Stavanger, Rogaland

Stavanger, Rogaland Stavanger is groot geworden door de olie-industrie, maar de stad is veel meer dan dat. Dwaal door het oude centrum van Gamle Stavanger, met de typisch Noorse witte houten huizen. In het petroleummuseum duik je in de geschiedenis van de stad en de eerste vondst van de olievelden. Ontdek de prachtige Lysefjord en de indrukwekkende Preikestolen, waarvan men zegt dat dit een van de mooiste uitzichtpunten ter wereld is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gamle Stavanger

Het oude Stavanger, ook wel Gamle Stavanger genoemd, ligt dichtbij het huidige centrum en de haven. Wandel door de wijk en bekijk de vele typische Noorse huizen. Dit zijn overwegend witte houten huizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Het lijkt net een museum, maar deze panden worden nog steeds bewoond. Ook zijn er verschillende winkeltjes, musea en gezellige terrassen in deze wijk.

Gamle Stavanger

Conservenmuseum

Naast olie, speelt ook het inblikken van vis een belangrijke economische rol in Stavanger. Kom hier meer over te weten in het conservenmuseum (Norsk Hermetikkmuseum). Neem een kijkje bij de verschillende machines en lees over de geschiedenis van het conserveren. Het leuke is dat dit museum is gevestigd in een oude conservenfabriek. In de zomermaanden is hier vaak vers gerookte vis te proeven.

Conserven Museum, Stavanger

Øvre Holmegata

Dit is hét straatje in Stavanger. Geniet van dit kleurrijke straatje met allerlei winkels en restaurants midden in het centrum. De Øvre Holmegata is echt een lokale legende. Vroeger zaten hier de smoezelige winkeltjes en andere bedrijven die zich de huur op een andere plek niet konden veroorloven. Tegenwoordig, na een complete make-over, is dit de place to be. De straat wordt ook wel Fargegata genoemd wat kleurrijke straat betekent en dat is natuurlijk niet voor niks.

Straat Øvre Holmegata, Stavanger

Haven Stavanger

Vlakbij het centrum van Stavanger en de straat Øvre Holmegata ligt de haven van Stavanger, waar alle grote cruiseschepen binnen komen. Ook vertrekken hier de boottochten naar de Lysefjord en het reusachtig rotsplateau de 'Preekstoel' (Preikestolen). Maak een mooie wandeling langs de haven en bekijk de gigantische cruiseschepen en aan de andere kant de typische houten huisjes en de vele terrasjes.

Haven Stavanger, Stavanger

Petroleum Museum

Een echt bijzonder museum in Stavanger is het petroleummuseum. Dit museum is hier niet voor niets gebouwd. Na de olievondst in 1969 is de olie-industrie erg belangrijk geworden in Noorwegen. Leer van alles over deze industrie en de historie hiervan. Bekijk hoe er wordt geboord en geproduceerd wordt. Het leuke aan dit museum zijn verschillende tentoonstellingen, zoals interactieve installaties en films. Naast het museum is het gebouw ook erg bijzonder en opvallend.

Petroleum Museum, Stavanger

Domkerk

Vlakbij de haven van Stavanger staat de enige kerk uit de middeleeuwen die nog steeds in gebruik is: de domkerk uit 1300. Ook deze kerk heeft diverse restauraties ondergaan, maar je kunt de echte middeleeuwse kenmerken nog goed zien. Bekijk de bijzondere grafmonumenten en het dertiende-eeuwse gotische doopvont.

Domkerk, Stavanger

Omgeving

Herdenkingsmonument Sverd i fjell

Net buiten Stavanger, op ongeveer tien minuten rijden naar het zuiden, staat het herdenkingsmonument Sverd i fjell. Dit monument is ter nagedachtenis aan de slag om de Hafrsfjord in de negende eeuw. Het was Koning Harald I die destijds van Noorwegen een koninkrijk heeft gemaakt. Het monument bestaat uit drie zwaarden van zo'n negen meter hoog die vrede, eenheid en vrijheid symboliseren. Rondom het monument is een prachtig recreatiegebied met een mooie fiets- en wandelroutes. In de zomermaanden is het een populaire badplaats. Aan het strand en bij een beekje van het meer Store Stokkavatn is een heerlijk zwemgedeelte.

Herdenkingsmonument Sverd i fjell, Stavanger

Strand Sola

Een van de populairste stranden bij Stavanger is Sola strand. Hier kun je genieten van prachtig wit zand en heel helderblauw water. Houdt er wel rekening mee dat het water vrij koud is. Ook is dit strand een drukbezochte plek voor wind- en watersporters. In totaal is het Sola strand ruim twee kilometer lang, dus genoeg plek om te relaxen.

Strand Sola, Stavanger

Park Flor & Fjære

Op het eiland Sør-hidle is een uniek park met meer dan 50.000 bloemen en planten, waarvan veel exoten en ook palmbomen. Erg bijzonder in Noorwegen. Maak een wandeling door het park en geniet van de rust, met een prachtig uitzicht op de zee. Het is mogelijk om het eiland met een bootexcursie te bezoeken. De vaartijd is ongeveer twintig minuten. Onder leiding van een gids kom je meer te weten over de tuin en eventueel met wat advies over de planten of inspiratie voor thuis.

Park Flor & Fjære, Stavanger

Lysefjord

Rondom Stavanger zijn vele fjorden te vinden, waarvan de Lysefjord een van de bekendste en mooiste is. Deze fjord is in de IJstijd gevormd door het smelten van de gletsjers en hij is maar liefst 42 kilometer lang. Veel toeristen bezoeken jaarlijks de Lysefjord vanwege het prachtige uitzicht en de mooie natuur. Ook zijn er een een aantal bekende bezienswaardigheden aan de fjord, waarvan de Preikestolen echt de bekendste is. Dit is een prachtig uitzichtplateau. Iets verder van Stavanger ligt de Kjerag, eveneens een bijzonder rotsplateau. Vanuit de haven kun je met een bootexcursie door de Lysefjord en genieten van al het bijzonders wat deze fjord te bieden heeft.

Lysefjord, Stavanger

Preikestolen

Het wordt ook wel een van de mooiste uitzichtpunten ter wereld genoemd, de Preikestolen, oftewel de Preekstoel. Het uitzicht vanaf dit plateau over het Lysefjord is schitterend. De Preikestolen is een plateau dat meer dan zeshonderd meter boven het fjord uitsteekt. Ga dus niet op de rand staan en kijk ook goed uit als het hard waait. Als je naar het plateau wil wandelen dan zal de route ongeveer vier uur duren en is zes kilometer in totaal. Een pittige klim, maar dan heb je wel het mooiste uitzicht ter wereld gezien.

Preikestolen, Stavanger

Kjerag

Naast de Preikestolen bij de Lysefjord, is ook een wandeling naar de Kjeragbolten erg populair onder de wandelaars. Vooral vanwege het prachtige uitzicht en de bijzondere ronde rots die tussen twee kliffen in vast zit. Veel mensen willen op deze rots staan en een foto maken van een hoogte van ruim 1100 meter. Een wandeling er naar toe is wel pittig en je bent wel zes tot tien uur onderweg, maar dan heb je ook wat! Houdt ook rekening met hoogteverschil en neem goede kleding mee voor wisselvallig weer.

Kjerag, Stavanger
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!