Lysefjord, Rogaland

Lysefjord , Rogaland De idyllische Lysefjord is één van de mooiste fjorden in Zuid-Noorwegen. Aan het begin van de fjord ligt het kleine plaatsje Forsand. Helemaal aan het einde ligt Lysebotn, een klein dorpje, bijna afgesloten van de wereld. Tijdens je bezoek ontkom je niet aan panoramische uitzichtpunten en indrukwekkende natuur. Wist je dat hier de twee meest populaire wandelroutes van Noorwegen liggen? Tijdens een boottocht kijk je tegen de steile rotswanden op en vaar je langs watervallen en verlaten boerderijen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Preikestolen

De wandeling naar de top van de Preikestolen, oftewel de Preekstoel, is een iconische tocht. De Preikestolen is een groot plat rotsplateau dat als een preekstoel boven de fjord hangt. Deze wandeling van acht kilometer begint bij de Preikestolen Fjellstue berghut. Het eerste stuk gaat door het bos en is meteen een fikse klim. Het pad neemt je verder mee over aangelegde houten paden door drassig gebied, je klautert over rotsen tot je in een meer open gebied komt en een aantal bergmeren passeert. De Preikestolen torent ruim 600 meter boven het water uit en je hebt dan ook een waanzinnig uitzicht over het Lysefjord en de hele omgeving. Pas dan weet je waarom dit tot één van de mooiste uitzichten van Noorwegen gerekend wordt.

Lysevegen , Lysebotn

Lysefjord

De Lysefjord is een 40 kilometer lange fjord met aan weerszijden enorme rotswanden. Op sommige plekken is de fjord maar liefst 400 meter diep. De prachtige Lysefjord moet je zeker vanaf het water bekijken tijdens een boottocht. Er gaat tweemaal per dag een toeristische veerboot tussen de stadjes Lauvvik en Lysebotn, met stops in in Forsand, Refså, Songesand en Flørli. Je kunt je auto mee nemen, hierdoor kun je bijvoorbeeld naar Lysebotn varen en vanaf daar over een bergpas over land terug rijden. Er gaan ook cruises door de fjord, deze vertrekken voornamelijk vanaf Stavanger. Onderweg heb je zicht op de imposante bergwanden en Hengjanefossen waterval. Ook kom je langs afgelegen boerderijen en de Vagebondsgrot (Fantahålå).

Lysefjord, Noorwegen

Forsand

Het kleine plaatsje Forsand ligt niet alleen aan het begin van de Lysefjord, maar ook aan de Frafjord, die meer naar het zuidoosten loopt. Een uitstekende uitvalsbasis om beide fjorden te ontdekken. Vanaf hier kun je de populaire Preikestolen wandelroute lopen of stap in de veerboot die tussen Stavanger en Lysebotn vaart. Deze boot neemt je mee tussen de steile rotswanden. Het is ook mogelijk om een kajak te huren om zelf de fjorden te ontdekken, of om met een begeleide tour mee te gaan.

Forsand, Noorwegen

Kjeragbolten

Een iconisch plaatje van Noorwegen dat in veel reismagazines staat, is toch wel de steen van Kjerag. Deze enorme steen zit tussen twee rotspartijen ingeklemd, op een duizelingwekkende hoogte van 1000 meter. Velen klimmen op de steen, zodat iemand aan de overkant dat perfecte plaatje kan schieten. Om hier te komen zet je je auto bij het restaurant Øygardstøl neer en start je de wandeling van tien kilometer. Het is een lastige en veeleisende wandeling, waarbij je meerdere stukken moet klimmen en afdalen. Op sommige stukken hangen kettingen voor houvast. Maar eenmaal bovenop het bergplateau Kjerag word je beloond met een waanzinnige uitzicht over de fjord.

Kjeragbolten, Lysebotn

Lysevegen bergpas

De spectaculaire bergpas Lysevegen is de enige manier om over land bij het dorpje Lysebotn te komen. Dit plaatsje ligt helemaal aan het einde van de fjord. De weg er naar toe is ronduit schitterend, vooral het laatste stuk waar je 27 haarspeldbochten moet trotseren. Doordat je op een steile helling rijdt is het uitzicht op de Lysefjord fantastisch. Onderweg kom je langs het Øygardstøl panoramarestaurant, eveneens de parkeerplaats om de wandeling naar Kjerag te maken. De weg is grofweg tussen eind mei en eind oktober geopend en buiten dit seizoen is de weg gesloten vanwege sneeuwval. Aan het einde van de weg moet je nog door een 1100 meter lange tunnel voordat je het dorpje Lysebotn bereikt.

Lysevegen , Lysebotn

Flørli trappen

Aan de zuidkant van de fjord ligt het gehucht Flørli. Het is niet meer dan een café, een paar hutten, een hostel en een waterkrachtcentrale. Er gaan geen wegen naartoe dus de enige manier om er te komen is via het water. In 1916 werd de waterkrachtcentrale gebouwd, deze moest Stavanger van elektriciteit voorzien. In het gebouw is een tentoonstelling over de geschiedenis van Flørli te bezichtigen. Waar Flørli tegenwoordig vooral bekend om staat zijn de 4444 traptreden die recht omhoog de berg opgaan. Het de langste houten trap ter wereld. Langs de trappen loopt een waterpijp van de waterkrachtcentrale. Als je achterom kijkt of op je weg terug bent, heb je fantastische uitzichten op de Lysefjord en omgeving. In ongeveer twee uur overbrug je 750 meter hoogte.

Flørli trappen, Lysebotn

Vervoer

De Lysefjord is vrij afgelegen en er zijn dan ook maar een paar manieren om de fjord en zijn bezienswaardigheden te bezichtigen. Misschien wel de beste manier is vanaf het water. De toeristische autoveerboot tussen Lauvvik en Lysebotn vaart tweemaal daags tussen eind mei en midden september. Er gaan ook speedboten en cruises tussen Stavanger en Lysebotn door de fjord. Houd er rekening mee dat de boten in veel gevallen vooraf geboekt dienen te worden. Er zijn vrijwel geen wegen langs de randen van de fjord door de steile bergwanden waardoor je soms flink moet omrijden om een bezienswaardigheid te bezoeken. De enige route om met de auto bij Lysebotn en de Kjerag wandeling te komen is via de Lysevegen bergpas. Deze weg is alleen tussen eind mei en eind oktober geopend, afhankelijk van de sneeuwval in de overige maanden. Vanuit Forsand kan je via de Lysefjord brug de oversteek maken en de noordkant van de fjord bereiken.

Ballon!