Reisinfo Trøndelag, Noorwegen

Trøndelag In Trøndelag kom je al behoorlijk noordelijk in Noorwegen, het is een relaxte regio met prachtige natuur en natuurlijk de gezellige stad Trondheim.

Wil je kennis maken met de echt Noorse keuken, ook dan is Trondheim 'the place to be'. The Golden Road is de culinaire route rond Trondheim, deze neemt je mee langs de Trondheimfjord, het schiereiland Inderøy en diverse boerderijen en winkels om je lokale specialiteiten te ontdekken Dwaal door de straten van Trondheim over de Gamle Bybro en door de levendige wijk Bakklandet. Een must is de Domkerk Nidaros met zijn prachtige façade en groen park er omheen. Het is een heerlijke stad om een paar dagen door te brengen.

Dan is het tijd om de rest van Trøndelag te ontdekken. De geschiedenis van het land begint in Siklestad, de bakermat van het Christendom in Noorwegen. Het heeft een groot openluchtmuseum, waar 's zomers diverse evenementen plaatsvinden. Nog zo'n culturele plek is het mijnstadje Røros, zowel het stadje als de mijn staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Natuurlijk moet je hier een kijkje nemen in de mijn, de beste manier om deze geschiedenis te beleven, maar het stadje zelf is ook gezellig.

Wist je dat er maar liefst zeven nationale parken in Trøndelag liggen? De bekendste is wel het nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella waar je zowel muskusossen als rendieren kunt tegenkomen. De parken Blåfjella-Skjækerfjella en Lierne liggen beide in het noorden van de regio. Deze ongerepte parken bestaan uit bossen en meren. Er zijn weinig tot geen aangelegde wandelpaden, maar je kunt hier beslist de natuur het wild dat er leeft ontdekken. Er zijn ook overblijfselen uit de Sami-cultuur te vinden. Nationaal park Børgefjell ligt zelfs op de grens met Nordland.

Om de kust van Trøndelag te ontdekken rijd je de 650 kilometer lange kustroute Kystriksveien, neem er lekker de tijd voor want het is één van de mooiste stukken Noorwegen. Vissers kunnen in Trøndelag hun hart ophalen, van zalmvissen op de rivier de Namsos tot vissen in de fjorden of langs de eilanden voor de kust. Ook zonder hengel kun je het water op. Kajakken kun je ook op heel veel plekken, een rustgevende manier om de natuur te ontdekken.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!