Trondheim, Trøndelag

Trondheim, Trøndelag Trondheim met haar houten huisjes is een van de meest pittoreske steden van Noorwegen. Rond het jaar 1000 was Trondheim al een belangrijke stad en dat is het nog steeds. Het ligt bij de Trondheimfjord en wordt omringd door prachtige natuur. Met ruim dertigduizend studenten is er altijd van alles te beleven, van evenementen tot culturele activiteiten. Slenter door de gezellige straatjes met gekleurde pakhuizen, bekijk de Domkerk Nidaros of wandel binnen bij het Rockheim-museum. Ook op culinair gebied is Trondheim groot. Bij veel restaurants kun je de heerlijke lokale gerechten proeven, met eveneens lokaal gebrouwen bier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Brug Gamle Bybro en wijk Bakklandet

Wandel over de oudste brug van Trondheim: de Gamle Bybro. Het ligt in een prachtige omgeving met allemaal gekleurde huisjes. Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht op de Nidaros Domkerk en de oude wijk Bakklandet. Struin door de oude straatjes van deze wijk en langs de vele gekleurde boothuizen, pakhuizen, restaurants en koffiehuizen. De wijk Bakklandet is een heerlijke plek om de middag door te brengen en lekker te winkelen en te genieten van de lokale specialiteiten.

Gamle Bybro en Bakklandet, Trondheim

Domkerk Nidaros

Een van de belangrijkste kerken van Noorwegen is deze domkerk, die gebouwd is in het jaar 1070. Vroeger werden hier de Noorse koningen traditioneel gekroond en nu is de kerk voor veel pelgrims een echt bedevaartsoord geworden. Neem vooral een kijkje bij de westgevel waar een gigantische galerij is met veel beelden van Noorse bisschoppen en koningen en Bijbelse figuren. Je kunt de kerk gratis bezoeken en in de zomermaanden is het mogelijk om de toren te beklimmen. Ook kun je onder leiding van een gids meer te weten komen over de achtergrond van de kerk.

Nidaros-domkerk, Trondheim

Paleis Erkebispegården

Een andere bezienswaardigheid die ook dicht bij de domkerk ligt is paleis Erkebispegården, het voormalige aartsbisschoppelijk paleis. Het was ooit het centrum van het Noorse aartsbisdom en vandaag de dag bestaat het uit drie musea. Het oudste deel van het gebouw wordt gebruikt voor plechtige recepties en diners. In de westvleugel kun je een kijkje nemen bij de koninklijke kroon en andere Noorse kroonjuwelen. Dit wordt het National Regalia Exhibition genoemd. Het aartsbisschoppelijk museum herbergt de originele sculpturen van de Nidaroskerk en archeologische vondsten uit het paleis. Het derde museum is het leger- en verzetsmuseum, hier beleef je de geschiedenis vanaf de de tijd van de Vikingen.

Paleis Erkebispegården, Trondheim

Eiland Munkholmen

Voor de kust van Trondheim, op twee kilometer varen vanuit de haven, ligt Munkholmen. Dit eilandje heeft een verrassend rijke geschiedenis. In de tijd van de Vikingen werd dit eiland gebruikt om openbare executies uit te voeren en later zijn hier ook een gevangenis, klooster, fort en douanehuis gevestigd. Gelukkig is dat nu allemaal niet meer aan de orde en kun je hier heerlijk recreëren aan het beste strand van Trondheim. Van mei tot september gaat er een veerboot van Trondheim (vlakbij de Ravnkloa vismarkt) naar het eiland Munkholmen.

Eiland Munkholmen, Trondheim

Rockheim museum

Ook als je niet zo van musea houdt, is het Rockheim Museum echt de moeite waard. Het is een prachtig interactief museum, waar je van alles hoort over rock- en popmuziek, vooral de Noorse muziek. Het leuke is dat je hier ook echt zelf aan de slag kunt. Mix je eigen muziek als een echte DJ of bespeel een instrument. Na een jamsessie ga je naar de bovenste verdieping om in het café te genieten van een welverdiend drankje met een prachtig uitzicht op de Trondheimfjord.

Rockheim museum, Trondheim

Paleis Stiftsgården

Het grootste houten paleis van Scandinavië is Paleis Stiftsgården, midden in het centrum van Trondheim. Dit paleis is ook de officiële koninklijke residentie in Trondheim, wanneer de familie de stad bezoekt. In de achttiende eeuw werd dit paleis gebouwd en men noemt het ook wel een van de beste voorbeelden van de Noorse architectuur. In de zomermaanden is het geopend voor publiek en kun je er een kijkje nemen.

Paleis Stiftsgården, Trondheim

Trondheim Kunstmuseum

Vlakbij de Nidaroskerk staat het Trondheim Kunstmuseum. Een must voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Er zijn diverse tentoonstellingen uit deze stroming. Ook kun je historische werken zien van bekende namen uit de Noorse kunstgeschiedenis. Het hele jaar door zijn er in dit museum interessante workshops te volgen. Neem ook even kijkje in de leuke museumwinkel.

Trondheim kunstmuseum, Trondheim

Zwembad Pirbadet

Even heel wat anders dan slenteren door de stad of een museum bezoeken. Ga naar het zwembad Pirbadet. Hier zijn verschillende glijbanen, baden, sauna's en activiteiten, maar wat het echt bijzonder maakt is het uitzicht. Dit zwembad heeft het prachtige panoramische glazen wanden, die je een schitterend uitzicht geven over het eiland Munkholmen, de Trondheimfjord en de bergen rondom de stad.

Zwembad Pirbadet, Trondheim

Tyholttårnet

Een echt herkenningspunt in Trondheim is de 124 meter hoge radiotoren, net buiten het centrum. Zoef met de lift naar het observatiedek van deze Tyholttårnet-toren. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de hele stad en de bergen. Je kunt uitgebreid uit eten in het restaurant dat ronddraait op tachtig meter hoogte. Na een uur ben je volledig rond en heb je een 360 graden uitzicht gehad. Met een beetje geluk zie je in het donker hier ook het noorderlicht.

Tyholttårnet, Trondheim

Omgeving

Openluchtmuseum Trondelag Folk

Rond de ruïnes van het oudste middeleeuwse kasteel van Noorwegen ligt het openluchtmuseum Trondelag Folk. Wandel door het voormalige dorp en bekijk de kerk, boerderijen en een tal van oude huizen. Verken ook de omgeving en maak een wandeling naar de top van de heuvel, waar de overblijfselen van het kasteel liggen. Hier heb je een prachtig uitzicht op Trondheim. Ga helemaal op in de oude verhalen over dit gebied en bekijk de prachtige theatervoorstellingen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd in het Birkebeiner-kamp.

Openluchtmuseum Trondelag Folk, Trondheim

Recreatiegebied Bymarka

Wil je er even tussenuit, breng dan een bezoek aan het recreatie- en natuurgebied Bymarka, het ligt ongeveer 20 minuten rijden van Trondheim. In dit prachtige natuurgebied kun je veel mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar het topje van de Bymarka. Hier heb je een mooi uitzicht op de stad Trondheim en de omgeving. Wandel helemaal rondom het meer Lianvannet en geniet van deze heerlijke omgeving. Ook zonder eigen vervoer is het mogelijk om vanuit Trondheim naar dit park te gaan, want er rijden bussen. Bij de bushalte starten verschillende paden die het park in gaan.

Recreatiegebied Bymarka, Trondheim
Ballon!