Vesterålen, Nordland

Vesterålen, Nordland De Vesterålen is een eilandengroep in het uiterste puntje van de regio Nordland in Noorwegen. Tot de eilandengroep behoren meerdere kleine eilandjes, waaronder Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya. Met alleen maar zee om je heen is dit de uitgelezen plek om van de oceaan te genieten. Stap aan boord van een boot om op zoek te gaan naar walvissen of om de bijzondere papegaaiduiker op het eilandje Bleiksøy te spotten. Rijd langs de ongerepte kustlijn met prachtige witte zandstranden, mini-eilandjes voor de kust en pittoreske vissersdorpjes. In de winter heb je een goede kans om het noorderlicht aan de hemel te zien verschijnen, in de zomer zorgt de middernachtzon voor spectaculaire kleuren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hinnøya

Hinnøya is het grootste eiland van Noorwegen en de toegangspoort tot de Vesterålen-eilanden of de Lofoten. Het eiland Hinnøya lijkt bijna uit verschillende kleine eilandjes te bestaan omdat meerdere fjorden diepe inhammen creëren. Het landschap op Hinnøya kenmerkt zich door ruige bergen in het zuiden en een glooiend landschap met bossen in het noorden. Rijd langs de kust en langs de fjorden om dit prachtige landschap in je op te nemen.

Hinnøya, Noorwegen

Møysalen Nationaal Park

In het zuiden van het eiland Hinnøya ligt dit prachtige, kleine nationale park. Het beslaat slechts 52 vierkante kilometer en behoort tot de kleinste parken van Noorwegen. Het landschap doet juist groots en imposant aan door de bergen, fjorden en gletsjers. Het middelpunt van het park is de Møysalen-berg, met een hoogte van 1.262 meter de hoogste berg van de Vesterålen. Ervaren bergbeklimmers kunnen de berg beklimmen, maar ook onder begeleiding van een gids kun je deze berg trotseren en het alpiene landschap bewonderen. Er zijn ook minder ruige wandelroutes in het park uitgestippeld. Wie weet deel je het pad met een eland, vos of wezeltjes.

Møysalen Nationaal Park, Noorwegen

Andenes

Andenes ligt op het meest noordelijke puntje van het eiland Andøya. Het staat vooral bekend om de walvisexcursies die vanaf hier vertrekken. Breng ook een bezoek aan de traditionele rode vuurtoren in Andenes. Met een hoogte van veertig meter is het een van de hoogste vuurtorens van Noorwegen. De vuurtoren is in gebruik van augustus t/m april. Buiten die periode is het simpelweg niet nodig omdat de zon ook 's nachts aan de hemel staat. In de vuurtoren bekijk je een tentoonstelling over de haven en de geschiedenis van de vuurtoren. Bezoek ook het naastgelegen Andøy-museum, dat in het teken staat van het eiland Andøya en de pelsjager Hilmar Nøis die van Andøya naar Spitsbergen verhuisde.

Vuurtoren, Andenes

Walvissen spotten

In de wateren rondom Andenes leven allerlei walvissen. Dit is dan ook een van de populairste plekken voor walvisexcursies in de Vesterålen. Op ongeveer een uur varen ligt een diepe onderzeese canyon; een rijk voedselgebied voor potvissen. Bijzonder aan dit gebied is dat de potvissen hier het hele jaar door te vinden zijn. Van mei t/m september heb je ook een grote kans om andere walvissen te zien, zoals orka's, bultruggen en vinvissen.

Walvisexcursie, Andenes

Spaceship Aurora

Net ten zuiden van Andenes is het Andøya Space Center de plek waar raketten als onderdeel van onderzoeksprogramma's de ruimte in worden afgevuurd. Het Spaceship Aurora is het bezoekerscentrum van het Space Center en hier kom je met een interactief programma alles te weten over de ruimte en het noorderlicht. Bekijk een film over het ontstaan van het noorderlicht en hoe dit door de jaren heen onderzocht is door wetenschappers. De focus van het bezoekerscentrum ligt voornamelijk op de ruimte. Ga op een missie naar Mars, ontsnap uit een escaperoom en stuur een virtuele ruimtesonde de ruimte in.

