Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen, Nordland

Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen Het Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen behoort tot de grootste nationale parken van Noorwegen. Het landschap is enorm gevarieerd: van bergformaties met gletsjers tot aan beboste valleien. Ontdek de talloze wandelmogelijkheden in het park en neem een kijkje bij de Svartisen gletsjer, die een groot deel van het park beslaat. Daarnaast kun je hier de poolcirkel oversteken. Bij het poolcirkelcentrum verkrijg je hier zelfs een certificaat voor.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Het Nordland National Park Centre bestaat uit twee delen: het Visitor Centre National Park Nordland en Adde Zetterquist Art Gallery. Het is oorspronkelijk opgericht als Visitor Centre voor Saltfjellet-Svartisen National Park en Junkerdal National Park, maar er wordt ook informatie gegeven over de andere nationale parken in Nordland. Kom hier meer te weten over de diversiteit in de nationale parken door middel van verschillende tentoonstellingen. Het is een goed startpunt om het park te verkennen. Het Adde Zetterquist Art Gallery toont beeldende kunst van de kunstenaar Per Addes en Kajsa Zetterquist. Het doel is om kunst, natuur en de Sami cultuur aan het publiek over te brengen.

Nationaal Park Saltfjellet Svartisen

Svartisen gletsjer

Een groot deel van het park bestaat uit de Svartisen gletsjer, de op een na grootste gletsjer van Noorwegen. Met maar liefst 60 gletsjertongen bekijk je op meerdere plekken de uitlopers van de Svartisen gletsjer. De Austerdalsisen gletsjertong is misschien wel de meest bezochte in het park. Je bereikt deze via een boottocht van twintig minuten over het Svartisvatnet meer. Vervolgens is het nog een drie kilometer lange wandeling naar de gletsjer. Omdat de gletsjer zo laag ligt, kun je heel dichtbij komen en zelfs het ijs aanraken. Koop een kaartje bij de boot of de toeristeninformatie.

gletsjer Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen

Engabreen gletsjertong

Aan de andere kant van het park zie je de Engabreen gletsjertong al liggen als je over de kustweg (Fv17) rijdt. Wil je deze gletsjer van dichtbij bewonderen, neem dan een boot over het Holandsvik meer. Je hebt niet alleen een fantastisch uitzicht op het landschap, maar met helder weer steekt de gletsjer ook nog eens prachtig af tegen het blauwgroene water van het meer. Nog avontuurlijker is onder begeleiding van een gids over de gletsjer te wandelen.

Engabreen gletsjer, Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen

Poolcirkelcentrum

De Arctic Circle is de noordpoolcirkel die over Noorwegen loopt. Het verwijst naar de zon die midden in de zomer niet ondergaat en halverwege de winter niet opkomt. Een bijzondere onderneming is om de poolcirkel over te steken. Vanaf Mo i Rana volg je de E6 totdat je bij het bij Arctic Circle Centre uitkomt. Hier sta je op de precieze plek! Wil je thuis laten zien dat je de poolcirkel bent overgestoken? In het centrum kun je een certificaat ontvangen voor het overschrijden van de poolcirkel. Bekijk ook verschillende tentoonstellingen en de show 'Welcome to the Arctic' met geweldige beelden en muziek uit het poolcirkelgebied. Het centrum heeft ook een eigen postkantoor waar alle kaarten een exclusieve postzegel krijgen van de poolcirkel.

Poolcirkelcentrum Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen

Wandelen

In het Saltfjellet-Svartisen Nationaal Park zijn verschillende wandelmogelijkheden. Wanneer je door het park rijdt, kom je onderweg al meerdere startpunten van wandelingen tegen. Parkeer de auto, trek je wandelschoenen aan en trek erop uit in de natuur. In de buurt van Storforshei wandel je de negen kilometer lange Bredekrunden. Of kies voor de E1 Norge Etappe 65: een 4,7 kilometer lange wandeling van Saltfjellstua naar Krukkistua. De actieve wandelaars onder ons kunnen ook langere wandeltochten maken. Op de routes staan cabins waar je kunt overnachten.

Wandelen Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen
Ballon!