Haugesund, Rogaland

Haugesund, Rogaland Bezoek het land van de Vikingkoningen. Het landschap rond Haugesund lijkt op dat uit bekende series zoals Vikings. Van open zee in het westen tot bergen en fjorden in het oosten. Breng een bezoek aan de Vikingboerderij Avaldsnes en ga hier terug in de tijd. Neem ook een kijkje bij het Nationaal Monument Haraldshaugen en wandel naar de top van Steinsfjellet om te genieten van het prachtige uitzicht over Haugesund.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vår Frelsers kerk

Midden in het centrum van Haugesund staat de Vår Frelsers kerk. Het bijzondere gebouw met rode stenen is gebouwd in de gotische bouwstijl. Binnen in de kerk zijn meerdere bijzondere standbeelden en prachtige glas-in-loodramen te zien. Ook de kroonluchter die aan het hoge plafond hangt, is speciaal. Wacht tot de 36 klokken van het klokkenspel spelen, dit geluid is echt prachtig.

Vår Frelsers kerk, Haugesund

Stadhuis

Een ander markant gebouw in het centrum van Haugesund is het stadhuis. De roze buitenkant maakt dit toch wel het meest bijzondere gebouw van de stad. Het werd in 1931 geschonken door de scheepseigenaar Knut Knutsen en het heeft vele artistieke decoraties. Opvallend zijn de pilaren aan de voorkant. Het plein voor het stadhuis is een heerlijke plek om te vertoeven in de zomer.

Stadhuis, Haugesund

Dokken Openluchtmuseum

Ten westen van het centrum, over de brug naar het eiland Hasseløy, ligt het openluchtmuseum Dokken. Neem een kijkje bij de oude gebouwen en duik in de historische verhalen over Haugesund. Vroeger was de haringvangst erg belangrijk. Kom meer te weten over de haringtijd. Neem een kijkje bij de haringboten, het zouten van de haring en de vatenwerkplaats. In het boothuis krijg je een goed beeld van het leven van weleer.

Dokken Openluchtmuseum, Haugesund

Haraldshaugen Nationaal Monument

Op ongeveer twee kilometer van het centrum van Haugesund staat het Nationale Monument waar koning Harald I begraven ligt. Dit monument is in 1872 ter ere van de eenwording van Noorwegen gebouwd. Vlakbij dit monument is ook een van de oudste christelijke monumenten van Noorwegen te zien. Het stenen kruis Krosshaugen. Op de plaats van dit kruis was ooit het parlement gevestigd. Men vermoedt dat dit kruis een symbool is van het Christendom, nog voordat er kerken werden gebouwd. Vanaf de heuvel van dit kruis heb je een prachtig uitzicht over de zee.

Haraldshaugen Nationaal Monument, Haugesund

Omgeving

Steinsfjells uitzichtpunt

Zo'n zes kilometer ten oosten van de stad ligt het wandelgebied Steinsfjellet. In dit wandelgebied heb je een schitterend uitzicht over Haugesund en de mooie omgeving. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer honderd meter lopen naar de top en het uitzichtpunt Steinsfjellsutsikten. Een aanrader is om dit rond zonsondergang te bezoeken, dan zie je hoe deze rode vuurbal ondergaat in de zee. Daarnaast kun je een aantal mooie wandelingen in dit gebied maken.

Steinsfjells uitzichtpunt, Haugesund

Vikingboerderij Avaldsnes

Het stadje Avaldnes ligt ongeveer een kwartier rijden ten zuiden van Haugesund. Het is de plek om te zien hoe Vikingen vroeger leefden op deze nagebouwde boerderij, de Vikingsgarden. Hier zie je hoe de Vikingvrouwen de boerderij runden als de mannen van huis waren. Van landbouw en visserij tot de handel, alles is hier te zien. Met name de graanschuur en het ronde huis zijn erg bijzonder. Er ligt ook een oud Vikingschip. In juni wordt hier het Vikingfestival gehouden, waar veel 'Vikingen' uit heel Europa op af komen. In de zomer kun je ook een rondleiding krijgen onder leiding van een Vikingkrijger en worden er demonstraties gegeven.

Vikingboerderij Avaldsnes, Haugesund

Eiland Utsira

Met de boot bereik je het eiland Utsira in iets meer dan een uur. Het is de kleinste gemeente van Noorwegen en er leven ongeveer tweehonderd inwoners. Dit is dé plek om vogels te spotten. Tijdens de vogeltrek doen meer dan driehonderd soorten vogels dit eiland aan. Stap op de fiets en verken het gebied. Rijd langs bij de vuurtoren, een historisch monument of relax even op een van de kiezelstranden, die verspreid liggen langs de kust.

Eiland Utsira, Haugesund
Ballon!