Levanger, Trøndelag

Levanger, Trøndelag Levanger ligt aan de Trondheimfjord. Delen van het oude centrum zijn in de negentiende eeuw verbrand, maar veel hiervan is herbouwd met de traditionele houten huizen. De Levanger kerk is het echte middelpunt van de stad. Neem een kijkje in het fotomuseum en kom alles te weten over kleurenfotografie. Levanger en omgeving lenen zich uitstekend om te vissen. Ga op jacht naar de zalm of zoek de vismeren op in de regio.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fotografiemuseum

Wil je alles te weten komen over fotografie en meer dan 600.000 negatieven bekijken? Dat kan in het fotomuseum. Met name kleurenfotografiestaat hier centraal. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen, maar de geschiedenis van chemicus Harald Renbjør, de pionier in kleurenfotografie, is altijd te zien.

Fotomuseum, Levanger

Kerk van Levanger

Midden in het centrum staat de Levanger-kerk, een echt herkenningspunt. Helaas is het origineel ook door branden verwoest en dateert deze uit 1902. De kerk is dan ook uit steen gebouwd in plaats van hout. Bijzonder is dat ze het altaarstuk, drie kroonluchters en de doopvont nog hebben kunnen redden en deze nu in de prachtige kerk zijn hergebruikt.

Levanger kerk, Levanger

Omgeving

Falstadsenteret

Dit gebouw is nu een bijzondere ontmoetingsplaats. Kom meer te weten over de gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, mensenrechten en andere maatschappelijk vraagstukken. Oorspronkelijk was dit gebouw een huis en school voor 'moeilijke' jongens, voordat het in bezit kwam van de nazi's. Zij maakten het tot gevangenkamp, de enige in Noorwegen dat onder SS commando stond. Bekijk de voormalige commandeurswoning of het Odd Hilts monument in het bos. Dit monument is ter nagedachtenis aan de gevangen die geëxecuteerd werden.

Falstad centrum, Levanger

Eiland Ytterøy

Een boottrip naar het eiland Ytterøy is een aanrader. Het ligt op ongeveer een half uurtje varen van Levanger. Huur een fiets om dit prachtige eiland te verkennen. Er loopt een mooie route van ongeveer 27 kilometer om het eiland. Veel Noren gaan hier naar toe voor een weekendje weg of om te zeevissen. Het eiland is dan ook een uitstekende plek voor visliefhebbers.

Eiland Ytterøy, Levanger

Kloosterruïnes in Munkeby

Op ongeveer een kwartier rijden van Levanger staat de kloosterruïne van Munkeby. Dit klooster en de kerk zijn waarschijnlijk in de elfde eeuw gebouwd door Engelse monniken. Helaas is het klooster helemaal verloren gegaan, maar delen van de kerk zijn nog te zien. Vandaag de dag worden deze ruïnes gebruikt als decor voor theatervoorstellingen. Het huidige klooster ligt niet ver van de ruïnes en daar hebben de monniken een kaasmakerij. De kaas is zeer bekend in Frankrijk en te koop bij de winkel vlakbij het klooster.

Kloosterruïnes in Munkeby, Levanger

Øvre Forra-reservaat

Houd je van vissen, ga dan naar het Øvre Forra-reservaat. Bij Elgvadet zijn vele leuke visstekken te vinden. Het Øvre Forra-reservaat is een ongerept en zeldzaam moerasgebied in Noorwegen. Naast vissen zijn hier ook vele unieke vogels te spotten. In het noordelijke gedeelte van dit natuurgebied lopen kuddes rendieren die hier het hele jaar door grazen. Trek er op uit met een kano en vaar door de prachtige waterrijke natuur.

Øvre Forra-reservaat, Levanger
Ballon!