geschilderde pier in Mosjøen bevindt zich het Vefsn Museum. In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. Het hele jaar door worden er verschillende tentoonstellingen gehouden over bijvoorbeeld de status van de stad, het caféleven en de zalmrivier Vefsna. Op de begane grond worden lokale literatuur, handwerk en andere mooie artikelen verkocht. Bij de Dolstadkerk ervaar je het openluchtmuseum dat bij het museum hoort. Je vindt hier traditionele boerderijen die de vroegere leefomstandigheden laten zien over een periode van 300 jaar.

Vefsn museum Mosjoen

Helgelandstrappa

Aan de overkant van de Vefsna rivier trotseer je de berg Øyfjellet door de trappen van de Helgelandstrappa te nemen. Onderweg raak je waarschijnlijk de tel kwijt want de trappen bestaan uit meer dan 3000 treden, gebouwd door sherpa's uit Nepal. Elke trede is twee meter breed, er kunnen dus twee of drie mensen naast elkaar lopen. Op de verschillende tussenstukjes kom je tot rust en geniet je van het prachtige uitzicht. De Helgelandstrappa behoren bij de vijf mooiste bergtrappen in Noorwegen. Het is dus zeker de moeite waard om deze uitdaging aan te gaan.

Helgelandstrappa Mosjoen

Marsora Hiking Trail

De Marsora Hiking Trail is een route langs de Vefna rivier, aan de overkant van Mosjøen. De route bedraagt 3,5 kilometer in totaal en gaat over een goed begaanbaar pad. Een leuke wandeling om wat meer van de omgeving te zien, die niet de inspanning vereist van de Helgelandstrappa. Je loopt langs de rand van de Øyfjellet berg en de monding van het Vefsnfjord. Onderweg heb je een mooi uitzicht op Mosjøen en de gekleurde gebouwen.

Marsora hiking trail Mosjoen

Via Ferrata

Maak kennis met het bergbeklimmen. Via Ferrata betekent 'ijzeren pad'. Klem jezelf vast aan de kabel die aan de berghelling is bevestigd en klim omhoog door middel van natuurlijke grepen en treden in de rotsen. Het leuke is dat je geen ervaren bergbeklimmer hoeft te zijn. De route is geclassificeerd als gemakkelijk tot gemiddeld moeilijk. Met behulp van ervaren gidsen beklim je de Øyfjellet-berg. Onderweg geniet je van de prachtige uitzichten op Mosjøen en de omgeving. Nog niet genoeg adrenaline van het bergbeklimmen? Je kunt het ook combineren met ziplinen. Je vliegt over de rivier en komt na 700 meter uit bij de tuinen van Fru Haugans Hotel, aan het einde van de Sjøgata straat in de stad.

Via Ferrata Mosjoen

Oyfjellgrotta

Net buiten Mosjøen ligt deze 500 meter lange kalkstenen grot. Als je niet claustrofobisch bent, ga dan mee met een grottour naar de Oyfjellgrotta. Je gaat op reis door de grot en ziet hoe de rotsformaties in de loop van de eeuwen door water en ijs zijn ontstaan. De tour is niet heel moeilijk maar er zijn enkele smalle doorgangen en er moet soms gekropen worden waardoor het alsnog uitdagend is.

Oyfjellgrotta Mosjoen

Omgeving

Laksforsen waterval

Ongeveer 30 kilometer zuidelijk van Mosjøen bezoek je de Laksforsen waterval. Elke seconde komt 700 kubieke meter water naar beneden storten van deze zeventien meter hoge waterval. De waterval behoort tot de populairste attracties van Nordland en dat is niet voor niets. Bij het restaurant heb je een prachtig panorama over de waterval en de Vefsna rivier. Wil je het meest indrukwekkende uitzicht hebben, dan moet je bij de rots aan de waterkant zijn. De Vefsna is de langste zalmrivier in de provincie Nordland. Met een beetje geluk springt een zalm voor je neus uit het water omhoog.

Laksforsen waterval

Trollvar Natuurpark

Ongeveer zeven kilometer buiten Mosjøen, gelegen tussen drie rivieren, ligt het Trollvar Natuurpark. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud in dit park, waaronder paintballen, boogschieten, bijlwerpen, luchtbuks schieten en junglesafari. Daarnaast is er ook een hindernisbaan met een zipline. In de winter kun je vanaf de heuvels naar beneden sleeën in een raftingkano of in een soort opblaasbare donut. In het park zijn telescopen om naar de sterren te kijken en er worden astronomische avonden georganiseerd door het park.

Trollvar Natuurpark
Ballon!