Tromsø, Nordland

Tromso Noorwegen Als ‘Noorderlichthoofdstad van Europa’ draagt de Noorse stad Tromsø een bijnaam van formaat. Op bijna 70 graden noorderbreedte vind je een stad omgeven door fjorden, bergtoppen en baaien. Door de ligging is de stad niet alleen uitstekend geschikt voor het spotten van het prachtige groene Aurora Borealis maar ook voor andere leuke outdoor expedities. Neem de kabelbaan naar de top van de Storsteinen berg, ga mee met een boot op verkenning door de fjorden en bewonder het lichtval in de IJszeekathedraal.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het noorderlicht

Tromsø heeft de bijnaam ‘Noorderlichthoofdstad van Europa’. Je maakt hier namelijk uitstekende kans om het dansende groene licht te zien. Dit komt door de ligging van Tromsø: recht onder de noorderlicht ovaal. Hoewel je nog altijd een donkere en heldere nacht nodig hebt, maak je hier in de juiste periode grote kans om het bijzondere natuurfenomeen te bewonderen. De beste tijd hiervoor is van september tot en met april. Het meer van Prestvannet is een prachtige locatie om het noorderlicht te spotten. Om je kansen te vergroten maak je een excursie maken met een gids die in contact staat met weerexperts en de mooiste plekjes kent.

Noorderlicht Tromso

IJszeekathedraal

Deze kathedraal in Tromsø heeft een heel bijzonder ontwerp. Het is geïnspireerd op de Noorse natuur en de elementen sneeuw, ijs, noorderlicht en middernachtzon. De sober uitziende kathedraal heeft de vorm van een driehoek en bestaat voor een groot deel uit glas-in-loodramen. De lichtval in de kathedraal is hierdoor erg mooi. De kathedraal staat, vanuit het centrum van Tromsø gezien, aan de andere kant van het Tromsøfjord. Toch is de ijszeekathedraal vanuit bijna heel Tromsø te zien, waardoor het echt een symbool van de stad is.

IJszeekathedraal Tromso

Tromsøbrug

Tijdens een verblijf in Tromsø kun je niet om de Tromsøbrug heen. Deze brug, met een lengte van een kilometer, verbindt het centrum met het deel waar de IJszeekathedraal en het Fjellheisen kabelbaanstation te vinden zijn. De brug heeft een speciaal gedeelte voor voetgangers. Tijdens een wandeling over de brug heb je een mooi uitzicht over Tromsø, het fjord en de boten die af en aan varen.

Tromsobrug Tromso

Fjellheisen kabelbaan

Een van de leukste activiteiten in Tromsø is een ritje met de Fjellheisen kabelbaan. Deze brengt je naar de top van de 420 meter hoge Storsteinen berg. Vanaf dit uitzichtpunt kun je goed zien dat Tromsø wordt omringd door baaien en hoge bergen; een prachtig gezicht! Bovenop de berg ligt ook een restaurant. In de zomer is dit het startpunt voor diverse mooie wandelroutes. Het kabelbaanstation van de Fjellheisen kabelbaan ligt vlakbij de IJszeekathedraal. In plaats van de kabelbaan te nemen, kun je ook naar de top lopen. Dit duurt zo’n dertig tot zestig minuten enkele reis.

Fjellheisen kabelbaan Tromso

Poolmuseum

Wil je weten waarom Tromsø ook wel de toegangspoort tot de poolcirkel wordt genoemd? Bezoek dan het Poolmuseum. Dit museum zit in een oud pakhuis bij de haven en heeft twee verdiepingen. Een verdieping staat in het teken van het leven in het poolgebied en de poolexpedities die vanuit Tromsø vertrokken, zoals die van Willem Barentz naar Spitsbergen. Hier kom je meer te weten over de bizarre omstandigheden waarin de zeevaarders moesten zien te overleven. De andere verdieping geeft een kijkje in de geschiedenis van de jacht op walvissen, zeehonden en ijsberen. Hier staan ook opgezette dieren.

Poolmuseum Tromso

Polaria

In Tromsø kun je 's werelds meest noordelijk gelegen aquarium bezoeken. Polaria is een museum, aquarium en filmzaal in een. De buitenkant is al opvallend, de witte blokken stellen ijsblokken voor. De panoramabioscoop draait twee prachtige natuurfilms. Daarnaast is er een koud-wateraquarium, waar je meer leert over de dieren in het poolgebied én je ze zelf kunt zien. Zo bekijk je hier diverse soorten zeevissen en zeehonden. Ook vertelt het museum over het leven in het poolgebied en over het fenomeen van het noorderlicht.

Polaria Tromso

Kunstmusea

Tromsø heeft drie kleine kunstmusea, deze zijn allemaal gratis te bezoeken. Dit zijn het Kunstmuseum van Noord-Noorwegen waar je kunst ziet van Noorse kunstenaars zoals Munch en Tidemand. Allerlei kunst uit de afgelopen twee eeuwen komt hier voorbij. In het Tromsø Kunstforening wordt de nadruk gelegd op nieuwere, experimentele en hedendaagse kunst. Het fotomuseum Perspektivet vertelt verhalen uit het verleden en heden van Tromsø door middel van fototentoonstellingen.

Kunstmuseum Tromso

Botanische tuin

In een stad die bekend staat om haar noordelijke ligging, is een botanische tuin wellicht een verrassende bezienswaardigheid. Het is een prachtige tuin, met bloemen- en plantensoorten vanuit de hele wereld, die in de lente en zomer op hun mooist zijn. Vaak begint de bloeiperiode in mei en deze gaat door totdat er sneeuw komt, meestal in oktober. Sommige soorten blijven dan zelfs nog bloeien. In de herfst bewonder je de prachtige herfstkleuren. De tuinen zijn het hele jaar geopend en de toegang is gratis.

Botanische tuin Tromso

Husky safari

In de winter leent het sneeuwlandschap rondom Tromsø zich uitstekend voor een tocht met een huskyslee. Toch is het ook in de zomer mogelijk om een bezoek te brengen aan een huskyboerderij rondom Tromsø. In plaats van een ritje met de slee kun je dan een tocht maken waarbij de slee wordt vervangen door een kar op wielen. Ook is het mogelijk om te wandelen met de husky's en interactie met deze mooie dieren te hebben. Soms mag je zelfs de husky's voeren en verzorgen. Al met al een unieke ervaring!

Husky safari Tromso

Rendierboerderij

Maak ook een georganiseerde tour naar een rendierboerderij van de Sami. Je leert dan meer over hun leefwijze en waarom rendieren zo belangrijk zijn voor de Sami. Voer de wilde rendieren uit je hand, bezoek een traditionele Sami hut en luister naar de verhalen en liedjes van het volk. In de winter kun je dit combineren met een ritje in een slee die wordt voortgetrokken door een rendier.

Rendierboerderij Tromso

Winterexcursies

Er zijn nog talloze andere winterse excursies in omgeving van Tromsø mogelijk. Zo kun je hier een sneeuwscootertocht maken, sneeuwschoenwandelen en cross country skiën. Ook heb je in de winter, van eind oktober tot begin februari, de grootste kans om walvissen te spotten rond de fjorden van Tromsø. Vanuit de haven stap je aan boord van een boot en speur je de wateren af.

Winterexcursie Tromso
Ballon!