Kragerø, Vestfold Og Telemark

Kragerø, Noorwegen Dit gezellige plaatsje bestaat uit smalle straatjes en steegjes langs gele, witte en rode huisjes. Het unieke licht van het kustgebied vormde een inspiratiebron voor talloze kunstenaars, onder wie Edvard Munch, maker van 'De Schreeuw'. Een leuk uitstapje is een dagtocht naar de eilanden van de Kragerø-archipel. Neem de fiets mee om de eilanden Jomfruland en Skåtøy te verkennen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The House of Theodor Kittelsen

In het centrum staat het museum Kittelsenhuset, het ouderlijk huis van de illustrator Theodor Severin Kittelsen. Deze leerling-horlogemaker ontwikkelde zich tot kunstenaar en illustrator van onder andere mythische wezens en sprookjes.

The House of Theodor Kittelsen, Kragero

Biørnsborgparken

In het stadspark Biørnsborgparken bekijk je een buste van Theodor Kittelsen en een fontein van de beroemde beeldhouwer Gustav Vigeland.

Werk van beeldhouwer Gustav Vigeland

Edvard Munch

Wandel door het centrum van Kragerø en bezoek de plaatsen waar de schilder Edvard Munch zijn inspiratie vond. In het voorjaar van 1909 vestigde Edvard Munch zich na een zeiltocht vanuit Kopenhagen in Skrubben. De omgeving en het bijzondere licht inspireerden hem bij het maken van zijn wereldberoemde aula-versieringen voor de universiteit in Oslo. In het Nationaal Kunstmuseum in Oslo is zijn beroemde werk 'De Schreeuw' tentoongesteld.

Edvard Munch

Gundersholmen-kustfort

In de zeventiende eeuw werd het kustfort Gundersholmen gebouwd op het gelijknamige eiland. Jaarlijks op de dag van de Noorse grondwet, op 17 mei, klinkt het geluid van kanonschoten ter herinnering aan de geslaagde verdediging van een Engelse aanval in 1808.

Gundersholmen kustfort

Beacon Hill Scenic Spot

Beacon Hill Scenic Spot biedt een panoramisch uitzicht over de Kragerøfjord en de talloze eilandjes. De omgeving is heel pittoresk dankzij de bootjes in de haven en de vele eenvoudige buitenhuisjes in de kleuren wit, rood of geel. In het Noors heet dit punt Utsiktspunkt Veten.

Beacon Hill Scenic Spot

Natuurreservaat Storkollen

Het natuurreservaat ligt 150 meter boven zeeniveau. Het uitzicht op de Kragerø-archipel is schitterend. Je verkent het gebied via het wandelpad dat start bij de oude loopbrug bij Rørviklia. Vanaf hier loop je in een half uur naar het uitkijkpunt. Geniet van het verbazingwekkende uitzicht en noteer je naam in het gastenboek bij de houten bankjes.

Trollstigen Noorwegen

Kragerø-archipel

De Kragerø-archipel behoort tot een van de mooiste plekken van zuidelijk Noordwegen. Het labyrint van rotseilanden, scheren, fjorden en nauwe doorgangen is prachtig om te zien. De belangrijkste eilanden zijn verbonden met een veerdienst vanuit Kragerø. Het meest bezochte eiland is Jomfruland. Het acht kilometer langgerekte eiland loopt evenwijdig aan de kust. Ruim zeventig vogelsoorten broeden hier. Breng je het eiland begin mei een bezoek dan geniet je van de rijke bloei van de witte bosanemonen. Midden op het eiland, vlak bij de veerdienst, staan de twee vuurtorens Jomfruland Fyr. De stenen vuurtoren uit 1839 vertegenwoordigt samen met de later gebouwde gietijzeren vuurtoren de technieken en ontwikkelingen van de Noorse vuurtorenarchitectuur.

Trollstigen Noorwegen

Berg-Kragerø museum

Op tien minuten rijden van het centrum ligt het Berg-Kragerø Museum. Het grenst aan het natuurpark Berg. Het museum is gevestigd in een charmant herenhuis uit 1803. De tentoonstellingen zijn gewijd aan kunst en cultuur en het museum bezit collecties van kunstvoorwerpen, in het bijzonder een grote speelgoedcollectie.

Trollstigen Noorwegen

Omgeving

Telemarkkanaal

Bezoek op ongeveer een uur rijden het bijzondere Telemarkkanaal. Het kanaal bestaat uit twee kanalen, het Norsjø-Skienkanaal en het Bandak-Norsjøkanaal. In het 105 meter lange kanaal zijn acht sluizen die de passerende boten schutten naar een hoogte van 72 meter boven zeeniveau. Bij Vrangfross bevinden zich zes sluiskamers. Het is een belevenis om te zien hoe de sluizen bediend worden. Het is ook mogelijk om het traject per boot af te leggen. Er zijn diverse opstapmogelijkheden om mee te kunnen varen op de 'Hendrik Ibsen' of de 'Victoria'.

Telemarkkanaal, Noorwegen
Ballon!