Horten, Vestfold og Telemark

Horten Noorwegen Horten is een historisch stadje met een rijke geschiedenis. In 1818 vestigde de koninklijke marine basis Karjohansvern zich in het stadje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de basis in handen van de Duitsers. Tegenwoordig is de scheepswerf omgetoverd tot een cultureel park. In het oude fort aan de haven bezoek je nu het Maritieme museum en het Preus fotografie museum. Net buiten Horten kom je meer te weten over de Vikingen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Karljohansvern cultureel park

Vlak bij het centrum van Horten ligt het Karljohansvern cultureel park op een schiereiland. Vroeger de basis voor de Noorse marine en nu een prachtig cultureel centrum. Ontdek de verschillende musea die in het oude fort gevestigd zijn. In de omgeving kan goed gewandeld en gefietst worden langs het kanaal. Op deze plek worden ook vaak verschillende culturele evenementen gehouden, waaronder muziekfestivals en concerten. De finish van de grootste jaarlijkse zeilrace van Noorwegen, de Færder Sailing Race, is ook op dit punt.

Karljohansvern cultureel park Horten

Preus fotografie museum

In het cultureel park Karljohansvern bezoek je het Preus fotografie museum. Een prachtig museum volledig gewijd aan de fotografie. Naast vele bijzondere beelden, leer je ook over de geschiedenis van de fotografie. Er zijn zowel nationale als internationale tentoonstellingen.

Preus fotografie museum Horten

Maritieme museum

Een ander museum in het culturele park Karljohansvern is het Maritieme museum. Duik hier in de geschiedenis van Horten en omgeving, waarbij de nadruk op de marine ligt. Zo zijn er vele scheepsmodellen te bewonderen, net als foto's en filmpjes die een goed beeld geven van de marine door de jaren heen.

Maritieme museum Horten

Borre Mounds en Midgard Vikingscentrum

Kom meer te weten over de Vikingtijd ten zuiden van Horten. Bekijk de grootste collectie grafheuvels uit deze tijd en tentoonstellingen met vondsten uit het dagelijkse leven van de Vikingen in het Midgard Vikingscentrum. Maak ook een rondje door de grote Vikingzaal de 'Gildehallen', een bijzondere reconstructie van een van de belangrijkste feestzalen van de Vikingen. Ook kinderen wanen zich in de tijd van de Vikingen bij de archeologische speeltuin door met pijl en boog te schieten en 'archeologische opgravingen' te doen.

Borre Mounds en Midgard Vikingscentrum Horten

Omgeving

Åsgårdstrand

Ten zuiden van Horten ligt het plaatsje Åsgårdstrand. Een bijzonder plaatsje met een kleine haven en veel galerijen, restaurants en natuurlijk een prachtig strand. Ook is hier het voormalige huis van de schilder Edvard Munch te bezoeken, dat nu ingericht is als museum. Aan het einde van de negentiende eeuw kocht hij het huis en bracht hier vele zomers door. Wandel door het oude huis en bekijk hoe de schilder hier vroeger werkte en woonde.

Åsgårdstrand Horten

Sandefjord

Op iets meer dan een half uur rijden ten zuiden van Horten ligt de plaats Sandefjord. Met een roerige geschiedenis van Vikingen, de walvisindustrie en een grote stadsbrand, heeft Sandefjord al heel wat meegemaakt. Sandefjord staat waarschijnlijk het meest bekend (berucht) om de walvisjacht en was lange tijd dé walvisjachthoofdstad van de wereld. Nu herinnert het Walvisvaartmuseum in het stadje nog aan deze tijd. Toe aan wat meer ontspanning? Met 146 kilometer aan kustlijn zijn er ontelbaar veel stranden te vinden.

Sandefjord Horten
Ballon!