Spaceship Aurora, excursie, Andenes

Bleik

Het kleine vissersdorpje Bleik op het eiland Andøya is om meerdere redenen populair. Vaar uit om de bijzondere papegaaiduiker te spotten op het kleine eilandje Bleiksøy, dat voor de kust ligt. De beste periode om ze te bewonderen is van april t/m augustus. Dit is namelijk het broedseizoen van de papegaaiduiker en dan zijn ze in groten getale op de hoge kliffen te vinden. De kliffen herbergen ook vele andere vogels en met een beetje geluk zie je onderweg zeehonden, bruinvissen en dwergvinvissen. Ook vind je nog een ander stukje paradijs bij Bleik: het tweeënhalve kilometer lange witte zandstrand. Het prachtige witte strand, het turquoise water en de ruige bergen op de achtergrond maken het een idyllisch plaatje. Maak een mooie strandwandeling of vang een glimp op van het noorderlicht in de winter.

Vogel excursie

Måtinden-berg

Voor een prachtig uitzicht over de oceaan en de ruige kustlijn ga je naar de top van Måtinden. Op een hoogte van 408 meter kijk je helemaal rond. Je ziet enorme rotsplateaus en kijkt neer op een wit strand onder je. De kleuren van de middernachtzon in de zomermaanden zijn vanaf dit punt helemaal indrukwekkend. Om de top te bereiken, parkeer je de auto op de parkeerplaats Bauktuva, dit ligt langs de kant van de weg tussen Bleik en Stave op de Fv976. In ongeveer twee uur wandel je door een heuvelachtig landschap op weg naar de rand van de kliffen.

Måtinden berg, Andenes

Dronningruta-wandelroute

Wandel de Dronningruta of de Koninginneroute, een spectaculaire wandelroute tussen de oude vissersdorpjes Nyksund en Stø op het eiland Langøya. Het is een pad van ongeveer vijftien kilometer lang waarbij je een rondje kunt maken. Begin bijvoorbeeld in Nyksund en wandel door het berglandschap richting Stø om vanuit daar langs de kustlijn terug te lopen. Onderweg kom je langs prachtige bergmeren, het hoogste punt Finngamheia op 448 meter en het witte zandstrand Skipssanden. Je hebt indrukwekkende uitzichten over de gehele omgeving en kustlijn. Nyksund is van een in verval geraakt vissersdorp weer een gezellige en levendige plek geworden, waar je zeker de kleurrijke haven moet bezoeken. Het charmante Stø is nog steeds een bedrijvig vissersdorpje.

Koninginneroute, Dronningruta

Hadseløya

Het kleine eiland Hadseløya in de Vesterålen ligt ten westen van het eiland Langøya. De twee grootste dorpen op het eiland zijn Stokmarknes in het noorden en Melbu in het zuiden. Vanaf Melbu is er een ferryverbinding naar het stadje Fiskebøl op de Lofoten. Stokmarknes staat vooral bekend als de geboorteplaats van de Hurtigruten-ferry. In het dorp staat het Hurtigruten Museum, waar de geschiedenis van deze ferry tentoongesteld wordt. In de haven bezoek je het MS Finnmarken-schip. Verder domineren de bergen het landschap op Hadseløya. Beklim de berg Lamlitinden met een hoogte van ruim 650 meter. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over het hele eiland, en met helder weer zie je de Lofoten in de verte liggen.

Langøya, Andenes

Vervoer

Vervoer tussen de eilanden

De Vesterålen is een eilandengroep aan de noordwestkust van Noorwegen. De eilanden liggen ten noorden van de Lofoten, een andere populaire eilandengroep. Door een serie van bruggen zijn de Vesterålen en de Lofoten goed met elkaar te combineren in een rondreis. De grootste eilanden van de Vesterålen zijn ook met bruggen aan elkaar verbonden, waardoor je heel gemakkelijk kunt eilandhopen.

Vervoer Vesterålen
Ballon!