Rjukan, Vestfold og Telemark

Rjukan Noorwegen Rjukan biedt een grote diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten. Of je nou gaat voor overweldigende natuur of geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis, Rjukan heeft het allemaal. Ontdek de geschiedenis van de stad in het Noorse Industrieel Arbeiders Museum en bewandel de Saboteur's trail die door het Noorse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Of laat een van de kabelbanen je naar nóg mooiere plekjes brengen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Gaustatoppen

Met 1883 meter boven de zeespiegel is de hoogste berg van de regio Gaustatoppen. Je kijkt vanuit het centrum al op de bergtoppen. Hoewel het niet de hoogste bergtop van Noorwegen is, behoort het volgens velen wel tot de mooiste van het land. De wandeling gaat over een goed begaanbaar pad en begint bij de parkeerplaats bij Stavsro. De route is 4,3 kilometer lang en je bent twee tot drie uur enkele reis onderweg. Trotseer een hoogteverschil van 700 meter onderweg. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht wordt. Op de top heb je een geweldig uitzicht in alle richtingen. Bij helder weer bekijk je ongeveer een zesde deel van Noorwegen!

Gaustatoppen Rjukan

Gaustabanen

Wil je wel omhoog naar de Gaustatoppen maar liever niet wandelen? Geen zorgen, de tandradbaan Gaustabanen brengt je in een mum van tijd naar de top. In slechts vijftien minuten sta je bovenaan en kan je onbeperkt van de spectaculaire uitzichten genieten. Tijdens de Koude Oorlog werd het treinspoor door de tunnel aangelegd door de NAVO. Het begon als een toeristisch project maar later kwam de focus meer op defensie dan toerisme te liggen. Uiteindelijk werd het Gaustastoppen station slechts 50 jaar door de NAVO gebruikt. In 2010 ging de tandradbaan open voor toeristen. Het is een belangrijke reden waarom zoveel mensen een bezoek brengen aan de Gaustatoppen.

Gaustabanen Rjukan

Krossobanen

De Krossobanen werd gebouwd in 1928 en was een gift van Norsk Hydro zodat de inwoners ook in de winter van de zon konden genieten. Het is de eerste tweesporige kabelbaan van Noord-Europa en brengt je naar de voet van de Hardangervidda. Vanaf de parkeerplaats bij het onderstation worden de passagiers vervoerd via de twee kabelbanen "Tyttebær" en "Blåbær". Uiteindelijk kom je bij Gvepseborg uit, op een hoogte uit van 886 meter. Bovenaan heb je talloze mogelijkheden. Kies uit de verschillende uitgestippelde wandelroutes, neem je fiets mee om de omgeving per fiets te verkennen of ski de berg af in de winter. Toe aan wat meer actie? Ga dan naar het avontuurlijke klimpark en klim je een weg door de parcours tussen de bomen.

Krossobanen Rjukan

Noorse Industrieel Arbeiders Museum

De waterval Rjukanfossen was in 1911 de basis voor 's werelds grootste energiecentrale en tegenwoordig vind je hierin het Norsk industriarbeidermuseum bij Vemork. Duik in de Noorse industrie en de oorlogsgeschiedenis van Rjukan. In het museum leer je meer over de oprichting van de centrale en zijn er tentoonstellingen over de industriële ontwikkeling in Rjukan. Het museum staat het meest bekend om de presentatie over de oorlogsgeschiedenis van Rjukan. Bekijk de tentoonstelling 'Heroes in Telemark' en de film 'If Hitler Had the Bomb' over de sabotageoperaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Noorse Industrieel Arbeiders Museum Rjukan

Saboteur's trail

De wereldberoemde route die het Noorse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte is de Saboteur's trail. Het pad loopt door een gevarieerd gebied met voornamelijke bossen, op 450 tot 1040 meter boven zeeniveau. De route begint bij Rjukan Fjellstue en is ongeveer acht kilometer lang. Onderweg kom je informatieborden tegen die je meer vertellen over de geschiedenis van de Noorse saboteurs. Vergeet tijdens de wandeling ook niet om te genieten van de prachtige natuur. Onderweg heb je uitzicht op de stad en zie je het Noorse Industreel Arbeiders Museum liggen.

Saboteurs trail Rjukan

IJsklimmen

Heb je altijd al eens willen ijsklimmen? In Rjukan ben je daarvoor aan het juiste adres. Deze stad wordt namelijk gezien als de beste locatie in Noord-Europa om te gaan ijsklimmen. Meer dan 190 bevroren watervallen en een lang en stabiel winterseizoen maken Rjukan tot een gewilde plek voor ijsklimmers. Mensen komen van over de hele wereld hier naartoe voor deze activiteit. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier terecht voor de bevroren watervallen van verschillende moeilijkheidsgraden. Voor degenen die nog geen ervaring hebben met ijsklimmen, worden er kampen, cursussen en dagtochten georganiseerd.

IJsklimmen Rjukan

Zonnespiegels

Rjukan ligt midden in de vallei. Door de Gaustatoppen en de steile berghellingen ten zuiden van de stad vangt het stadje vrijwel geen zon van oktober tot maart. In 1913 werden daarom de eerste ideeën voor een zonnespiegel gelanceerd, in 2005 werd het idee opnieuw gelanceerd door Martin Andersen en in 2013 was de zonnespiegel voltooid. Het effect is het grootst in de winter maar ook in de zomer zie je de spiegels op de berghelling oplichten. De spiegels vangen het zonlicht op en sturen het door naar het marktplein van Rjukan. Maak een wandeling naar de zonnespiegels, het pad wordt wel als pittig ervaren.

Zonnespiegels Rjukan

Omgeving

Bergboerderijen

Bezoek ook eens een bergboerderij in de omgeving van Rjukan. Er zijn drie bergboerderijen tijdens het zomerseizoen voor toeristen geopend. Aan de rand van de Gaustatoppen ligt Selstali Seter, op ongeveer 44 kilometer ten noordoosten van Rjukan ligt Håvardsrud Seterliv en ten westen van Rjukan vind je Bergstaul Seter. Je leert hier meer over de verschillende dieren en het boerderijleven van honderden jaren geleden tot aan nu. Voer de dieren en knuffel ze, maak een wandeling door de schuren en kinderen mogen tussen het hooi springen.

Bergboerderij Rjukan

Hardangervidda Nationaal Park

Fonkelende meren, beken, ruige bergtoppen en uitgestrekte vlaktes zover je kunt zien. Het Hardangervidda nationaal park ligt ten noordwesten van Rjukan. Ga als eerste stop naar het Hardangervidda Nationaal Park Centre, dat in Skinnarbu ligt, tussen Rjukan en Rauland aan weg 37. In het centrum bezoek je een tentoonstelling over wilde rendieren, de natuur en andere dieren in het park. Het nationaal park centrum heeft al verschillende prijzen voor de tentoonstelling gewonnen. Hoewel de meeste bezienswaardigheden in het noorden van het park liggen, kan je vanaf de zuidkant ook al mooi wandelen en een boottocht maken over Møsvatn meer.

Hardangervidda Nationaal Park Centre
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!