Havøysund, Troms og Finnmark

Havøysund, Troms og Finnmark Havøysund is het eindpunt van de Noorse toeristische route Kokelv - Havøysund. Bij deze 66 kilometer lange route doorkruis je een landschap dat verrassend gevarieerd is. In dit rotsachtige landschap, deels geflankeerd door de oceaan, kun je zowel rendieren als zeearenden spotten. Aan het einde van de weg kom je uit in Havøysund. Havøysund is een klein dorpje met huizen in allerlei vrolijke kleuren. In dit plaatsje aan de Barentszee draait alles om de visserij. Havøysund is namelijk een van de beste plekken in Noorwegen voor zeevissen en dan speciaal op koningskrab. In de zomer geniet je extra lang van het landschap. Vanwege de noordelijke ligging schijnt hier dan namelijk de gloed van de middernachtzon.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Måsøy Museum

Dit museum gaat over de geschiedenis van Havøysund. De eerste vermelding van het Noorse vissersdorp stamt uit het jaar 1668. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Havøysund bijna volledig verwoest. Na de wederopbouw groeide de plaats van 150 naar 1200 inwoners. Het Måsøy Museum laat ook de leefwijzen van vroeger zien. Dit gebeurt aan de hand van nagebouwde kamers, zoals een keuken en een woonkamer maar ook een klaslokaal.

Havøysund, Troms og Finnmark

Zeevissen

Visliefhebbers, opgelet! Havøysund is namelijk een van de beste locaties in Noorwegen om op zee te vissen. Het televisieprogramma Vis TV maakte hier een aflevering over de heilbot. Vanuit Havøysund heb je namelijk grote kans om deze vissoort aan de haak te slaan. De heilbotten die hier worden gevangen, zijn regelmatig langer dan twee meter. Veel stekken liggen op korte vaarafstand. Bovendien zijn er stekken die beschut tussen eilandjes liggen, waardoor je minder last hebt van de wind. Naast heilbot kun je hier vissen op kabeljauw, zeewolf, zeeduivel, schelvis, roodbaars, koolvis en platvis. Daarnaast vertrekken vanuit Havøysund georganiseerde krabexcursies. Je doel is daarbij om een koningskrab te vangen; het neusje van de zalm onder de krabben. Dit kan van juni tot en met september. De excursie is inclusief diner. Met zulke visrijke wateren voor de deur, geniet je in Havøysund namelijk van heerlijke vismaaltijden.

Zeevissen Noorwegen

Middernachtzon

Je herkent het misschien wel: een vakantie die zo zorgeloos verloopt dat je even vergeet welke dag van de week het is. ’s Zomers kun je in het noorden van Noorwegen ook wel eens in de war raken met het juiste dagdeel. Dit komt door de middernachtzon: een natuurlijk fenomeen waarbij de zon nauwelijks ondergaat. Hoe noordelijker je reist, hoe langer het fenomeen duurt (en Havøysund ligt behoorlijk noordelijk!). Gebruik het gouden licht van de avondzon om extra lang van de natuur te genieten. Zo kun je vanuit Havøysund dankzij de middernachtzon ook ‘s avonds georganiseerde boottochten maken.

Middernachtzon Havøysund, Troms og Finnmark

Omgeving

Vogelrots Hjelmsøystauren

Nabij Havøysund bevindt zich een van de grootste vogelrotsen van heel Europa: de Hjelmsøystauren. Er leven zo’n 250.000 vogels. Je spot er bijvoorbeeld rissa (een soort meeuw), alken en zeekoeten. De rots staat op het eiland Hjelmsøy. Vanuit Havøysund vaar je er met een georganiseerde bootexcursie naartoe. Het rondje duurt een tot anderhalf uur. Van de organisatie krijg je een overall die tegen de frisse zeewind beschermt en tegelijkertijd dienst doet als reddingsvest. Daarnaast is het fijn om zelf beschermende accessoires mee te nemen, zoals een zonnebril en eventueel een muts en handschoenen. De boten vertrekken van mei tot en met september.

Alken kolonie Havøysund, Troms og Finnmark
Ballon!