Porsgrunn, Vestfold Og Telemark

Porsgrunn, Noorwegen Aan het Telemarkkanaal ligt de plaats Porsgrunn. Van oudsher een echte havenstad waar het maritieme leven voorop stond. Dit is terug te zien in het Maritieme museum in het centrum. Verder is Porsgrunn vooral bekend om haar porselein. De enige porseleinfabriek van Noorwegen is hier gevestigd. Bekijk hoe de productie van het 'witte goud' tot stand komt. Verken ook zeker de rest van de omgeving bij het Telemarkkanaal, dit kan per fiets, te voet of op het water.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Porseleinfabriek

Een bijzondere bezienswaardigheid is de porseleinfabriek in Porsgrunn. Dit is de enige in Noorwegen en bestaat al meer dan 130 jaar. Neem een rondleiding door de fabriek en kom meer te weten over de productie van het 'witte goud', zoals het Porsgrunn porselein ook wel genoemd wordt. Dit komt met name door de kwaliteit en de afwerking van het porselein. De koninklijke familie is ook al generaties lang afnemer van deze fabriek. In het winkeltje kun je rondneuzen tussen alle porseleinen producten.

Porseleinfabriek, Porsgrunn

Maritieme museum

Stap binnen in een wereld van scheepvaart en wetenschap in het DuVerden Maritieme museum in het centrum van de stad. Leer op een interactieve manier over het rijke maritieme verleden van Porsgrunn. Bekijk de verhalen over de scheepswerven en de industrie in deze stad. Niet alleen binnen in het museum is het interessant, maar ook de buitenkant van het museum is bijzonder. Een karakteristiek gebouw met een abstracte vorm die ook wel zaagtanden genoemd worden. Goed te herkennen in het centrum.

Maritieme museum, Porsgrunn

Telemarkkanaal

Het Telemarkkanaal is het enige kanaalsysteem dat met de zee is verbonden in Noorwegen. Het 105 kilometer lange meer heeft achttien sluizen, boten worden maar liefst 72 meter boven zeeniveau getild. 500 mannen hebben vijf jaar lang gewerkt om dit kanaal in 1892 te voltooien. Er zijn talloze activiteiten te doen langs het kanaal. Huur een fiets en verken de verschillende fietspaden langs het Telemarkkanaal of wandel langs het water. Ben je liever op het water? Je kunt ook kajakken, kanoën of mee op een rondvaartboot.

Telemarkkanaal Skien

Omgeving

Skien

Ten noorden van Porsgrunn op een kwartier rijden ligt Skien, de hoofdstad van Telemark. Ontdek de geschiedenis in het openluchtmuseum Brekkeparken met oude boerderijgebouwen of kom meer te weten over het leven van de beroemde toneelschrijver Henrik Ibsen die hier is geboren. De stad ligt tussen de twee meren Bryggeparken en Hjellevannet, de waterkant vormt dan ook een belangrijk onderdeel van het stadsbeeld. In het centrum kun je een van de twee sluizen van het Telemarkkanaal bewonderen en heerlijk langs het water wandelen of fietsen.

Skien, Noorwegen

Norjsø meer

Vlak bij Skien ligt het langgerekte Norsjø meer. Het is onderdeel van het Telemarkkanaal en de meeste rivieren in de regio komen in het meer uit. Het is een groot meer met veel mogelijkheden. Bij heerlijk zomers weer zijn er voldoende plekken om af te koelen. Stap aan boord van een boot voor een excursie of beleef andere watersportactiviteiten.

Norjso meer, Noorwegen

Brevik

Op ongeveer een kwartier rijden van Porsgrunn ligt Brevik aan het uiteinde van de Eidanger. Een prachtig houten stadje wat wordt gezien als een van de best bewaarde plaatsen uit het zeilschiptijdperk. Tegenwoordig is er veel leven in de brouwerij en is het een geliefde plek onder toeristen in de zomermaanden. Wandel door het mooie centrum langs de vele van hout gemaakte huizen en gebouwen. In het oude stadhuis is een museum gevestigd met verschillende collecties over de historie van de scheepvaart en handel van deze stad.

Brevik, Noorwegen

Sandefjord

Op iets meer dan een half uur rijden ten oosten van Porsgrunn ligt de plaats Sandefjord. Met een roerige geschiedenis van Vikingen, de walvisindustrie en een grote stadsbrand, heeft Sandefjord al heel wat meegemaakt. Sandefjord staat waarschijnlijk het meest bekend (of berucht) om de walvisjacht en was lange tijd dé walvisjachthoofdstad van de wereld. Nu herinnert het Walvisvaartmuseum in het stadje nog aan deze tijd. Toe aan wat meer ontspanning? Met 146 kilometer aan kustlijn zijn er ontelbaar veel stranden te vinden.

Sandefjord
Ballon!