Narvik, Nordland

Narvik Noorwegen Tussen steile bergen en een landschap vol fjorden ligt Narvik. In dit stadje zit je midden in de natuur. In een handomdraai ga je met de kabelbaan omhoog naar de Narvikfjellet berg. Maar de stad kent ook een bewogen geschiedenis. De Ofoten Railway heeft een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog gespeeld. Tegenwoordig neem je de trein om van het spectaculaire landschap te genieten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Narvikfjellet

Vanaf Narvik neem je de kabelbaan omhoog naar de berg Narvikfjellet. Je stapt uit bij het Narvikfjellet restaurant op 656 meter boven zeeniveau. Vanaf hier heb je panoramische uitzichten over de stad, de bergen en de rest van het landschap. Er zijn verschillende uitkijkpunten en bankjes beschikbaar om van het uitzicht te genieten. Tussen eind mei en midden juli staat de middernachtzon aan de hemel en maak je dit bijzondere natuurfenomeen mee. Het gebied is ook perfect voor wandelaars. De bekendste wandelroute is de Fjellveien (the Mountain Road). Je laat de kabelbaan dan links liggen en wandelt in nog geen uur zelf naar boven. Natuurlijk zijn er vanaf de top ook verschillende wandelingen te maken.

Narvikfjellet, Narvik

Narvik War Museum

Narvik was een belangrijke locatie in de Tweede Wereldoorlog, mede vanwege het treinspoor dat door het stadje loopt. Bezoek het oorlogsmuseum in het centrum als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het gebied. In het museum kom je alles te weten over de rol van Narvik in de Tweede Wereldoorlog door middel van foto's, wandplaten en voorwerpen. Ook worden verhalen van kinderen uit de Tweede Wereldoorlog verteld en bekijk je een fototentoonstelling over soldaten, burgers en gevangenkampen.

Narvik War Museum Narvik

Ofoten Spoorlijn

De Ofotbanen heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Narvik. De spoorweg werd aan het eind van de negentiende eeuw aangelegd voor het vervoer van ijzererts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zagen andere landen het belang hier ook van in: van ijzererts konden militaire wapens en voorwerpen gemaakt worden. Tegenwoordig brengt de legendarische Ofoten trein je van Narvik naar het kale bergplateau bij de Zweedse grens. Je reist door adembenemende landschappen met grote bergtoppen en watervallen. Het spoor heeft een lengte van ongeveer 42 kilometer en onderweg maakt de trein verschillende stops.

Ofotbanen Narvik

Ornesvika strand

Je verwacht het misschien niet maar Narvik heeft een eigen strand. Twee kilometer buiten het centrum vind je Ornesvika. Met mooi weer en een beetje geluk is het water boven de tien graden. Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je zelfs een duik nemen in het water. Natuurlijk kun je ook een rustige strandwandeling maken, een lekkere picknick houden of genieten van de zonsondergang. De lokale bevolking komt hier ook graag relaxen en gebruikt het strand als ontmoetingsplek.

Ornesvika strand, Narvik

Omgeving

Polar Park

Polar Park is het meest noordelijke dierenpark van de wereld.. Het park wil de dieren in hun natuurlijke leefomgeving laten zien. De dieren hebben een groot gebied tot hun beschikking, dat overeenkomt met hun natuurlijke habitat. Je komt hier oog in oog te staan met de grote roofdieren van Noorwegen, zoals beren, wolven, lynxen, herten, elanden en rendieren. Neem een rondleiding met een gids door het park en bezoek zelfs de wolven bezoeken in het wolvenverblijf.

Polar Park Noorwegen

Efjorden

Ongeveer een uur ten zuiden van Narvik liggen de Efjorden. Dit is een prachtig wandelgebied. Geniet van de natuur en rust uit bij de kleine strandjes naast het fjord. Wandel in nog geen twee kilometer naar Kjerna, ook wel de Noord-Noorse Preikestolen genoemd. Het is geen lange wandeling maar soms wel steil. Eenmaal boven zie je een uitgehouwen sculptuur uit de verticale rotswand steken. Vanaf hier heb je werkelijk indrukwekkende uitzichten over de Efjorden en het dorpje Eida.

Efjorden Noorwegen
Ballon!