Nationaal Park Øvre Pasvik, Troms og Finnmark

Nationaal Park Øvre Pasvik, Troms og Finnmark In het uiterste noorden van Noorwegen, langs de grens met Rusland, ligt Nationaal Park Øvre Pasvik. Het natuurgebied is opgericht om het grootste nog bestaande oerwoudgebied van Noorwegen te beschermen. Het landschap van Øvre Pasvik bestaat uit taiga, ook wel boreaal woud genoemd. Dit is een verzameling van eeuwenoude bomen en talloze meertjes. De taiga loopt door tot ver over de grenzen met Finland en Rusland. Er komen bruine beren, elanden, rendieren en honderden vogelsoorten voor. Door toeristen is Nationaal Park Øvre Pasvik nog nauwelijks ontdekt. Behalve het bezoekerscentrum zijn er dan ook geen faciliteiten: hier is de wildernis nog echt wild.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum voor Nationaal Park Øvre Pasvik staat in het plaatsje Svanhofd. Dit is 40 kilometer ten zuiden van Kirkenes (het park zelf ligt 90 kilometer ten zuiden van Kirkenes). De tentoonstellingen in het bezoekerscentrum vertellen je meer over de flora en fauna in het natuurgebied. Daarbij is er een grote rol weggelegd voor de Ursus Arctos, oftewel de bruine beer. Nationaal Park Øvre Pasvik heeft namelijk de hoogste concentratie bruine beren van Noorwegen. Daarnaast is het park een thuis voor elanden, rendieren, lynxen en maar liefst 230 verschillende vogelsoorten. Om vanaf het bezoekerscentrum uiteindelijk bij Nationaal Park Øvre Pasvik uit te komen, volg je weg nummer 885 verder naar het zuiden.

Nationaal Park Øvre Pasvik, Troms og Finnmark

Vogels spotten

In Nationaal Park Øvre Pasvik komen ontzettend veel vogels voor: 230 verschillende soorten om precies te zijn. Zo kun je hier de Laplanduil, drieteenspecht en de Siberische gaai zien, maar ook de Siberische mees, visarenden, zeearenden, ruigpootbuizers en wilde zwanen. In de omgeving van Nationaal Park Øvre Pasvik zijn twee torens die speciaal zijn gemaakt om vogels te spotten. Je vindt ze bij Skrøytnes en Gjøkbukta.

Nationaal Park Øvre Pasvik, Troms og Finnmark

Wandelen

In tegenstelling tot veel andere Nationale Parken in Noorwegen, heeft Nationaal Park Øvre Pasvik geen gemarkeerde wandelpaden. Je mag er vrij rondwandelen, zolang je respect toont voor de natuur en dieren. Ga je in de zomer wandelen in Nationaal Park Øvre Pasvik, dan is het aan te raden om bescherming tegen muggen te dragen.

Nationaal Park Øvre Pasvik, Troms og Finnmark

Uitzichttoren 96-Høyden

Even buiten Svanhofd staat een houten uitzichttoren. Deze toren werd tijdens de Koude Oorlog door de Noren gebruikt om de Russen, aan de overkant van de grens, in de gaten te houden. Tegenwoordig is de toren openbaar toegankelijk, zodat je zelf een blik naar de overkant kunt werpen. Je ziet dan de Russische plaats Nikel liggen, een industriestad. Houd er rekening mee dat het daadwerkelijk oversteken van de grens met Rusland verboden is.

Drielandenpunt

In Nationaal Park Øvre Pasvik staat het drielandenpunt, waar de grenzen van Noorwegen, Finland en Rusland bij elkaar komen. Verwacht hier geen poespas of toeristische faciliteiten, zoals bij andere drielandenpunten. Het drielandenpunt wordt slechts met een stapel stenen gemarkeerd. Je kunt ter plaatse niet zien hoe de grenzen lopen. Dat laatste is belangrijk om in gedachten te houden, want het is verboden om de grens met Rusland (die dus nergens rond het drielandenpunt wordt gemarkeerd) over te steken. Noorse soldaten patrouilleren regelmatig rondom het drielandenpunt. Ook kun je ze elders in Nationaal Park Øvre Pasvik tegenkomen, omdat zij hier de grens bewaken. Laat je ter plaatse dus goed informeren als je het drielandenpunt wilt bezoeken. Informatie inwinnen kan bijvoorbeeld bij het bezoekerscentrum.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!