Reisinfo Rogaland, Noorwegen

Rogaland

Rogaland is de provincie in het meest zuidwestelijke deel van Noorwegen. Met de vele inhammen en eilandjes is dit deel wereldberoemd om het adembenemende fjordenlandschap.

Van alle fjorden spant de Lysefjord de kroon. Hier ontkom je niet aan de onmiskenbare schoonheid van de natuur: van steile rotswanden en meerdere watervallen tot aan panoramische uitzichtpunten over de fjord. Wist je dat hier de twee populairste wandelroutes van Noorwegen liggen? De Preikestolen is een groot plat rotsplateau dat als een preekstoel boven de fjord hangt. Maak de wandeling naar de top om te begrijpen waarom dit tot een van de mooiste uitzichten van Noorwegen wordt genoemd. Een andere geliefde wandeling is naar de Kjeragbolten, een enorme steen die tussen twee rotspartijen is ingeklemd op een duizelingwekkende hoogte van 1000 meter. Deze steen zal je op veel ansichtkaarten in Noorwegen zien prijken.

Stavanger is de toegangspoort van onder andere de spectaculaire Lysefjord. Stap hier op de boot voor een excursie door de fjorden, maar verken eerst het levendige centrum van Stavanger. Slenter langs typische Noorse witte houten huizen, duik in de geschiedenis van het petroleummuseum om te leren hoe de stad groot is geworden door de olie-industrie en relax op het heerlijke witte zandstrand Sola.

In de landschappen rondom Haugesund heb je het gevoel midden in de televisieserie Vikings te zitten. Van open zee in het westen tot bergen en fjorden in het oosten. Ga terug naar de tijd van de Vikingen bij de Vikingboerderij Avaldnes. Ervaar hoe ze vroeger leefden en bekijk een bijzondere graanschuur en een oud Vikingschip.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!